Alegeri 2024

Cristian Chirteș, PNL, despre consultările inițiate de Marcel Ciolacu: ”O premieră politică în România. Doar președintele poate convoca partidele politice”

Consultările inițiate de Marcel Ciolacu, o premieră politică în România. Cristian Chirteș, PNL: ”Doar președintele poate convoca partidele politice”.
02.07.2024 | 20:49
Cristian Chirtes PNL despre consultarile initiate de Marcel Ciolacu O premiera politica in Romania Doar presedintele poate convoca partidele politice
Cristian Chirteș, PNL, despre consultările inițiate de Marcel Ciolacu Sursa foto: Facebook-Cristian Chirteș
ADVERTISEMENT

Senatorul PNL, Cristian Chirteș, a vorbit, marți, despre consultările cu partidele parlamentare, inițiate de premierul Marcel Ciolacu.

”Doar președintele poate convoca partidele politice”

Liberalul a subliniat că aceste discuții care au avut loc la Palatul Victoria reprezintă o premieră politică în România și asta pentru că potrivit legislației, doar președintele poate convoca partidele politice.

ADVERTISEMENT

Cristian Chirteș a declarat că, luni, PNL a avut o ședință de ”BPN, în care au fost abordate temele privind data alegerilor atât prezidențiale, cât și parlamentare”.

Potrivit liberalului, în cadrul acestei ședințe BPN a adoptat ”o decizie ca aceste date să fie la termen, adică în noiembrie să fie alegerile prezidențiale, iar în 8 decembrie – parlamentare”. 

ADVERTISEMENT

Senatorul a afirmat că, joi, echipa PNL va merge la negocierile coaliției cu această decizie, ”dar dacă vedem ce s-a întâmplat la Palatul Victoria cu aceste consultări, este, cred că, o premieră politică în România, în care premierul face consultări cu partidele politice”.

”Așa cum scrie legislația, astăzi, doar președintele poate convoca partidele politice la consultări”, a declarat Cristian Chirteș la B1.

ADVERTISEMENT

Mai mult, acesta a subliniat că din punctul său de vedere comasarea alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare e ”deja prea mult pentru electoratul român”.

PNL a hotărât ca alegerile să se desfășoare la termen

De asemenea, senatorul liberal susține că a observat o problemă la această comasare și anume: ”A fost o lipsă de dezbatere privind rolul României în Europa”.

ADVERTISEMENT

”A fost o decizie comună ale celor două partide aflate la guvernare. Am mers înainte, rezultatele nu au fost așa cum se așteptau liderii, peste 50 %, și cred că și din această cauză, PNL a hotărât ca alegerile să se desfășoare la termen, așa cum s-au desfășurat și în anii trecuți”, a conchis Cristian Chirteș.

Vă reamintim că în urma consultărilor ce au avut loc, luni și marți, la Palatul Victoria, premierul Ciolacu a anunțat că va prezenta, joi, în Coaliție solicitările partidelor politice.

Totodată, șeful Executivului va cere partenerilor din Coaliție să dea curs solicitării partidelor ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil.

ADVERTISEMENT