Sport

Cristi Coste scrie de la Ploiești cronica meciului Petrolul – FCSB 0-2. Oxigen de la Dawa și Florinel, așa că Dică mai stă (măcar) o tură!

Petrolul - FCSB a reprezentat poate cea mai interesantă partidă din etapa a 13-a. Echipa lui Nicolae Dică s-a impus la pas și reintră în calculele serioase ale play-off-ului.
09.10.2022 | 23:27
Cristi Coste scrie de la Ploiesti cronica meciului Petrolul  FCSB 02 Oxigen de la Dawa si Florinel asa ca Dica mai sta macar o tura
Lucian Mihai Dumitriu si Florinel Teodor Coman in meciul de fotbal dintre Petrolul Ploiesti si FCSB, contand pentru Superliga Superbet, desfasurat pe Stadionul Ilie Oana din Ploiesti, duminica 9 octombrie 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

FCSB vine la Ploiești pentru a tranșa, într-un fel sau altul, maratonul de a atinge play-off-ul la finalul sezonului regulat. Cu doar 11 puncte după 10 meciuri, având și două restanțe, trupa lui Nicolae Dică trebuie să prindă Petrolul pentru a intra în turneul de titlul. Șase puncte diferență între cele două la primul fluier al lui Horațiu Feșnic.

Petrolul – FCSB, cronica unui meci în care Nicolae Dică își joacă postul după rușinea din Danemarca. Început furibund al oaspeților, cu transversală Olaru!

Nouă titulari noi la FCSB față de deplasarea de Halloween de la Silkeborg. Doar portarul Târnovanu și Dawa au mai rămas în primul 11, lor adăugându-li-se cei rămași la București la ordinul lui Gigi Becali, plus Crețu, care a fost în plimbare în Danemarca.

ADVERTISEMENT

Dică e cu sabia deasupra capului. Are în față un meci de totul sau nimic pentru el, în ciuda unor declarații dubioase făcute înaintea întâlnirii. I-a contrazis și pe Gigi Becali, și pe Meme Stoica, deși adevărul era cel rostit, silabă cu silabă, de cei doi. FCSB știe că trebuie „să prindă” Petrolul, vedem în 90 de minute dacă poate.

Atmosferă de derby pe „Ilie Oană”, un stadion sold-out, în care și jumătate din masa presei cântă imnul Petrolului la ieșirea echipelor pe teren. Un gazon ce nu arată prea bine în ciuda vremii ok din ultimele zile.

ADVERTISEMENT

Secunda 15, primul corner al meciului după șutul lui Omrani. Secunda 90: Omrani luftează la centrarea lui Olaru, Coman trimite la firul ierbii, dar Vâlceanu este acolo! Minutul 3.31: Olaru lovește transversala! Început furibund al oaspeților.

Fanii Petrolului au oprit meciul timp 5 minute pentru a-și trezi favoriții la ocaziile FCSB-ului. Încă o transversală Cordea!

Fanii gazdelor nu digeră ce văd și vor să-și ajute favoriții. Meciul e oprit în minutul 13 din cauza fumului galben și albastru care a înlocuit aerul de respirat. Cinci minute de „respiro”. Se mai echilibrează puțin disputa, Petrolul are și două cornere… Dar și așa, echipa lui Nae Constantin stă prea jos. Luptă, e adevărat, dar își propune puțin.

ADVERTISEMENT

Din nou Vâlceanu e excelent la șutul din minutul 25 al lui Omrani, iar peste două minute este salvat tot de bara tranversală la execuția lui Cordea. Da, Petrolul e în corzi, dar supraviețuiește! Răspunde cu șutul anemic al lui Dumitriu (min. 33). Pentru că ocazia rarisimă a lui Irobiso nu se pune, deoarece asistentul a semnalizat un fault anterior la Tamm.

Slabă lovitura de cap a lui Compagno la centrarea lui… Crețu. Vine un contraatac al gazdelor, dar Takayuki obosește până ajunge să tragă la poarta lui Târnovanu. Tamm își ia inima în dinți și încearcă un trasor pe final de repriză.

ADVERTISEMENT

Fotbalul ofensiv al oaspeților a primit răsplata în al doilea minut de prelungire al primei reprize. Gol Dawa! Apoi

Deși remiza albă la pauză părea clară, nu a fost așa. Omrani „descompune” flancul drept defensiv al Petrolului, iar centrarea sa pe 6 metri este reluată fulgerător în poartă de Dawa: 1-0 FCSB, în minutul 45+2! Așa se intră la cabine.

Și nici bine nu se iese că echipa lui Nicolae Dică își dublează avantajul și-i acordă ceva mai multă liniște tehnicianului. Cursă de 70 de metri a lui Cordea, Țicu îl tatonează fără să-l atace (de ce, căpitane?), centrare excelentă și Coman sparge gheața în SuperLiga după un an și 10 luni! 2-0 FCSB, avantaj meritat!

E momentul ca și Petrolul să se ocupe de ceea ce nu-i prea place, să atace. Cu atât mai mult cu cât fanii fierb și continuă să-i încurajeze. Șutul lui Dumitriu din minutul 65 trece destul de departe de țintă. Dar peste 2 minute Irobiso chiar are o ocazie mare, mingea trecând razant cu bara.

Play-off-ul, o căciulă mult prea mare pentru nou-promovata Petrolul! FCSB numără, numără… Dică respiră, respiră!

Nae Constantin schimbă la mijloc, pentru că în atac l-a trimis din minutul 46 pe Ivanovski în locul lui Grozav. Petrolul încearcă să intre în joc cu Tucaliuc și Velisar. Mai sunt în jur de 20 de minute cu tot cu prelungiri. Putea să aducă mai multă tensiune Irobiso în minutul 77, dar a trimis peste poartă, cu capul, singur în 6 metri!

Încet-încet se sting și speranțele, câte mai sunt, ale Petrolului. Meciul curge cum vrea Dică și FCSB. Primesc minute și Octavian Popescu, Miculescu, dar și proscrisul Răzvan Oaidă. FCSB ia 3 puncte esențiale într-un meci cu o contracandidată la play-off, dar, totuși, o nou-promovată.

Roș-albaștrii ajung la 14 puncte, 6 dintre ele în ultima săptămână. A doua victorie consecutivă din totalul de 3. Urmează UTA și Sepsi, final de tur, și se refac calculele. Dică respiră încă (măcar) o tură, dar respiră. Cu oxigen de la Dawa, de la Coman, de la Omrani, care crește cum îi place omului de la Palat.

ADVERTISEMENT