Am ajuns să o trăim și pe asta. Al doilea cel mai galonat brand din fotbalul românesc, Dinamo București, a bifat premiera nedorită a retrogradării în divizia secundă. Clubul lui Dinu și Lucescu, al lui Dumitrache și Dudu Georgescu a retrogradat și va juca la matineu? Va juca? Aceasta este o altă întrebare cu multe ramificații. Până atunci însă, să vedem, la cald, motivele pentru care Dinamo a ajuns să retrogradeze.
Principalii vinovați pentru retrogradarea lui Dinamo din acest sezon sunt „actorii” din teren. Numeroși, ce-i drept, nu mai puțin de 53 de jucători care au pus umărul la un alt record istoric pentru Dinamo – cei mai mulți purtători de ghete folosiți într-un sezon!
Majoritatea dintre ei lipsiți de valoare, dar și de caracter. În momentele importante ale sezonului au fost mai preocupați de a-și lucra antrenorii decât de a-și face treaba pentru care erau plătiți. Guralivi și turnători pe la spate, tăcuți de obicei pe teren. Se ajunsese la bancul că doar cine nu vrea nu joacă la Dinamo în acest campionat.
După turul barajului de la Cluj, celebrii jucători care au scris istoria neagră a lui Dinamo au stat ascunși ca șobolanii în vestiar de teama ultrașilor veniți să le ceară socoteală. Iar acum își fac bagajele și-și văd de viața lor, lăsând în urmă lacrimi și urlete de durere printre nebunii ăia din peluză!
Conducerea lui Dinamo este aproape la fel de vinovată pentru retrogradare ca și jucătorii. Până la urmă, cuplul Mureșan – Zăvăleanu a fost cel care i-a angajat pe „actorași”. A surprins vara trecută sosirea de la Cluj, ca administrator special a lui Iuliu Mureșan.
Omul care a scris istorie în umbra lui Arpad Paszkany a făcut-o și la Dinamo București. Doar că în sens invers, dar tot istorie se cheamă. Iar decizia care i-a fost fatală lui Mureșan s-a produs în decembrie 2021. Într-un exces de orgoliu și de putere dată de semnătură, „Muri” l-a demis pe Mircea Rednic fără măcar să-l anunțe pe Nicolae Badea, omul care a girat pentru el la sosire. „Muri” a vrut să facă el jocurile cu „mâna” lui Stoican, dar s-a ars repede.
Apoi a stat mai mult ascuns, s-a dat dispărut și chiar a dispărut definitiv din peisaj în Clujul natal chiar înainte de barajul cu… U Cluj!
Nici „profesorii” de pe bancă nu sunt străini de retrogradarea lui Dinamo. Înșiruirea este destul de numeroasă, astfel că era de așteptat să se ajungă aici la o așa „stabilitate” pe postul de antrenor al lui Dinamo.
Să începem cu Dario Bonetti, omul DDB-ului, care și-a luat și el pagină în cartea de istorie pentru 0-6 în Derby de România. L-a înlocuit pentru puțin timp „profesorul” Colceag, autorul unui final de coșmar la echipa a doua a lui Dinamo, pe care a retrogradat-o acum câteva zile în liga a patra!
A venit Mircea Rednic, dar tot degeaba! Iar când „Puriul” se pregătea să-și facă echipă pentru începutul de 2022 l-a executat Mureșan. Oricum, și Rednic avea „linie” de retrogradare ca rezultate, ce să mai vorbim de Stoican, cel care tot timpul a creat impresia că a fost adus pe post de psiholog, nu de antrenor principal. Finișul i-a aparținut lui Uhrin, care, sincer, nu înțeleg ce l-a apucat să revină la Dinamo! Avea și el nevoie de un update în CV, acum îl are!
Nu trebuie să ne întoarcem prea mult în timp ca să găsim unul dintre motivele pentru care Dinamo a ajuns în acest punct critic. E de ajuns să ne orientăm undeva în luna august 2020, în plină pandemie, când domnul Ionuț Negoiță a găsit „ușa” după care plângea de ceva vreme.
I-a cedat Dinamo ilustrului necunoscut spaniol Pablo Cortacero care nu avea trei euro în buzunar… Aventurierul de la capătul Europei a a zis că dă lovitura, le-a tras salarii de zeci de mii de euro pe lună ălora cu nume din Primera. Urmarea? În câteva luni au dispărut unul câte unul, Dinamo s-a îngropat în datorii și a ajuns iar în insolvență.
Suporterul de la RIN își freca însă mâinile mulțumit. Scăpase de Dinamo, iar aseară a scăpat de tot! Credeți că a dormit bine domnul Ionuț după ultimele gaze lacrimogene ale jandarmilor? Cred că a dormit ca un prunc!
Poate vi se pare exagerată includerea celor de la FRF pe această listă. Dar nu este deloc. Iar motivul ține de faptul că oamenii lui Burleanu nu s-au lăsat în vara lui 2020 până nu au salvat-o pe Dinamo ca pe vremea Victoriei.
S-a mărit atunci numărul de echipe tocmai pentru a nu retrograda Dinamo, argumentându-se cu efectele pandemiei. Ei bine, dacă Dinamo era lăsată atunci de FRF să pice în Liga 2, poate vorbeam altfel acum. Nu luam în calcul falimentul care bate la ușă!
Dacă Dinamo retrograda în 2020, nu mai venea Cortacero, nu mai urma insolvența, nu, nu, nu… Dacă… Acum poate era un club curat, ridicat din cenușă și în Liga 1. Dacă… Dar…