Sport

Cristi Coste scrie cronica thriller-ului CFR – Piunik 5-6. Nu e banc de Radio Erevan: Dan Petrescu, eliminat și umilit de Nimeni din Armenia!

CFR Cluj a ratat calificarea în turul II preliminar din Liga Campionilor. Dan Petrescu a fost umilit de Piunik Erevan și CFR ajunge în Conference League. Urmează demisii la campioană?
14.07.2022 | 00:27
Cristi Coste scrie cronica thrillerului CFR  Piunik 56 Nu e banc de Radio Erevan Dan Petrescu eliminat si umilit de Nimeni din Armenia
Meciul de fotbal dintre CFR Cluj si Pyunik Erevan, contand pentru turul 1 preliminar al Ligii Campionilor, desfasurat pe Stadionul Dr. Constantin Radulescu din Cluj Napoca, marti 13 iulie 2022. © FOTO:Flavius Buboi/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Dan Petrescu a resimțit presiunea din plin de când a început sezonul. A recunoscut că nu mai doarme deloc bine… Și nici nu ar avea cum să sforăie liniștit când telefonul de avertisment al patronului a sunat în vestiar după ratarea Supercupei cu Sepsi. Cu acest „moral” a pregătit Petrescu returul CFR Cluj – Piunik Erevan, după 0-0 în Armenia acum 8 zile.

CFR Cluj – Piunik Erevan, cronica unui meci „vital” pentru campioana României. Victorie de traseu sau cutremur major?

O schimbare importantă de strategie pentru Dan Petrescu se observă la anunțarea primului 11. Antrenorul a renunțat la Kolinger și la Mistrati față de meciul tur. Niciuna dintre cele 6 achiziții din vară, toate cerute de Dan!, nu a prins tricoul de titular. E semn clar că presiunea e imensă și antrenorul vrea să joace doar cu jucătorii pe care-i știe pe de rost, care au fost cu el și sezonul trecut la Cluj.

ADVERTISEMENT

Victorie normală, de traseu sau cutremur major în caz că…? Cam așa se punea problema la primul fluier al italianului Fabbri.

80 de secunde i-a luat CFR-ului pentru prima ocazie. Păun a recuperat în jumătatea adversă, dar șutul său a fost „scăpat” în corner de Iurcenko. Nu e un foc de paie… CFR și-a propus să lichideze repede emoțiile.

ADVERTISEMENT

Roger protejează foarte bine și pleacă pe un contraatac ce arată excelent. Îi pasează lui Debeljuh, trântit de Gajic la marginea careului. Din lovitura liberă excelent executată de Deac, Boateng se înalță și deschide scorul: 1-0 CFR, minutul 6! Fază fixă, specialitatea „Bursucului”.

Ocazii importante de desprindere pentru CFR până la pauză, jocul înclinându-se preponderent în banda lui Roger

CFR e stăpâna jocului. Mai ales că are și avantaj, știe cum să gestioneze continuarea partidei. Cu atât mai mult cu cât sunt câțiva „pufoși” în echipa adversă care se chinuie uneori să depășească centrul terenului… Putea fi desprindere clară pe tabelă în minutul 22, dar Camora și-a prelungit puțin mingea la capătul unui contraatac-școală.

ADVERTISEMENT

Ba chiar lumea s-a bucurat pentru 2-0 în minutul 26… Steagul asistentului însă era ridicat la capătul unei faze la care Debeljuh a lovit bara, Manea a avut șansa lui, iar Boateng putea face dubla. Petrescu mai avea puțin și-și smulgea și ce mai are de smuls… Se joacă foarte mult pe partea stângă, unde Roger este foarte activ și inspirat.

Totul pare sub control, dar, sincer, e nevoie și de golul doi. Au existat niște tentative timide ale armenilor de a se apropia de poarta lui Bălgrădean, nimic periculos, dar avantajul e minim. Teoretic nu e închis „cazul”, practic e greu să ne facă probleme oamenii lui Melikian, fostul „client” al lui Petrescu.

