Pe 27 aprilie 2024, când s-a terminat FCSB – Farul 2-1, aveam, matematic, o nouă campioană a României. FCSB recâștigase titlul după o pauză de 9 ani, cu un staff tehnic format din cipriotul Elias Charalambous, antrenor principal, românii Mihai Pintilii, Lucian Filip și Alin Stoica, plus neamțul-român Thomas Neubert. Bineînțeles, sunt mulți acolo care și-a adus fiecare contribuția cât de mică.
Toți au vorbit și vorbesc în continuare despre Gigi Becali ca „antrenor” la FCSB, toți l-au lăudat și îl laudă pe patronul FCSB. Puțini sunt cei care-i atribuie vreun merit cât de mic lui Elias Charalambous. Este o discuție cu multe tăișuri, dar lucrurile trebuie spuse exact așa cum se întâmplă. Pentru a înțelege și ultimul contestatar al cipriotului că Elias e chiar una dintre cele mai importante rotițe în ceea ce joacă Olaru și compania.
Este foarte adevărat că Gigi Becali este cel care ultimul cuvânt în ceea ce privește primul 11 al FCSB. A spus-o și el de atâtea ori, au recunoscut-o, oficial, și cei de la echipă. Este foarte adevărat că Gigi Becali face 90 la sută din schimbări. Le dezvăluie și el după meciuri, confirmă și cei din staff-ul tehnic. Dar vin întrebările-cheie:
Toate au un singur răspuns: staff-ul tehnic al FCSB în frunte cu antrenorul principal Elias Charalambous!
L-am urmărit atent pe Charalambous pe parcursul întregului an 2024. Pornind din cantonamentul din Antalya, continuând cu meciurile din SuperLiga, antrenamente la Berceni când a fost posibil sau meciuri europene, la București, Budapesta, Salonic. Este un tip modest, muncitor, respectuos, căruia nu-i place să iasă în evidență. Poate și pentru că mulți îi aruncă-n față, începând cu analiștii din studiouri, că este doar marioneta lui Becali. Nimic altceva.
Dar cipriotul a depășit de mult acest stadiu. Mai are rar câte o răbufnire când este provocat de un coleg ziarist despre rostul unor schimbări de jucători (știut fiind că sunt solicitate expres de pe canapeaua din sufragerie), dar în rest își vede de munca lui, de calea pe care a pornit apăsat. Și îi merge bine. Este campion ca antrenor, a luat Supercupa, a făcut minuni împreună cu Pinti și băieții în Europa League.
De ce Elias a devenit imun la răutăți și miștouri? Pentru că inclusiv jucătorii s-au convins că omul e antrenor. S-au convins că știe să pregătească la virgulă o partitură tactică, o abordare ideală în funcție de adversar, o strategie în funcție de schimbările pe care le face, CLAR, patronul Gigi Becali.
Este cu atât mai greu să arăți cât ești de priceput ca tehnician când deciziile din timpul partidelor (mă refer la schimbări de jucători aici, nu la schimbări de sistem) nu sunt ale tale. Elias, Pinti, Filip și băieții primesc „subiectele” în plic (în traducere: pe cine scoate și introduce Becali în teren), apoi trebuie să rezolve „ecuațiile” la secundă. Îi și vedeți de multe ori acolo pe bancă, se consultă, discută, se pun de acord.
L-am urmărit cu atenție pe Elias și-l urmăresc în continuare. Poate și pentru că-mi place profilul uman. Charalambous a știut de la început unde a venit, apropo de factotumul Gigi Becali, la fel cum și jucătorii sunt informați ce înseamnă „tocătorul” FCSB. Vorba lui Becali: „Pas, pas, pas”, „Ești bun, stai / Nu ești, pleci!”. Charalambous știe că are super-condiții de pregătire pentru a-și face meseria. Există acest inconvenient major al implicării totale de la Palat pentru care un alt tehnician nu ar veni niciodată să lucreze cu Gigi Becali.
Dar Elias știe meserie. Am constatat-o meci de meci, punând la fundația afirmației toate informațiile ce-mi vin dinspre jucători. Cu siguranță îl ajută în rezultatele pe care le are și faptul că este foarte credincios. Înainte și după antrenamente trece pe la troița din fața cantonamentului.
Dar nu asta e esențialul. E un om bun, un antrenor priceput și un străin care deja simte românește. Nu pot uita cum urmărea cursa de 100 de metri a lui David Popovici la Paris, în parcarea de la Budapesta, după ce FSCB a eliminat Maccabi din preliminarii. 2024 este și anul lui Elias Charalambous, antrenorul campioanei FCSB. Bravo, Mister!