News

Cristi Danileț, judecătorul exclus din magistratură, propunerea USR pentru Curtea Constituțională a României

Exclus din magistratură la finalul anului 2021, Cristi Danileț ar putea ajunge la CCR. USR a anunțat, oficial, că îl propune pe judecător pentru Curtea Constituțională a României.
13.04.2022 | 21:56
Cristi Danilet judecatorul exclus din magistratura propunerea USR pentru Curtea Constitutionala a Romaniei
USR îl propune pe Cristi Danileț pentru Curtea Constituțională a României. Sursa foto: Inquam Photos/Virgil Simonescu
ADVERTISEMENT

Într-un comunicat oficial emis miercuri seara, Uniunea Salvaţi România (USR) a anunțat propunerea sa pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională.

USR îl propune pe Cristi Danileț pentru Curtea Constituțională a României

Partidul condus de Cătălin Drulă informează că a decis în forurile de conducere ca judecătorul Cristi Danileț să fie propunerea pentru Curtea Constituțională.

ADVERTISEMENT

”Judecătorul Cristi Danileţ este propunerea USR pentru Curtea Constituţională. Este judecătorul care a luptat neîncetat pentru independenţa Justiţiei şi a rezistat în faţa presiunilor şi abuzurilor venite din partea unui sistem care vrea să controleze justiţia”, precizează USR, miercuri seara, pe pagina de Facebook.

În aceeași postare, USR mai precizează că CCR ”are nevoie de un judecător liber, independent şi pro-european”.

ADVERTISEMENT

”USR consideră că omul cel mai potrivit pentru a apăra ordinea constituţională, democraţia, separarea puterilor în stat, libertatea cuvântului, independenţa Justiţiei este Cristi Danileț”, se mai arată în comunicat.

Cristi Danileț s-a auto-propus pentru CCR

Tot miercuri, în prima parte a zilei, Cristi Danileț a scris pe Facebook că nu ar refuza dacă i s-ar propune funcţia de judecător la Curtea Constituţională, în condiţiile în care expiră mandatele a trei judecători, subliniind că este ”liber de contract”.

ADVERTISEMENT

”Trei posturi de judecători la CCR se vacantează anul acesta. Se întâmplă din trei în trei ani. Nu aş spune ‘nu’ dacă mi s-ar propune. Mai ales că acum sunt liber de ‘contract’.

E o poziţie înaltă, de unde pot fi ţinute în echilibru autorităţile statului şi se stabileşte compatibilitatea legilor cu actul fundamental al ţării. Studiez de mulţi ani aceste aspecte, poziţiile mele în acest domeniu sunt publice, articolele mele apar în publicaţii ştiinţifice prestigioase. Nu am fost şi nu sunt implicat politic.

ADVERTISEMENT

Legea este singura mea ‘politică’, pentru care militez de ani atât la nivel doctrinar, cât şi în mod civic, la firul ierbii. O propunere trebuie să vină de la preşedintele ţării, una de la Senat şi una de la Camera Deputaților”, a scris Danileţ în online.

În vară, 3 posturi de judecători la CCR se vacantează, prin terminarea mandatelor lui Valer Dorneanu, Daniel Morar și Mona Pivniceru. Nominalizările urmează a fi făcute de Administrația Prezidențială, Camera Deputaților și Senat.

ADVERTISEMENT
Tags: