Fotbal intern

Cristi Coste scrie de la Giurgiu cronica derby-ului FCSB – CFR Cluj 1-1: Tănase face diferența, Burcă o recuperează!

03.05.2021 | 22:35
Cristi Coste scrie de la Giurgiu cronica derbyului FCSB  CFR Cluj 11 Tanase face diferenta Burca o recupereaza
ADVERTISEMENT

FCSB și CFR Cluj au încheiat prima parte a sezonului de play-off cu un meci care a decis cine pleacă din pole-position pentru ultimele cinci runde. FSCB a fost la câteva secunde de a-și recăpăta fotoliul de lider, după golul din prima repriză al lui Tănase, dar Burcă a egalat în minutul 93!

Cele două erau despărțite de două puncte înaintea partidei directe, campioana CFR Cluj reușind abia acum 4 zile să devină lider în premieră în actualul campionat. CFR a învins acasă Botoșaniul, FCSB cedase la Craiova. După acest 1-1 de la Giurgiu, Clujul își păstrează diferența față de FCSB, dar ambele se mai distanțează puțin de Craiova. Avem o luptă pasionantă la titlu!

ADVERTISEMENT

Cronica derby-ului FCSB – CFR Cluj 1-1: pasa filtrantă a lui Ovidiu Popescu și penalty-ul transformat de Florin Tănase au schimbat liderul în minutul 19

CFR Cluj s-a instalat în jumătatea de teren a celor de la FCSB încă din primele minute. Și au trecut doar câteva zeci de secunde când Debeljuh i-a așezat mingea perfect islandezului Sigurjonsson, dar acesta a trimis peste poarta lui Vlad, prima mare ocazie a derby-ului. E și momentul în care Edi Iordănescu trimite pe gazon cel mai bun 11, fiind înlocuit Gâdea cu Omrani.

Trupa lui Toni Petrea pare să accepte superioritatea fizică a adversarului, deși Simion și Ovidiu Popescu sunt deciși să pună osul așa cum o face un adversar de forță. Nu trece mult totuși până își anunță și roș-albaștrii potența ofensivă. Chiar dacă a venit de la un fundaș, „capul” lui Miron (minutul 12) lovind transversala porții lui Arlauskis.

ADVERTISEMENT

A fost un prim avertisment, pentru că la următoarea fază periculoasă s-a deschis scorul. Ovidiu Popescu i-a pasat excelent pe culoar lui Tănase, Burcă îl lovește peste picioare, iar Meme Stoica cere eliminare. E doar penalty, pe care-l transformă golgeterul campionatului, Florin Tănase, care deschide scorul și schimbă liderul.

FSCB l-a pierdut pe Andrei Miron, iar Gigi Becali s-a săturat de Simion în același minut 35

Mult mai încrezători sunt acum jucătorii lui Toni Petrea. CFR pistonează, mai ales în partea dreaptă a atacului, acolo unde s-a așezat Omrani, care are dueluri dure cu Miron și Radunovic. La unul dintre acestea, Bilel îl calcă pe Miron, probabil involuntar, iar fundașul se resimte. O mai „duce” câteva minute, apoi urlă de neputință și cere schimbare.

ADVERTISEMENT

E abia minutul 35. Nu iese doar Miron, e dublă schimbare. Iese și Simion, cu galben deja și probabil patronul fără permis nu vrea să riște nimic. Ovidiu Popescu devine stoper, la mijloc avem acum Șut și Oaidă. Se joacă aspru, se joacă tare, se faultează mult, se comentează și mai mult. Nu doar jos, pe teren, dar mai ales la lojele celor două combatante.

Orice intervenție este o presiune în plus pentru centralul Radu Petrescu. CFR termină sus repriza, cu șuturile lui Costache și Camora, care nu găsesc spațiul porții lui Andrei Vlad. Cum la fel face și Sigurjonsson, mult prea nesigur în primele 45 de minute. Ce se schimbă după odihnă?

ADVERTISEMENT

Două ocazii imense pentru FSCB după revenirea lui Olaru: Oaidă, apoi Iulian Cristea! Oaidă face chiar „dubla” în minutul 75!

La scurt timp de la reluarea derby-ului de la Giurgiu, asistăm și la revenirea pe teren, după accidentarea din meciul cu Sepsi a lui Darius Olaru, așa cum anunța FANATIK cu trei zile înainte de meci. Poate cel mai important jucător de la mijlocul terenului pentru FCSB a forțat revenirea, deși nu e încă apt.

Intrarea lui Olaru a adus imediat două ocazii foarte mari pentru echipa sa. A fost mai întâi Oaidă în minutul 52, mult prea stresat de poziția excelentă, apoi Iulian Cristea nu a putut împinge în plasă, din 4 metri, o minge ajunsă nesperat la el. Edi Iordănescu simte ziua proastă a lui Omrani și merge pe mâna lui Păun.

CFR împinge jocul tot mai constant în jumătatea gazdelor, Moruțan și Tănase reușesc cu greu să rupă linia. Se strânge din dinți, se împart coate. Iar în plină posesie a CFR-ului, vine ocazia lui Oaidă din minutul 75, încercarea sa de lob aducând reflexul lui Arlauskis.

CFR a avut penalty în minutul 80 la șutul lui… Șut în piciorul lui Deac! Ce o fi văzut Radu Petrescu?

Finalul e cu nervii încinși la maxim. Vine faza din minutul 80, când Șut vrea să scoată mingea din 6 metri și nimerește piciorul lui Deac. Se creează un meleu, banca CFR-ului mai are puțin și ajunge în careul lui Vlad, dar Radu Petrescu nu vede penalty! Și era aproape de fază! E posibil  ca strategia campioanei de a da comunicate contra arbitrilor să se transforme într-un bumerang.

Bordeianu îl întinde pe Vlad în minutul 81, la poate cea mai importantă șansă de gol a Clujului din partea a doua. CFR încearcă până la final, chiar dacă oaspeții sunt dezamăgiți de cele doar 4 minute de prelungire arătate de la margine. Chiar și așa, Burcă aduce egalarea în minutul 93, cu o lovitură de cap la singura centrare bună dată de Deac în acest derby.


  • (P) Cota BETANO pentru FC Botoșani – FCSB: 1,95 este cota pentru „ambele marchează”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT