Fotbal intern

Cristi Coste scrie cronica meciului decisiv România-Norvegia 1-1. Copiii și „copilul” nu au fost de ajuns!

16.10.2019 | 01:27
Cristi Coste scrie cronica meciului decisiv RomaniaNorvegia 11 Copiii si copilul nu au fost de ajuns
ADVERTISEMENT

România – Norvegia, meciul de care ne-am agățat pentru a spera cu ochii deschiși la un European la care suntem printre organizatori. Arena Națională, stadionul pe care am jucat acum, gazdă și vara viitoare pentru meciuri de la EURO 2020. Așa arătau coordonatele unei întâlniri în care am suferit parcă la fel de mult ca împotriva Spaniei, dar rezultatul a fost altul. Și am scăpat în minutele de prelungire o victorie care ne punea pe traiectoria excelentă pentru turneul final. România – Norvegia 1-1, un rezultat, până la urmă, prea… corect.

  • Cota EXCLUSIVĂ Fortuna: 1.90 este cota pentru “1 solist” la meciul Turcia – Islanda. Vezi aici toate cotele
ADVERTISEMENT

Cronica meciului România – Norvegia. Tătărușanu, din nou „omul decisiv” în prima repriză

Meci decisiv acasă cu Norvegia cu porțile închise. Teoretic, pentru că Arena Națională e mai turbulentă ca oricând. Nivelul decibelilor este incredibil. Sunetul este pur, zeci de mii de copii care la ora asta erau, tot teoretic, la somn, trăiesc experiența vieții. Oficial, 29.854 de copii și însoțitori, din care doar mai mult de o sută de suporteri „profesioniști”, adică fanii „cu coarne” ai oaspeților.

77 de secunde au trecut până la prima fază de poartă. E a noastră, Pușcaș trimite peste. Speram să continuăm, dar Odegaard și ai lui trec la pupitru. Ce fotbalist e Odegaard! Ce preluări face, ce pase dă, ce culoare „vede”… Tătărușanu îl blochează la limită în minutul 12, dar alarma e alta. Nu putem să ieșim din propria jumătate. Dacă aș scrie că uneori nu putem să ieșim din propriul careu, atunci priviți dimensiunea exactă a ceea ce avem în fața ochilor.

ADVERTISEMENT
in meciul de fotbal dintre Romania si Norvegia, contand pentru Preliminariile Campionatului European 2020, desfasurat pe Arena Nationala din Bucuresti, marti 15 octombrie 2019. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Ne-au înghesuit în propriul careu de parcă eram Gibraltar. Și totuși Mitriță a spart „blocada”! Ce ocazii!

Și totuși… Din două pase și un dribling suntem la un pas de marea lovitură. E minutul 15, Tătărușanu repune rapid pentru Stanciu, acesta trimite direct pe Mitriță, iar „Piticul” explodează. Depășește trei adversari, ultimul nu-l atacă de teama penalty-ului, dar șutul lui Alex ocolește buturile lui Jarstein. Și ne întoarcem la ale noastre. Suferim, nu prea vedem mingea, așteptăm contraatacuri.

Pușcaș e izolat, Stanciu e și el închizător cu Marin și Anton, Deac aleargă și greșește des, dar „buba” pare să fie în stânga, unde Bancu e aproape non-stop depășit. Tot Tătărușanu e la capătul unei scheme-șnur inventată de același Odegaard în minutul 30. Cerem un penalty peste 3 minute mai mult pentru a pune ceva presiune pe arbitru, dar numărăm minute. E tare greu… Și mai apare o mărgică, de la același Mitriță! Cum-necum puteam pleca în avantaj la cabine la „stângul” din minutul 45 al olteanului, dar respinge Jarstein. Singurul nostru șut pe poartă din prima repriză!

ADVERTISEMENT

Primim penalty, dar Pușcaș își bate joc de el. Dar nu murim! Ne încarcă tribuna! Mitrițăăăăăăăăă! Mitrițăăăăăăă!

Ce schimbăm la cabine? Pentru că, glumesc cârcotașii, Contra greșește intenționat primul 11 pentru a arăta ce antrenor genial este când face schimbări… Deci… Avem mai multă vână! Iar speranța vine tot de la Mitriță. Pasă pe culoar pentru Bancu și e…, e… penalty. Ceea ce visam de fapt. Până Bancu se pune pe picioare, Pușcaș ia mingea și așteaptă cuminte la punctul cu var. Dar ce prost bate golgeterul nostru. Minutul 51 și 35 de secunde când simțim că am ratat șansa meciului.

in meciul de fotbal dintre Romania si Norvegia, contand pentru Preliminariile Campionatului European 2020, desfasurat pe Arena Nationala din Bucuresti, marti 15 octombrie 2019. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Dar nu e așa! Nu murim! Copiii din tribună ne ridică! Tribuna ne încarcă. Vrem să-i batem cu copiii. Și chiar pare că se poate. „Copilul” Mitriță, adevăratul decar al naționalei, găsește covrigul care se oprește în plasa din dreapta portarului norvegian. Gooooool! Mitrițăăăăăă! Avem 1-0 și facem ce trebuie. Așteptăm contrele și ocaziile încep să apară în contul nostru. Stanciu, apoi bară Andone. Norvegienii sunt tot mai nervoși. Noi, emotivi, dar pozitivi. Iar timpul trece greu. Cele 6 minute de prelungire vin parcă de nicăieri. Ceea ce le-am făcut noi norvegienilor, ne-au „copt” ei acum. Ne-au egalat în prelungiri și ne-au rămas calculele. Copiii și „copilul” Mitriță n-au fost de ajuns! Bine măcar că a egalat Spania în Suedia!

ADVERTISEMENT