Sport

Cristi Coste scrie de pe „Oblemenco” cronica derby-ului FCU Craiova – Universitatea Craiova 1-2. Trei gloanțe și toate trei din penalty! Kovacs știe de ce!

Craiova cu Craiova sau FCU 1948 cu CS Universitatea. Acesta a fost derby-ul fratricid al Olteniei, în a patra rundă din SuperLiga, adjudecat de echipa lui Laszlo Balint cu 2-1. Toate golurile s-au marcat de la 11 metri.
07.08.2022 | 23:44
Cristi Coste scrie de pe Oblemenco cronica derbyului FCU Craiova  Universitatea Craiova 12 Trei gloante si toate trei din penalty Kovacs stie de ce
Sergiu Catalin Hanca se bucura dupa un gol marcat alaturi de Jovan Markovic in meciul de fotbal dintre FC U Craiova si Universitatea Craiova, contand pentru Superliga Superbet, desfasurat pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, duminica 7 august 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Cele două  Craiove s-au întâlnit pentru prima oară în SuperLiga cu Adrian Mititelu și Mihai Rotaru în tribunele de pe „Oblemenco”. O premieră. Ediția trecută, când CSU a bătut cu un dublu 2-0, actuala gazdă de azi avea probleme.

FCU Craiova – CS Universitatea Craiova, cronica unui derby de risc, „arbitrat” la marea artă de Jandarmerie

„Meciul” așteptat înainte de meci nu prea a existat, pentru că Jandarmeria a făcut nopți albe în Bănie. Inclusiv în seara dinaintea derby-ului, apropo de „obiectivul” Cârțu, dar mai ales în duminica toridă. Așa că singurul război între cele două peluze a rămas cel al coregrafiilor, al torțelor și al petardelor. Și acesta, decent.

ADVERTISEMENT

Față de meciurile din sezonul anterior, Craiova lui Mititelu este mai „aproape” de Craiova lui Rotaru. Cu Croitoru pe bancă, „mititeii” au crescut. Victorie cu campioana CFR Cluj acum două runde, egal pe Arena Națională cu FCSB duminica trecută.

Dar este un minus important pentru gazdele de azi, accidentarea „creierului” Juan Bauza. A venit înainte de meci pe teren, cu un bandaj mare pe picior, pentru a-și încuraja colegii. În locul argentinianului a intrat Bahassa, un alt pariu de dată recentă al lui Mititelu. În rest, FCU 1948 are primul 11 bătut în cuie.

ADVERTISEMENT

De partea cealaltă, Gyusi Balint nu se simte deloc comod. Se poate spune că-și joacă postul în aceste zile, după derby-ul orgoliilor urmând, joi, importanta miză financiară a lunii august.

Alex Crețu nu a ajuns la mingea pe care scria 0-1, apoi Compagno l-a imitat cu un luft de zile mari!

E interesant cum a gândit Balint jocul, cu o bandă dreaptă în premieră, Martic  – Hanca. Și chiar aici par să fie probleme serioase pentru echipa sa, pentru că Huyghebaert și Van Durmen vin tăvălug la fiecare 2-3 minute.

ADVERTISEMENT

Drept este că prima ocazie a fost a oaspeților. În minutul 8, Crețu a trecut pe lângă mingea centrată excelent de Baiaram. A venit imediat replica, dar Bahassa e prea superficial. Cea mai mare ocazie îi aparține lui Compagno, care luftează îngrozitor din 8 metri în minutul 18!

Ai lui Croitoru par mai vii, mai implicați, mai setați. Dar tabela rămâne albă, iar în așteptarea ocaziilor mari de poartă ne delectăm cu disputa bannerelor (a)politice. Kovacs e atent, aproape de fază, jocul e cursiv.

ADVERTISEMENT

Andrei Ivan transformă sigur penalty-ul scos cu VAR de Markovic, apoi Hanca îl copiază în al treilea minut de prelungire din prima repriză: 0-2 la pauză!

Dar chiar așa atent cum vrea să pară, arbitrul nostru de Mondiale nu sesizează faultul de penalty făcut la marginea careului asupra lui Markovic de Van Durmen. E nevoie de VAR pentru ca Istvan să fluiere un penalty la o fază aflată chiar sub ochii săi. Ivan ia mingea și face 0-1 în minutul 41.

Părea rezultatul la pauză, dar nu e așa. În prelungirile primei reprize, Kovacs vede, de data asta din prima, cum mingea l-ar lovi în mână pe Bahassa, aflat în zid la o lovitură liberă, și o pune încă o dată pe var. Fără VAR acum.

Hanca își asumă execuția pentru primul său gol în tricoul Universității, face 0-2, dar nu se oprește aici. Adrenalina îi „duce” degetul la gură spre fanii din Peluza Sud, aflați în spatele porții lui Robert Popa. O provocare care nu-și avea rostul, mai ales că e venită din partea unui nou-sosit, cu sânge alb-roșu nu doar în CV.

Da, 0-2 la pauză, după o repriză în care ai lui Croitoru au jucat vreo 35 de minute, iar ai lui Balint au așteptat și au lovit! Contează mai puțin meritele, e importantă doar plasa scuturată.

Istvan Kovacs întrerupe derby-ul pentru 10 minute după o nouă rafală de torțe din zona Peluzei Sud

Ce poate schimba Marius Croitoru la cabine? Probabil a fost vorba doar de discurs, pentru că la primul 11 nu a umblat. Cu atât mai mult cu cât are galbene la ambii stoperi după primele 45 de minute. A schimbat Balint însă, Andrei Ivan rămânând la vestiar.

Totuși, e de neînțeles de ce Croitoru l-a mai lăsat pe teren pe Bahassa, mâna moartă a echipei sale. L-a scos abia în minutul 56, oferindu-i debutul la FCU lui Gabi Iancu. Dar au grijă cei din Peluza Sud să întrerupă derby-ul după o nouă rafală de torțe. Istvan Kovacs nu mai înghite ultimul afront și trimite echipele la vestiare pentru 15 minute! Sunt doar 10 finalmente…

E multă frustrare în Peluza Sud, dar Kovacs încă are răbdare. Le face personal semne să se potolească după o nouă izbucnire. Se merge pe un fir de ață, care e subțire, subțire… Ai lui Croitoru joacă din energia fanilor acum. Nu mai au nimic de pierdut.

Paul Papp s-a urcat „pe pereți” și i-a băgat pe adversari în meci: gol Compagno din penalty, 1-2 minutul 70! Diferența în derby, mică, dar decisă de Kovacs!

Și vine Momentul. Paul Papp se urcă „pe pereți”, cum spunea la conferință, și îi bagă pe adversari în joc. Faultul lui Papp asupra lui Compagno aduce al treilea penalty al meciului, transformat de același italian: 1-2, minutul 70! E primul gol al Craiovei lui Mititelu împotriva Craiovei lui Rotaru, la al 5-lea meci direct!

Final interesant, oricum! O putea lămuri Baiaram, dar îl iartă pe Popa. Croitoru mai mută cu Chițu și Marquet. Oaspeții au simțit pericolul și au urcat liniile. Ultimele gloanțe ale gazdelor sunt Claudiu Bălan și Ricardo Grigore.

Avem 5 minute de prelungire. Trec greu, dar trec. Craiova lui Balint câștigă cu 2-1 un derby decis, practic, de al doilea penalty dictat de Istvan Kovacs. Acolo s-a făcut diferența. Echipa lui Mititelu este în continuare în căutarea victoriei în derby-ul local cu Mihai Rotaru. Se vede luminița parcă.. De ambele părți…

ADVERTISEMENT