Sport

Cristi Coste scrie cronica meciului Sepsi Sf. Gheorghe – FCSB 0-1. Trei puncte mari. De la Andrea, con amore!

Sepsi Sf. Gheorghe și FCSB au închis, teoretic, turul sezonului regulat din SuperLiga. Derby-ul din Covasna a urcat trupa lui Dică pe loc de play-off deși mai are două restanțe.
24.10.2022 | 23:01
Cristi Coste scrie cronica meciului Sepsi Sf Gheorghe  FCSB 01 Trei puncte mari De la Andrea con amore
Andrea Compagno se bucura dupa un gol marcat alaturi de Abdel Slem Billel Omrani si Adrian Gheorghe Sut in meciul de fotbal dintre Sepsi OSK Sfantu Gheorghe si FCSB, contand pentru Superliga Superbet, desfasurat pe Sepsi Arena din Sfantu Gheorghe, luni 24 octombrie 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Victoria Petrolului cu FC Argeș, meci jucat înaintea derby-ului Sepsi – FCSB, a aruncat cele două combatante din Covasna în afara locurilor de play-off. Cu 20 puncte, Petrolul fără Gabi Tamaș a urcat pe locul 6. Temporar. Începe duelul Bergodi – Dică.

Sepsi Sf. Gheorghe – FCSB, derby-ul care a închis prima parte a sezonului regulat. Gazdele vin după 2 eșecuri, FCSB după 3 victorii la rând în SuperLiga

Sepsi și FCSB s-au văzut ultima oară tot în prag de iarnă, anul trecut pe 20 decembrie. A fost atunci un 0-0 cu ocazii și cu o prestație de zile mari a lui Târnovanu, rezerva lui Vlad. Anul a trecut, Ștefan este acum jupânul, Andrei doar rezerva de cupă a FCSB.

ADVERTISEMENT

Cu obiectiv clar play-off-ul, Nicolae Dică vine în Covasna după 3 victorii consecutive. Bergodi are 2 eșecuri la rând în SuperLiga. Sepsi – FCSB este un duel plin de echilibru de-a lungul anilor. FCSB nu i-a mai bătut pe cei de la OSK de 3 ani, 2-1 pe 3 noiembrie 2019, în timp ce echipa lui Dioszegi nu a mai câștigat acasă cu roș-albaștrii de 4 ani. Multe remize.

FCSB începe fără Omrani, rezultat al revenirii închizătorului Șut în primul 11. Billel e victima, „Messi” Cordea începe din primul minut. Secunda 33 e momentul în care gazdele au prima ocazie de a deschide scorul, mingea scurgându-se pe lângă bara din stânga lui Târnovanu. Centralul Bârsan e pregătit să „radă” tot. Păun vede deja galben din minutul 6.

ADVERTISEMENT

Vine și prima fază construită a oaspeților, în minutul 11. Olaru lansare spre Coman, pasă în centru, Compagno sare peste balon, dar Cordea e „prieten” cu Niczuly. E intensitate, cam frig, se aleargă, se pasează atent de ambele părți.

Dawa aprinde fitilul meciului, provocând un penalty pe care l-a văzut Hațegan din camera VAR. Tudorie rămâne „stelist”!

Lipsesc însă situațiile clare de poartă, deși ne apropiem de jumătatea primei reprize. Mai activ pare Mihai Stoica, aflat în dialog cu Iulian Călin, arbitrul de rezervă, pentru unele semnalizări ale asistentului Vladimir Urzică.

ADVERTISEMENT

E minutul 22 când jucătorii lui Sepsi cer penalty. Dawa îl trage pe Tudorie, Bârsan nu e pe fază, dar Hațegan îl cheamă la VAR. Îi ia vreo 2 minute să se convingă. Penalty Sepsi. Tudorie vrea să-și desăvârșească „opera”, dar apără Târnovanu. Minutul 27. Rămâne 0-0. Rămâne, totuși, gafa lui Dawa, omul plătit de Becali să o comită cel puțin o dată în fiecare partidă.

În ciuda irosirii loviturii de la 11 metri, Sepsi pare mai vie. Ai lui Bergodi au simțit ceva miros de sânge și verticalizează mai mult. Mai ales în banda lor dreaptă, unde Ștefănescu are ceva în plus față de Pantea, titularizat după „roșul” luat de Radunovic în Cupă. Încearcă și FCSB, dar Niczuly e unde trebuie la „capul” lui Compagno (min. 34).

ADVERTISEMENT

Compagno scoate și el un penalty la ținerea lui Ciobotariu, apoi italianul îi arată lui Tudorie cum se marchează din 11 pași

Vine imediat și o intervenție cât un gol a lui Andreas Dumitrescu, la faza în care Olaru scapă singur spre poarta gazdelor. Ne apropiem de intrarea la cabine. Frigul a mai „înghețat” starea de beligeranță. Olaru mai pune una în peluză în 45+1, apoi Bârsan cere odihnă.

Pauza e numai bună pentru schimbări la FCSB. De fapt schimbare. Iese căpitanul Coman (de ce?), intră favoritul patronului, Billel Omrani. La 4 minute de la reluare, Compagno e tras în careu de Ciobotariu, Bârsan vede penalty din prima de această dată. Italianul îi arată lui Tudorie cum se execută, FCSB are 1-0 în minutul 50.

Dică mai are o problemă la mijlocul terenului și o rezolvă. Edjouma, care trebuia să fie prima schimbare, iese în minutul 56, înlocuit de Oaidă. Se vrea mai multă consistență și implicare în zona de tampon, iar Malcom a avut multe momente de superficialitate și oboseală.

Bergodi face o triplă schimbare după o oră de joc. Ion Gheorghe, Rondon și Safranko. Artileria grea, nu glumă! Dar tot la poarta lui Sepsi vine și următoarea ocazie, Cordea neputând să-l bată pe Niczuly după cursa excelentă a lui Pantea. Iese și Compagno, cel care a făcut diferența până acum.

Târnovanu, parade de excepție pe stadionul pe care a făcut meciul vieții acum un an. FCSB urcă pe loc de play-off

Intrarea lui Miculescu îl aduce pe Omrani în poziția de vârf împins, dar aduce și o ocazie mare a echipei lui Bergodi. Lui Târnovanu îi place terenul de Sf. Gheorghe și, la fel ca acum un an, are o intervenție providențială la Rondon, scăpat singur! E minutul 70.

Impulsionată și de schimbările lui Bergodi, Sepsi urcă liniile. FCSB stă cuminte și așteaptă eventuale contre. O lovește Păun bine în minutul 80, dar nu prinde cadrul porții. Cum nu o face nici Olaru la faza din jumătatea cealaltă. Pantea are nevoie de îngrijiri medicale, FCSB mai câștigă puțin timp.

Dică le cere alor săi să stea mai sus. Târnovanu mai are o intervenție excelentă la Ștefănescu în minutul 90! Oaspeții mai găsesc și ceva tertipuri să tragă de timp, pe Omrani l-au cuprins cârceii în minutele de prelungire. Șase la număr. Fără efect însă. FCSB bate și urcă pentru prima oară pe loc de play-off, cu a patra victorie consecutivă.


  • Cota BETANO pentru FCSB: 2,00 este cota pentru „ambele marchează” la Anderlecht – FCSB. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT