Fotbal intern

Cristi Coste scrie cronica meciului România – Macedonia 3-2. Tănase, Mihăilă și Ianis s-au jucat cu inimile noastre „cardiace”!

25.03.2021 | 23:39
Cristi Coste scrie cronica meciului Romania  Macedonia 32 Tanase Mihaila si Ianis sau jucat cu inimile noastre cardiace
ADVERTISEMENT

Naționala României a debutat în preliminariile pentru Mondialul din Qatar, de anul viitor, primind Macedonia de Nord pe Arena Națională. Dacă ne uităm doar la scor (3-2) și uităm ratările uriașe ale oaspeților, doar ne-am păcăli. Mirel Rădoi pornește cu dreptul această campanie, ceea ce contează în primul rând, bifând victoria obligatorie pentru calculele ce vor urma.

România – Macedonia începe groaznic, cu ratările oaspeților și accidentarea de gâgă a lui Coman. Florinele, cum poți să ai dureri musculare în minutul 11?

Ziarișitii macedoneni sunt mai emoționați decât jucătorii lui Angelovski. Au venit la București ca presă a unei naționale calificate la Euro, în timp ce noi am venit doar cu stadionul. Și cu speranțele unei eventuale calificări la Mondialul la care nu am ajuns de când Turnurile Gemene erau în picioare! 1998 pentru cunoscători, anul când se nășteau Ianis Hagi sau Dennis Man, ca să ajungem la tricolorii actuali ai lui Mirel Rădoi.

ADVERTISEMENT

Prima intervenție a lui Niță din minutul 4, pe centrarea lui Ristovski, o luăm ca o adiere de vânt. Dar nu e… Vine faza din minutul 8, când Nestorovski și Pandev ne iartă de deschiderea scorului. Groaznică defensivă avem, dacă deja adversarii ne dansează pe masă.

Traversăm momente dificile, mai ales că peste câteva minute vine și mâna ridicată a lui Florinel Coman, care se cere afară. Se ține de coapsă. 11 minute a durat „inspirația” lui Rădoi cu titularizarea lui Coman. Intră Mihăilă, așa cum era normal de la început. E neîncălzit însă, de-aia se și face schimbarea în minutul 14.

ADVERTISEMENT

Tragem puțin de noi, cu șuturile lui Dennis Man (min. 17) și Bancu (min. 18), dar oaspeții nu și-au terminat muniția. Și nici lipsa de concentrare. Pandev ne mai iartă o dată, lobul său peste Niță trecând și peste poartă.

Florin Tănase, golgeterul campionatului, „toarnă” primul metru de asfalt la drumul spre Mondialul din Qatar

Și de nicăieri punem mâna pe tubul de oxigen și tragem cu sete. Căpitanul Vlad Chiricheș recuperează la 30 de metri pe o respingere a macedonenilor și găsește „gaura” ideală pentru Florin Tănase. Golgeterul campionatului are timp să-și facă mingea pe dreptul și să o plaseze în plasa din stânga lui Dimitrievski. Avem 1-0 în minutul 28!

ADVERTISEMENT

E primul gol al campaniei mondiale și putem jubila. Doar pentru câteva zeci de secunde, pentru că, în afara tabelei, situația jos, pe gazon, e neschimbată. Elmas (32), Pandev (33) și Nestorovski (38) continuă seria ratărilor. Din 10 metri, din careul mic, cu capul, cu stângul, cu dreptul… Parcă jucăm în deplasare și așteptăm contraatacul…

Așa trăim finalul primelor 45 de minute. Mai avem, totuși, ceva în prelungiri. O simulare ridicolă a lui Pandev și un penalty clar la același Tănase, ignorat de intransigentul portughez de la centru.

ADVERTISEMENT

Vali Mihăilă debutează cu o bijuterie de gol pentru naționala mare!

Începem mai înțepați partea secundă. Ne batem joc de două superiorități în chiar primele minute, mai întâi Nicolae Stanciu, apoi Keșeru și Mihăilă în aceeași fază. Dar tot Mihăilă vine cu „corectura” în minutul 50 și marchează cu un euro-gol de la 25 de metri. Ce bine a făcut olteanul că nu s-a oprit în timp ce Stanciu gemea la mijlocul terenului!

E clar că arătăm altfel. Își permite și Keșeru, înainte de a fi schimbat, să rateze din 2 metri centrarea lui Mihăilă. Dar Niță se gândește că totul a devenit prea simplu și le oferă lui Pandev și compania o „liberă” din 12 metri. Răzvan Marin e kamikadze, iar Mihăilă (67) face o cursă de 70 de metri și rămâne fără aer!

Finalul nerecomandat cardiacilor, cu 2-2 în 60 de secunde, apoi golul izbăvitor al lui Ianis Hagi!

Pare că e gata, dar nu e… Aliații noștri sunt încă macedonenii, care continuă să rateze din toate pozițiile. Chiar și unu la unu cu Niță… E doar minutul 72, totuși. Stăm prea jos, îi chemăm practic peste noi. Rădoi vine cu trei schimbări în minutul 75. Maxim, Ianis și Bicfalvi. Este nevoie de energie proaspătă.

Și chiar o avem. Bicfalvi dă la o palmă de bară, apoi Maxim trece la câțiva centimetri de pasa lui Bancu pe care scria 3-0. Dar se face în schimb 2-1 în minutul 82, iar peste câteva secunde 2-2! Vă vine să credeți așa ceva? La cum s-a jucat, pe cifre, scorul pare cel corect… Și, totuși… Nebunieeeeee! Ianis Hagi înscrie pentru 3-2 în minutul 85. Primul său gol la naționala mare. Dar, ce gol!

Am început cu dreptul, cu trei puncte, dar să nu ne mințim. Sunt vitale cele trei puncte, dar scârțâim din multe încheieturi. Mirele, vine Germania! Doamne ajută!


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,67 este cota pentru „peste 2,5 goluri” la meciul România-Germania. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT