Fotbal intern

“Bascul” Ganea: salvat de Hagi, refuzat de CSU, la un pas de Bilbao!

FANATIK a aflat, în exclusivitate, cum a ajuns Cristi Ganea să primească, conform cotidianului spaniol „AS”, o ofertă de la Athletic Bilbao, club aparte în lumea fotbalului, unde este aproape...
07.11.2017 | 19:52
Bascul Ganea salvat de Hagi refuzat de CSU la un pas de Bilbao

FANATIK a aflat, în exclusivitate, cum a ajuns Cristi Ganea să primească, conform cotidianului spaniol „AS”, o ofertă de la Athletic Bilbao, club aparte în lumea fotbalului, unde este aproape imposibil să ajungă străinii!


Ţara Bascilor. O mică regiune, cât un judeţ al României, la graniţa dintre Spania şi Franţa. Un loc cu o climă umedă şi capricioasă, cei 2,5 milioane de locuitori adăpostindu-se de condiţiile meteorologice dure sub „pavăza” Pirineilor.
Chestionat repede, românul de pe stradă îţi va răspunde, probabil, că Ţara Bascilor înseamnă Athletic Bilbao, poate Real Sociedad şi puţin Alaves. Plus ETA, organizaţia paramilitară separatistă care luptă pentru independenţa faţă de Spania.
În realitate, bascii respiră sport, e adevărat, prin echipele lor de fotbal, care sunt mereu în prim-plan în Primera Division (chiar dominau întrecerea la începutul anilor ’80!) şi ies regulat în Europa, dar şi prin ciclism (Miguel Indurain) şi tenis (Arantxa Sanchez-Vicario).
Cât despre naţionalism, acesta nu se resimte absolut deloc în viaţa de zi cu zi de acolo. „Bascii sunt nişte oameni extraordinari, cu bun simţ şi primitori. Am fost peste tot în Spania, dar nicăieri nu e aşa curat şi atâta linişte ca în Ţara Bascilor, iar străzile şi infrastructura, în general, nu au corespondent în toată ţara”, a povestit special pentru FANATIK Adina Ganea, mama lui Cristi Ganea, internaţionalul de la Viitorul Constanţa. După 13 ani petrecuţi la Basauri, o localilate situată la 5 kilometri de Bilbao, familia Ganea a fost adoptată în totalitate de localnici, care îi consideră pe tatăl, mama şi sora lui Cristi ca fiind de-ai lor. O familie de ardeleni adevăraţi, care „funcţionează” ca o echipă adevărată, susţinându-se unul pe celălalt în orice moment.

„Parcă nu avea splină, toată ziua era la fotbal”

Până să ajungă în Spania, iar apoi să facă pasul spre naţionala mare, având drept „trambulină” campioana Viitorul Constanţa, Cristi George Ganea a fost tipul de copil năzdrăvan, îndrăgostit de minge, care visa numai fotbal. „Parcă nu avea splină, toată ziua juca fotbal”, îşi aduce aminte mama sa. Avându-l drept model pe tatăl său, care a jucat în ligile inferioare din România, Cristi şi-a dorit de mic să ajungă fotbalist profesionist, iar primul pas l-a făcut la doar 7 ani. „Veneam de la mare, am condus toată noaptea şi i-am cumpărat lui Cristi nişte adidaşi de pe drum, pentru că ştiam că dimineaţa are selecţie. A fost cel mai bun, a dat o groază de goluri şi aşa a venit prima sa legitimare, la doar 7 ani şi ceva. Din păcate, avea zilnic de făcut 40 de kilometri din comuna noastră natală, Telciu, până la Bistriţa Năsăud, iar la 9 ani, când antrenorul Aurelian Băbuţan ne-a propus să-l ia la Inter Viişoara, am răspuns imediat afirmativ”, îşi aminteşte Adina Ganea, o doamnă simpatică, volubilă, care mănâncă (şi ea) fotbal pe pâine.
Deşi Inter Viişoara era o echipă mică, la 11 ani, Cristi a devenit campion naţional la categoria „copii născuţi în 1991” (deşi el este născut pe 24 mai 1992!), iar anul următor a câştigat din nou titlul naţional, plus cel de „jucătorul competiţiei”, plus titlul de golgheter! A fost remarcat, la Memorialul „Gheorghe Ola”, de cumnaţii Gică Hagi şi Gică Popescu, dar întâlnirea cu „Regele” avea să fie amânată cu mai bine de 10 ani…

