News

Cristian Cioacă și-a găsit de muncă în libertate. Soțul Elodiei Ghinescu, la un pas de a scăpa de închisoare

Cristian Cioacă este pregătit s-o ia de la capăt, după ce va fi eliberat din închisoare. Fostul soț al Elodiei și-a găsit chiar și un loc de muncă.
13.02.2023 | 17:16
Cristian Cioaca sia gasit de munca in libertate Sotul Elodiei Ghinescu la un pas de a scapa de inchisoare
Cristian Cioacă, soțul Elodiei, și-a găsit un job de birou pentru momentul când va deveni un om liber / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Tribunalul Argeș va decide, pe 22 februarie, dacă îl lasă în libertate pe Cristian Cioacă, soțul Elodiei, condamnat la 16 ani și 8 luni de închisoare pentru uciderea avocatei. Fostul polițist speră să-i convingă pe judecători că s-a îndreptat, cu 5 ani și jumătate înainte să-și ispășească pedeapsa complet.

Cristian Cioacă își termină pedeapsa în 2028

Cioacă a cerut liberarea condiționată în instanță, în ciuda faptului că a primit un ”aviz negativ” din partea comisiei din penitenciarul Mioveni, acolo unde se află încarcerat. De asemenea, cererea lui a fost respinsă și de Judecătoria Pitești, însă Cioacă a făcut contestație.

ADVERTISEMENT

Cristian Cioacă este condamnat pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, profanare de cadavre sau morminte și acces ilegal la un sistem informatic, după ce fusese acuzat de uciderea avocatei brașovene Elodia Ghinescu, al cărei cadavru nu a fost găsit niciodată.

Executarea pedepsei a început la 18 iunie 2014 și expiră pe 2 august 2028, pentru că anterior a mai executat 449 de zile în arest preventiv, iar alte 480 de zile le-a câștigat prin legea recursului compensatoriu.

ADVERTISEMENT

Soțul Elodiei a primit patru permisii în perioada condamnării

Pentru că a depășit termenul legal de executare a ¾ din pedeapsă, Cioacă a considerat că poate solicita eliberarea din închisoare, invocând un comportament  aproape ireproșabil în penitenciar: nicio sancțiune disciplinară, peste 100 de activități și programe, recompense sau participări la cursuri. În total, Cioacă a beneficiat de 62 de vizite și patru permisiuni de ieșire din penitenciar.

Soțul Elodiei a dat garanții că s-a îndreptat și că se va integra rapid în societate, după ieșirea din închisoare, arătând că în perioada în care a fost încarcerat a devenit un adevărat model pentru ceilalți deținuți.

ADVERTISEMENT

Cioacă, ”factor de echilibru” și ”model” pentru deținuți

”La ieșirea din penitenciar (permisii, n.r.), persoana condamnată a avut un comportament care nu a lăsat loc de interpretări, în sensul în care a ținut legătura cu mediul de suport, respectiv familia sa, acolo unde se va întoarce dacă va fi eliberat condiționat.

Mai mult, cu privire la riscul de inserţie socială prematură, precizează că acesta nu există, iar din toate caracterizările aflate la dosarul cauzei, reiese că persoana condamnată, prin participarea la activităţile la care a avut acces, a avut un rol deosebit în viaţa celorlalţi deţinuţi, ca un factor de echilibru şi a fost un model pentru aceştia în ceea ce priveşte comportamentul şi responsabilizarea acestora.

ADVERTISEMENT

De asemenea, precizează că acesta are asigurat atât un loc de muncă, cât şi condiţii de locuit, are o legătură strânsă cu familia surorii sale, fiind asigurate toate condiţiile astfel încât, de îndată ce va fi liberat condiţionat, să aibă venituri licite şi o viaţă onestă, astfel că nu există nici cel mai mic risc de recidivă”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

În procesul pe fond, judecătorii au considerat insuficiente argumentele lui Cioacă. Aceștia au arătat că în primii ani, fostul polițist s-a evidențiat prin ”dezinteres față de primirea de recompense” și că lipsa sancțiunilor disciplinare reprezintă mai degrabă un comportament normal decât unul lăudabil pentru un deținut.

Rudele Elodiei nu au văzut niciun ban de la fostul polițist

Instanța a făcut referire și la faptul că Cioacă nu s-a arătat interesat de plata despăgubirilor față de fiul său și de familia Elodiei.

”De asemenea, instanţa are în vedere şi lipsa de interes a condamnatului manifestată faţă de obligaţiile civile stabile în sarcina sa prin hotărârile judecătorești ce fac obiectul prezentului mandat, neexistând nicio dovadă la dosarul cauzei din care să reiasă că ar fi achitat, măcar parțial, obligațiile civile stabilite în sarcina sa, aspecte de natură a reliefa că nu a înţeles şi nu îşi asumă consecinţele faptei săvârşite, fiind evidențiat potenţialul redus de reintegrare socială a acestuia”, se arată în motivarea Judecătoriei Pitești.

Cristian Cioacă trebuie să-i plătească 130.000 de euro fiului său, Patrick; 150.000 de euro Emiliei Ghinescu (mama Elodiei); și 100.000 de euro lui Robert Ghinescu (fratele Elodiei).

După ce va fi eliberat condiționat, Cristian Cioacă nu se va mai putea întoarce la jobul de polițist. Cel mai probabil, bărbatul ar putea desfășura activități de consultanță, el având experiență în acest domeniu, potrivit avocatei sale, Maria Vasi. Aceasta nu exclude ca soțul Elodiei să scrie și o carte în care să-și expună versiunea proprie legată de dispariția avocatei.

ADVERTISEMENT
Tags: