Fotbal intern

Cristi Coste scrie după ȚSKA Sofia – CFR Cluj 0-2: Deac și Camora, diferența dintre CFR și echipa națională

23.10.2020 | 00:20
Cristi Coste scrie dupa TSKA Sofia  CFR Cluj 02 Deac si Camora diferenta dintre CFR si echipa nationala
ADVERTISEMENT

CFR Cluj începe perfect noul parcurs în grupele Europa League, cu o victorie la Sofia (2-0), contra celor de la ȚSKA. Dan Petrescu a pus în scenă specialitatea casei și a adus deja primii 570.000 de euro în conturile clubului din această fază a cupelor europene.

CFR Cluj este în acest moment cam ce era FCSB în urmă cu câțiva ani, când pur și simplu se distra cu adversari de nivelul celor de la sud de Dunăre. Se adaugă apoi nebunia lui Petrescu, cel mai valoros și deopotrivă contestat tehnician din fotbalul intern în acest moment.

ADVERTISEMENT

Ciprian Deac și Mario Camora au arătat în ȚSKA Sofia – CFR Cluj care e diferența dintre ce joacă la club și ce au arătat la echipa națională

Ceea ce FANATIK observa înaintea întâlnirii, anume că CFR Cluj a început de fiecare dată cu victorie orice parcurs într-o grupă de cupă europeană, s-a concretizat la Sofia, în acest ȚSKA Sofia – CFR Cluj 0-2. Exceptând începuturile bune de repriză ale gazdelor bulgare, cum analiza și Petrescu, CFR nu a avut probleme în această partidă.

„Bursucul” a trimis pe teren cea mai bună formulă posibilă de care dispune, extrem de elastică și în primul rând foarte dispusă la efort. Când îi faci pe atacanți să vină să ajute fundașii de bandă la urcările adversarului, tu, ca antrenor, poți să stai liniștit pe bancă. Nu e cazul lui Petrescu, dar noi, ceilalți, ceva mai relaxați, nu am avut vreo emoție în partidă.

ADVERTISEMENT

S-a așteptat faza fixă pentru a debloca partida, apoi totul a curs de la sine. Vorba celor din lumea fotbalului, CFR te bate și nici nu știi cum. Același Deac a pus acolada în careu după un corner, dar versatilul Rondon i-a luat „caimacul” lui Vinicius pregătit de o nouă reușită.

Da, același Deac, pe care acum două săptămâni, cam la aceeași oră, îl priveam supărat din tribuna nordică în meciul de baraj contra Islandei. Ce diferență teribilă între modul cum au arătat și Deac, și Camora în acest meci european al CFR-ului și prestațiile tricolore de la Reykjavik. Unde e explicația? Ce mănâncă la CFR, ce meniu au la națională?

ADVERTISEMENT

Ciprian Deac, primul bulversat de strategiile diferite de joc ale lui Dan Petrescu și Mirel Rădoi. Camora, pus la pământ de emoțiile tricolore

Deac și Camora sunt la CFR Cluj integrați într-un sistem la care Petrescu schimbă piesele doar când sunt accidentări, suspendări sau îl obligă regula U21 din Liga 1. Deac și Camora au o siguranță în joc la CFR pe care o dau schemele antrenorului și colegii pe care și-i cunosc cu ochii închiși. Dar în primul rând Deac și Camora interpretează la CFR Cluj o filozofie a lui Petrescu diferită vizibil de ceea ce încearcă să implementeze acum Mirel Rădoi la echipa națională.

Deac și Camora știu la CFR cu ochii închiși ce au de făcut. Își cunosc zonele din teren la perfecție. Vine apoi discuția despre echipa națională. Camora a fost la debutul ca tricolor în acel baraj cu Islanda, iar emoția primului stranier din istoria primei reprezentative și-a pus amprenta, în sens negativ pentru noi. A greșit, lucru pe care l-a și recunoscut.

ADVERTISEMENT

Dar Deac este omul care oferă explicația diferenței dintre ce-l pune Petrescu să joace la CFR și ce-i cere Rădoi să presteze la națională. Sunt două strategii la care veteranul nu a putut face față. Deac a surprins la interviul lui Grigoroiu de după meciul de la Sofia, spunând că nu se simte în formă în ultimele două luni. Am crezut inițial că e ironic, dar apoi am realizat că, involuntar, Deac a vorbit despre faptul că naveta CFR – națională în lunile septembrie și octombrie pur și simplu l-a bulversat. L-a scos de pe șine.

Dan Petrescu i-a oferit lui Rădoi una dintre cauzele eșecului de la Reykjavik: Cristi Manea nu e titular la „Bursuc”!

CFR Cluj a avut patru jucători convocați de Mirel Rădoi pentru barajul din Islanda și, ulterior, pentru meciurile din Liga Națiunilor cu Norvegia și Austria. La Reykjavik, Rădoi a început în primul 11 cu toți cei patru, trei în defensivă (Manea, Burcă și Camora), plus Deac. E foarte posibil ca selecționerul să fi luat în calcul omogenitatea unei apărări 75 la sută de la campioana CFR Cluj. Nu i-a ieșit însă.

Burcă este omul care a corespuns, și nu doar în meciul de la Reykjavik, dar și în următoarele două. De fapt, Andrei Burcă și Tătărușanu au fost singurii la care Rădoi a apelat la toate acțiunile. Nu același lucru se poate spune despre Cristi Manea, una dintre mâinile noastre moarte la acel baraj.

Încă o dovadă că Manea în acest moment nu are loc la națională este modul cum îl tratează Dan Petrescu, antrenorul său de la club. Petrescu nu are încredere în Manea și nu-l joacă la CFR. Nu a apelat la fundașul dreapta nici în meciul „pe bani” din play-off, cu KUPS Kuopio, nici acum la Sofia. L-a preferat de fiecare dată pe Mateo Susic. Este, dacă vreți, un mesaj clar al lui Petrescu pentru Rădoi în ceea ce-l privește în acest moment pe Cristi Manea. În ceea ce privește alegerea titularilor care să-ți dea liniște pe bancă și rezultate pe tabelă.

ADVERTISEMENT