România este bine cunoscută pe plan mondial pentru performanțele reușite atât la handbal masculin, cât și la feminin. Andrei Vochin a povestit cum erau tratați jucătorii de către regimul comunist.
În cadrul „Oldies but Goldies”, Andrei Vochin a povestit cum Cristian Gațu a fost certat de Nicolae Ceaușescu în 1974, după cucerirea celui de al 4-lea Campionat Mondial. Fostul dictator era nemulțumit că România a avut emoții în finală, performanțele de la handbal aducând o reală satisfacție regimului comunist.
„Regimul se bucura foarte tare. Ceaușescu iubea handbalul la nebunie. Iubea orice sport în care noi dominam. Când i-a chemat după Campionatul Mondial din 74 să-i premieze, nea Nicu Ceaușescu îl certa pe Gațu ‘De ce nu l-ai doborât pe ăla? Voiai să ajungă la poartă să-i tragă lui Penu? Trebuia să îl dobori acolo, să îl dai jos. Nu se poate, să fii mai atent pe viitor!’
Nu erau lucrurile chiar așa. Nici recompensele nu erau, dar ei erau foarte fericiți cu chestia asta. După ce au ieșit campioni mondiali, le-a dat premiu un televizor alb-negru diamant și un frigider.
În România erau 40-50.000 de handbaliști legitimați. După 90, la jumătatea anilor 90 numărul lor ajunseseră la 6-7.000. Acum nu știu câți sunt, probabil că au mai crescut, dar nu suficient. Asta este o altă explicație a decăderii noastre în handbal.
Ca să vă dați seama, în Danemarca, care este o forță a handbalului, aproape 3% din populația țării joacă handbal, sub o formă sau alta, de la juniori până la old boys. La noi, procentul este de 0,042% din populație care joacă handbal. E o diferență uriașă!
Premiile echivalau cu 3-4 salarii. E adevărat, ei fiind de la Steaua și de la Dinamo, că le-au dat și un grad în plus. Mai câștigau la soldă. Pe Birtalan mi se pare că l-a făcut maior din căpitan.
Ei se înțelegeau extraordinar! Se băteau în campionat, dar era o prietenie care a durat atâta timp cât au fost în viață. Din păcate, unul câte unul au început să piară. Se întâlneau în fiecare miercuri la un restaurant din București. Tristețea din imagini, că mai postau uneori, e că mai dispare câte unul, mai dispare câte unul. Asta este viața, dar ceea ce au lăsat ei în urmă nu o să dispară niciodată. Nu cred că vom mai ajunge să mai avem regi ai lumii la un sport atât de popular, așa cum e handbalul”, a transmis Andrei Vochin.