„Aventura spaniolă” a început în 2005

În luna martie 2004, asistenta medicală Adina Ganea îşi lua inima în dinţi şi pleca în Spania, în căutarea unei vieţi mai bune. La câteva luni, era urmată de soţul şi de fiica sa, cu patru ani mai în vârstă decât mezinul Cristi. Tânărul fotbalist făcea şi el pasul spre Ţara Bascilor în iulie 2005, când avea 13 ani, purtând cu el acelaşi vis de a deveni jucător profesionist. S-a remarcat repede şi a jucat la tineretul unor echipe din zonă timp de 4 ani – un an la Baskonia şi 3 ani la Indartsu. „A dat de două ori probe de joc şi la Athletic, dar pe atunci politica acestei echipe în legătură cu străinii era mult mai strictă. Juca în selecţionata de tineret a Ţării Bascilor când l-a văzut Mallorca. Era o variantă de nerefuzat”, spune Adina Ganea, care acum şi-a întemeiat de câţiva ani o afacere de familie, o „cafeteria” în Basauri.

La doar o singură zi de a semna cu Athletic

Remarcat de cei de la Athletic Bilbao la o competiţie desfăşurată la Santander, unde a fost cel mai bun din peste 120 de copii, Cristi Ganea a ratat, pentru doar o singură zi, transferul la cea mai iubită echipă bască. „A semnat cu Mallorca într-o miercuri, iar joi, în drum spre Malaga, unde avea meci cu selecţionata bască, a fost sunat de cei de la Athletic, care, probabil, nu doreau să-l piardă”, povesteşte mama internaţionalului nostru. Cristi Ganea avea 18 ani când şi-a pus iscălitura pe înţelegerea cu Mallorca B (era în anul 2010), contractul întinzându-se pe durata a 3 ani. A plecat în Baleare împreună cu sora sa, Ionela, dar spre finalul contractului, în 2012, a suferit o fractură de metatarsian la piciorul stâng, care l-a scos din circuit circa 5 luni.

Internat la clinica la care a fost operat şi Messi

Mallorca s-a purtat ca un adevărat club profesionist cu Cristi Ganea, plătindu-i spitalizarea şi operaţia la clinica din Barcelona unde a fost operat şi Leo Messi, doar că a… „uitat” să-i reînnoiască înţelegerea scadentă între timp! Aşa se face că, în septembrie 2012, mijlocaşul român ajungea împrumut la o echipă de liga a III-a din Spania, CD Santanyi, unde trebuia să lupte ca să-şi relanseze cariera.
Moment în care a intervenit din nou în viaţa lui Cristi antrenorul său din perioada de juniorat, Aurelian Băbuţan, care l-a „repatriat” la ASA Târgu Mureş. A urmat o promovare cu CS U Craiova, care însă nu l-a păstrat în lot şi pentru primul eşalon, o nouă încercare de relansare la Săgeata Năvodari, echipă care s-a retras apoi din Liga 2 şi un transfer la FC Braşov, echipă la care a debutat în Liga 1.

Hagi l-a trecut fundaş şi l-a propulsat spre naţională

În vara anului 2015, s-a produs, în sfârşit, întâlnirea cu Gheorge Hagi, ratată în copilărie. A ajuns la Viitorul, iar „Regele” l-a „coborât” din linia mediană pe postul de fundaş stânga. „A evoluat în toate compartimentele până să ajungă la Viitorul, mai ales la mijloc sau extremă. Nu i-a surâs poziţia de atacant, pentru că i-a plăcut mereu să controleze el mingea, să o dea, nu să o aştepte. Fundaş nu a jucat decât când era mic, pe la 8 ani”, ne-a mai spus mama lui Ganea.
Cu Gheorghe Hagi ca mentor, Cristi Ganea a devenit campion al României, în 2017, iar câteva luni mai târziu a jucat trei meciuri ca titular în naţionala României, în campania pentru Mondialul din Rusia de anul viitor.

