News

Cristian Bușoi, PNL: “Vaccinul Sputnik V nu este o soluție”

05.02.2021 | 22:06
Cristian Busoi PNL Vaccinul Sputnik V nu este o solutie
ADVERTISEMENT

Cristian Bușoi, europarlamentar din partea Partidului Național Liberal, a comentat vineri în direct la B1TV situația vaccinării în Uniunea Europeană, în special discutând despre lipsa dozelor suficiente, dar și despre procedura de autorizare a vaccinului rusesc Sputnik V, afirmând despre acesta că: “nu este o soluție la problema dozelor cu care se confruntă UE”.

Autoritățile ruse au cerut în urmă cu câteva zile Agenției Europene a Medicamentului autorizarea vacciului Sputnik V pentru a putea fi utilizat în cadrul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarul a fost liderul organizației PNL București, dar a demisionat din funcție după ce partidul a obținut 15% la alegerile europarlamentare în Capitală.

În ceea ce privește vaccinul din China, nu știu să existe vreo solicitare către Agenția Europeană a Medicamentului. Într-adevăr, vaccinul Sputnik V a fost trimis la evaluare, nu știm cât va dura analiza studilor clinice.

ADVERTISEMENT

Există o apreciere față de oamenii de știință din Rusia și evident se poate face o distincție între problemele politice pe care le are UE cu Rusia și chestiuni legate de știință și sănătate, unde ar trebui să fie privite lucrurile diferit, deși există și o dorință a Rusiei să folosească acest vaccin ca o armă geopolitică.

Problema UE nu cred că va mai exista după luna aprilie, referitor la cantitatea de vaccinuri, Pfizer/BionTech a mutat liniile de producție. Suntem într-un deficit și într-o oarecare problemă referitoare la lunile februarie și martie.

ADVERTISEMENT

Vaccinul Sputnik V nu va fi o soluție pentru că nu poate fi aprobat și livrat atât de rapid. Iar atunci când va putea să fie livrat, vom avea multe alte variante unde știm cu siguranță că studiile au fost făcute mai serios.

Avem deja în UE vaccinurile de la Pfizer, cu problemele pe care le știm, avem Moderna care livrează cum s-a angajat, dar este o cantitate mult mai mică și mai este problema legată de AstraZeneca care se plânge de partea de producție, de aici vine și reacția Ursulei von der Leyen

ADVERTISEMENT

Ceea ce se produce în fabrica din Europa, cea din Germania se duce tot în Regatul Unit. Uniunea Europeană a fost un partener corect față de AstraZeneca, trebuie să fim tratați cu aceeași corectitudine și dacă sunt probleme de livrare în de livrare, se poate înțelege.

Dacă din ceea ce ar fi trebuit să fie livrat în UE pentru un preț mai bun se trimite în alte țări, cred că e o situație pe care nu o putem accepta”, a declarat europarlamentarul Cristian Bușoi la B1TV.

ADVERTISEMENT