Sport

Cristi Coste scrie de la Craiova cronica derby-ului Universitatea – FCU 2-0. Revelion și Baiaram în Bănie de Ziua Îndrăgostiților!

Universitatea și FC U Craiova au bifat și returul acestei ediții de campionat, aproape sigur ultima lor întâlnire în actualul sezon. Prima merge în play-off, a doua va lupta pentru un bilet în viitoarea Liga 1.
14.02.2022 | 21:59
Cristi Coste scrie de la Craiova cronica derbyului Universitatea  FCU 20 Revelion si Baiaram in Banie de Ziua Indragostitilor
Bucurie a fotbalistilor craioveni dupa un gol marcat cu Gustavo Vagenin, Atanas Ioan Trica si Mihai Cristian Capatina in meciul de fotbal dintre Universitatea Craiova si FC U Craiova, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, luni 14 februarie 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Meciul începuse de câteva zile, deși nu se auzise primul fluier oficial al centralului. Sau, ca să ascultăm pulsul accelerat al Olteniei, Craiova contra Craiova se joacă zilnic de câțiva ani. Doar că în acest sezon au reușit să se și intersecteze pe „Oblemenco” în prima ligă.

Universitatea Craiova – FC U Craiova, cronica derby-ului Olteniei, meciul care aduce Revelionul în Bănie chiar dacă nu e 1 ianuarie!

Avem două peluze care ar da orice să-i ardă pumni una celeilalte, dar înainte de toate este tocmai sarea și piperul de care are nevoie orice derby care se respectă. Pentru că Universitatea – FC U Craiova chiar este un derby, indiferent ce cârcotesc unii despre alții. Sau tocmai de aceea.

ADVERTISEMENT

Reghecampf compara înainte de meci acest duel cu Milan – Inter. Păstrând destul de multe proporții, esența rămâne. Iar aceasta vine din pasiunea pe care o generează în fiecare tabără acest duel al Olteniei. Iar spiritele sunt atât de aprinse că după ocazia din secunda 57 a lui Ivan, show-ul este preluat de peluze.

Mai întâi Bârsan oprește meciul pentru spectacolul Peluzei Sud, a echipei lui Nicolo Napoli. Se reia pentru câteva faze meciul, apoi urcă la pupitru Peluza Nord, a echipei antrenate de Reghecampf. Și avem un festival de sunet și culoare rar întâlnit pe arene. Normal că echipele sunt trimise la vestiare, e a doua întrerupere în niciun sfert de oră.

ADVERTISEMENT

Fotbaliștii ratează astfel Revelionul din interiorul arenei, pentru că eram obișnuiți cu petarde, dar cu artificii chiar deloc. Se detonează „armament” la greu, astfel că Ziua Îndrăgoștiților devine Revelionul fanilor olteni.

Gustavo dă primul foc de avertisment, neluat în seamă de ai lui Napoli, iar peste 3 minute deschide scorul: 1-0 Universitatea

Povestim de câteva minute despre derby, dar nu am ajuns la fotbal. Fanii au fost primii la cuvânt, abia apoi au fost lăsați să se desfășoare și Ivan, Diallo și ceilalți.

ADVERTISEMENT

Gustavo trage primul semnal de alarmă în minutul 12, când mingea trece pe lângă bara din stânga lui Popa. E un foc de avertisment care nu e luat prea în serios de defensiva echipei aflate în vizită în această seară. Astfel că peste doar 3 minute, vedeta de buzunar al lui Reghecampf deschide scorul după o centrare a lui Vătăjelu.

Cei de la FC U nu acuză șocul, dar nici gazdele nu par prea interesate să profite de momentul bun și să apese pedala de accelerație. Dau impresia ambele formații că se tem una de alta, de fapt se tem să nu cumva să o comită și să intre în „atenția” propriei peluze.

ADVERTISEMENT

Nicolo Napoli stă cu gura pe jucători, sunt momente când face sprinturi alături de asistent pentru a-i „semnaliza” un ofsaid nesemnalizat. Reghecampf se stăpânește ceva mai bine. Are și avantaj pe tabelă și contează enorm acest lucru.

Un derby mai altfel, cu patroni care nu fac nicio schimbare la pauză!

Repriza secundă începe cu FC U mai decisă să stea în jumătatea adversarului. După doar un minut avem ocazie importantă. Bauza îi așează cu capul lui Baeten, dar acesta nu prinde șutul care să declanșeze fiesta în peluza din spatele porții lui Pigliacelli.

Și încă o veste bună. Patronii nu fac schimbări la pauză la niciuna dintre Craiove. Chiar dacă și despre Mititelu, și despre Rotaru circulă șoapte din acest serial românesc de succes.

Se aprind puțin spiritele în minutul 58, când un fault al lui Bancu putea rupe echilibrul. Peluza Sud cere al doilea galben pentru căpitanul Universității, care fusese avertizat în prima parte, dar Bârsan îl iartă. Greșește. Probabil se va destăinui că a judecat în spiritul derby-ului.

Inspirația lui Reghecampf închide discuția învingătoarei: centrare Nistor, gol Baiaram!

Reghecampf simte că are ceva clienți datori în primul 11, că echipa sa stă prea jos și vine cu primele mutări. Intră Nistor și Baiaram la Câmpanu și Markovic. Consecința putea veni imediat, în minutul 66, când stângul lui Baiaram se scurge milimetric pe lângă poarta lui Popa.

Reacționează și Napoli. Are nevoie de sânge proaspăt, iar acesta ar urma să-l pompeze Sidibe și Compagno, ultimul fiind eroul unui episod uluitor în partida tur. Mai sunt 20 de minute, tensiunea există, nimic nu e decis. Se merge pe o gheață subțire de ambele părți. FCU ar vrea mai mult, CSU așteaptă contra care să pună capăt luptei.

Și aceasta vine în minutul 75, când Nistor pleacă excelent din linia a doua, dejoacă pasul la ofsaid al apărării lui Napoli și-l lasă pe Baiaram cu poarta goală. Tocmai în momentul când ambele galerii se uniseră și cântau împreună numele lui Ilie Balaci!

CSU Universitatea câștigă la fel ca în tur, dar de această dată a avut în față un FC U care joacă fotbal. Drumurile celor două se despart în acest sezon, echipa lui Reghecampf intră în turneul pentru cupele europene, cea a lui Napoli merge în focul luptei pentru supraviețuire. Acolo orice punct arde, dar unde, în mod normal, ar trebui să-și atingă obiectivul salvării. Și să avem și în 2022/2023 alte episoade din Derby de Oltenia. De ce nu patru bucăți?

ADVERTISEMENT