Noul contract cu Viitorul, probă de mare caracter

Înţelegerea cu actuala sa echipă expira la finele lui 2018, iar începând din această iarnă Viitorul, adică Gică Hagi, l-ar fi putut pierde gratis pe Cristi Ganea. Care a dorit, însă, să-i întoarcă „Regelui” măcar o parte din tot ceea ce a făcut acesta pentru el şi a semnat, la jumătatea lunii septembrie, prelungirea contractului până în vara lui 2019. O adevărată probă de caracter, care demonstrează un respect deosebit al lui Ganea faţă de Hagi, singura condiţie din noua înţelegere fiind aceea că va putea pleca oricând pentru o sumă convenită de ambele părţi.
Ofertat de Lech Poznan şi Malaga
Deşi s-au vehiculat numeroase variante de transfer în ultimul timp, gen Anderlecht sau Freiburg, mai ales după golurile din debutul sezonului, cu Apoel Nicosia şi Gaz Metan Mediaş – care i-au adus renumele de „Roberto Carlos de România” -, altele au fost cluburile care şi l-au dorit în mod oficial. În 2016, a fost ofertat de polonezii de la Lech Poznan, dar transferul a picat în ultimul moment, iar în august 2017 a fost la un pas de a reveni în Spania, la Malaga. „Malaga a trimis ofertă scrisă, cluburile se înţeleseseră sub toate aspectele, Cristi era mulţumit, dar transferul nu s-a mai făcut. Chiar atunci când trebuiau să fie semnate actele, s-a accidentat unul dintre fundaşii centrali ai echipei spaniole, iar antrenorul lor s-a reorientat, aducând un jucător pe acel post şi renunţând la Cristi, deşi l-ar fi dorit foarte mult în echipă”, afirmă Adina Ganea.

„Şi mâine ar veni în Spania!”

Doamna Ganea nu şi-a pierdut încă speranţa că fiul ei va ajunge din nou, la un moment dat, în Spania, pentru a „reîntregi” familia. „Vine de două ori pe an la Basauri, în vacanţa de vară şi pentru Sărbătorile de iarnă. În rest, ţinem mereu legătura, care este una specială. Dacă alţi copii, la vârsta lui, încearcă să se desprindă părinţi, Cristi îmi cere şi acum sfatul în legătură cu orice. Îi place în Spania, ştie bine limba şi ar veni şi mâine aici, pentru că stilul i se potriveşte mănuşă. Să vedem ce va fi, nu vrem să grăbim lucrurile”, a încheiat doamna Ganea.

Trei condiţii de bază ca să joci la Athletic

De la sine înţeles faptul, Cristi evită, la rândul său, să vorbească de oferta de la Athletic, amintită de „AS”. Probabil şi bascii i-au cerut acest lucru, iar internaţionalul român nu ar vrea să pericliteze transferul vieţii. Pentru fanii săi, care nu înţeleg, totuşi, cum ar putea ajunge pe celebrul „San Mames”, date fiind condiţiile stricte de transfer ale bascilor, Cristi a amintit pentru FANATIK cum poate un fotbalist să ajungă să joace în „negru-alb-roşu”.
„Unu: să fii născut în Ţara Bascilor. Doi: să fi jucat la nivel de juniori pentru Athletic. Trei: să ai stabilite rude de grad cât mai înalt în Ţara Bascilor. Eu mă încadrez în ultima categorie, dar am fost la un pas să îndeplinesc şi a doua condiţie. Nu mai am cetăţenie spaniolă, dar o pot obţine oricând”, ne-a declarat tânărul fotbalist al Viitorului, „bascul” din naţionala României.

4 selecţii la echipa naţională are Cristian Ganea

1,2 milioane de euro este suma la care este evaluat de transfermarkt.de

„Mi-aş dori să joc la Athletic. Mă încadrez perfect în stilul lor. Aş putea face lucruri mari acolo, îmi place jocul echipei”
Cristian Ganea, citat de „AS”