ADVERTISEMENT

Piunik nu are calitatea lui Sepsi, deși „Bursucul” îi vede echipă de play-off în SuperLiga

Singurul care mută la pauză este Melikian. Introduce un atacant cu numărul… 2, Luka Juricic, un munte de om. Petrescu e deranjat doar de faptul că ai săi stau destul de jos și-i lasă pe armeni să capete încredere.

Deac trage puțin liniile mai sus, ba face rost și de o lovitură liberă în minutul 54. Schema cu șutul lui Cvek îl aruncă pe Petrescu în depresie. După șutul ratat al lui Cvek, e posibil ca Dan să fii revăzut filmul golului de 2-1 al lui Rondon în Supercupă… Tot contraatac… Dar Piunik nu are calitatea lui Sepsi, deși „Bursucul” îi vede echipă de play-off în SuperLiga.

Fază încinsă în minutul 61, cu căpitanul oaspeților protagonist în două rânduri. Iurcenko i-a respins lui Deac lovitura liberă executată de decar lângă bară, apoi a avut o intervenție de clasă și la „capul” lui Debeljuh. Stăm încă la 1-0 ca să avem mai multă adrenalină. Mai ales că Juricic e la un pas să lovească mingea bine din careul nostru…

„Fuga de fotbal” pe care a inoculat-o Petrescu CFR-ului și-a primit răsplata la singurul șut pe poartă al armenilor! Minutul 89!

Surprinzător este că Dan Petrescu nu face nicio schimbare deși am intrat în ultimele 20 de minute. Ba da. Noroc cu durerile resimțite de Păun, că are și Petrila ocazia de a-i arăta antrenorului că poate conta și pe el. Mai avem ceva de suportat de la o echipă disciplinată, liniară, fără veleități prea mari.

Asta și pentru că elevilor lui Petrescu li s-a inoculat ideea că trebuie să-și apere poarta cu orice preț mai ales în condițiile în care au avantaj din minutul 6. Vin și schimbările la tragere de timp ale lui Petrescu. E minutul 86. Intră Dugandzic și Bordeianu, ies Debeljuh și Cvek. Dar nu e suficient să te târăști în meci cum a făcut CFR în cea mai mare parte a timpului.

Pentru că a venit „capul” lui Gajic din minutul 89, la singurul șut pe poartă al lui Piunik și se face 1-1! Pare neverosimil, dar e realitate crudă. Mai are Petrila un șut sănătos în minutul 94, dar ne pregătim de prelungiri. Cu ăștia care nu știu cum au ajuns la poarta lui Bălgrădean!

Conexiunea Deac – Petrila face 2-1, apoi Bălgrădean apără penalty! Dar nu e gata. Armenii egalează prin același Gajic în minutul 119!

Ședință la marginea terenului înainte de minutele suplimentare. Petrescu gesticulează non-stop și explică una-alta. Măcar de i-ar lăsa pe elevii săi să joace și fotbal acum, când i-a ajuns cuțitul la os. Daaaaa! CFR se aruncă spre poarta lui Piunik de la prima fază a prelungirilor.

Și la fel ca la debutul meciului, vine rapid și golul. Doar minutul 94 când Deac găsește gaura în defensiva armenilor, Petrila e singur cu portarul și marchează pentru 2-1. CFR încearcă să facă tot ce n-a făcut în timpul regulamentar: stă mai mult în jumătatea oaspeților și forțează „golul liniștii depline”. Care nu vine însă…

Avem și controversă pe finalul primei reprize de prelungiri. Piunik cere penalty, Melikian ia foc și vede roșu. Problema era la jucătorul său, faultat inițial de Manea, dar care apoi s-a aruncat în careu. Mai avem 15 minute de suportat. Și nu e simplu. Burcă face penalty „pe bune” în minutul 107… Bălgrădean e providențial în fața lui Harutiunian. Cel care centrase la golul lui Piunik. Dar nu e gata. Același Gajic înscrie: 2-2 în minutul 119! Lovituri de departajare!

E trecut bine de miezul nopții în Gruia. Ratează Petrila și Camora. CFR Cluj bifează o mare rușine, după un meci cu emoții imense și lipsit de fotbal în fața acestor Nimeni din Armenia. Pentru CFR Cluj urmează turul 2 din Conference League. Cu sau fără Dan Petrescu?

ADVERTISEMENT