Sport

Cristian Gaţu, comandantul CSA în 1998, a tranşat disputa Armată-FCSB: “Echipa lui Becali este Steaua. Pe acte și prin dorința armatei”

Cristian Gaţu a fost comandantul CSA din 1998. Fostul mare handbalist al României susţine că FCSB este Steaua, el primind ordin să separe echipa de fotbal de Clubul Sportiv al Armatei.
12.05.2022 | 22:28
Cristian Gatu comandantul CSA in 1998 a transat disputa ArmataFCSB Echipa lui Becali este Steaua Pe acte si prin dorinta armatei
Gigi Becali a dat numele generalilor: “De la ei am luat Steaua, am 100 de acte”
ADVERTISEMENT

Comandantul Clubului Sportiv al Armetei din 1998, Cristian Gaţu, a dat cărţile pe faţă şi a povestit ce s-a întâmplat în momentul în care echipa de fotbal a fost preluată de Viorel Păunescu şi, ulterior, de Gigi Becali.

Cristian Gaţu, comandantul CSA în 1998, a tranşat disputa Armată-FCSB: “Echipa lui Becali este Steaua. Pe acte și prin dorința armatei”

Fostul mare handbalist al României a spus la Radio Gold FM că FCSB este Steaua, iar fără ajutorul lui Viorel Păunescu şi Gigi Becali echipa ajungea să se desfiinţeze:

ADVERTISEMENT

“Am primit ordin să separ echipa de fotbal de club. Echipa lui Becali este Steaua. Pe acte și prin dorința armatei. Fără Păunescu și Becali, Steaua nu mai era nimic, nu că divizia a cincea. Mai rău, se desființa. Am fost nevoiți să facem trecerea, altfel nu mai existam. Gigi Becali nu a furat Steaua.

Domnul ministru de atunci Victor Babiuc a insistat să devin comandantul clubului. De două ori am refuzat. Acolo era deja Cornel Oțelea, prietenul meu bun. Am acceptat abia când acesta plecase.

ADVERTISEMENT

“Erau datorii multe și mari. Vorbim de iulie 1997”

Am preluat o gestiune negativă. Când am ajuns prima dată la birou, era coadă. Deja trei oameni îmi cereau banii, datoriile. Erau datorii multe și mari. Vorbim de iulie 1997.

Am primit și un ordin ferm, dar și insistent. Textual, domnul Babiuc mi-a spus așa: Domnule Gațu, când ați venit la Steaua, v-am rugat să faceți remanieri. Să desființații secții fără valoare și să dați echipa de fotbal, să o separați de club.

ADVERTISEMENT

Acest al doilea lucru l-am făcut. Nu puteam închide însă secții unde erau antrenori si campioni olimpici, precum box și haltere, cum mi s-a sugerat.

“Cu adresele în față, domnii juriști au încercat să salveze echipa de la nenorocire”

Prin februarie, în fatidicul an 1998, au sosit pe adresa clubului două adrese care pot reprezenta marturii. De la FRF, semnată Mircea Sandu și de la LPF, semnata Mitică Dragomir. Ca fapt divers, niciunul din cei doi nu semnase, cineva pentru semnătură era trecut.

ADVERTISEMENT

Erau somații. Cum că dacă până la 1 mai, anul 1998, nu separăm echipa de fotbal de club, Federația nu mă mai înscrie în cupele europene, iar Liga nu mă mai înscria în campionatul României.

Domnul Dudu Ionescu, secretar de stat, mi-a dat doi juriști și am schițat un Statut al unei noi organizații de fotbal, AFC Steaua București. Cu adresele în față, domnii juriști au încercat să salveze echipa de la nenorocire. În același timp, domnul Babiuc insista să rezolv problema, să dam mai repede echipa de fotbal”, a spus Gaţu la Radio Golf FM.

“Erau acolo toți campionii de la Sevilla, în spatele meu și chiar mă întrebau cu cine să voteze”

Cristian Gaţu susţine că în Adunarea Generală din 2003 s-a semnat ca AFC Steaua să preia totul: tradiţie, glorie sportivă şi continuitate, iar Clubul Sportiv al Armatei se angaja să cedeze totul:

“Am făcut o lista și ultimul pe ea era Viorel Păunescu. Îmi era prieten. La Adunarea Generală, de la CCA, s-a ales Consiliul de Administratie, care avea misiunea să aleagă președintele, doar că nu au reușit să ajungă la o concluzie. Când l-am propus pe Viorel Păunescu, dacă acesta nu era lângă o biblioteca să se sprijine, ar fi căzut. Așa a ajuns Păunescu președinte.

Când a revenit PD la Guvernare, domnul Babiuc l-a chemat pe Păunescu și i-a spus să mai organizeze din nou Adunarea Generală, dar fără mine, pentru că a vrut să mă dea afară. Așa au cooptat persoane noi, iar unul propus era Vova Cohn, prieten al lui Babiuc, doar că era prea dinamovist.

Prin domnul Păunescu l-am cunoscut pe Gigi Becali, la Intercontinental, când pregătea A.G. Aceasta a fost în 2003 și am participat ca invitat. Erau două tabere, Becali și Păunescu, iar ședința a fost condusă de fratele lui Viorel, Constantin Păunescu. Erau acolo toți campionii de la Sevilla, în spatele meu și chiar mă întrebau cu cine să voteze.

“În Statutul, la care am lucrat chiar eu, se scria că AFC preia totul. Tradiție, glorie sportiva și continuitate. Că CSA cedează totul”

Au semnat toti cei prezenți. Trecerea către domnul Becali a fost votată și de toți campionii europeni, prezenți acolo. Nu știu dacă acolo s-a semnat și pentru stemă, imn și steag. În Statutul, la care am lucrat chiar eu, se scria că AFC preia totul. Tradiție, glorie sportiva și continuitate. Că CSA cedează totul.

În 1998 s-a hotărât, cu concursul domnului Babiuc, desprinderea secției de fotbal de CSA, prin proces civil al divizării, echipa de fotbal cu atributele ei, loc în clasament, coeficient european, tradiții glorioase și continuitate sportivă au trecut la AFC, la domnul Păunescu.

“Fără Păunescu și Becali, Steaua nu mai era nimic, nu că divizia a cincea. Mai rău, se desființa”

Prin toate actele și prin dorința armatei, echipa lui Becali e Steaua. Din punctul meu de vedere este aceeasi echipă. Prezența domnului Becali a însemnat viață, pe care i-a dat-o acestui club, pentru că banii i-a dat.

Fără Păunescu și Becali, Steaua nu mai era nimic, nu că divizia a cincea. Mai rău, se desființa. Am fost nevoiți să facem trecerea, altfel nu mai existam. Gigi Becali nu a furat Steaua. Din 2003, AFC Steaua Bucuresti putea să facă orice voia cu patrimoniul său, să o înstrăineze. Verificați Statul de bază pe care s-a făcut acest lucru”, a spus Cristian Gaţu.

  • 34.000.000 de euro solicită CSA pagube de la Gigi Becali pentru folosirea frauduloasă a numelui Steaua
  • 2017 este anul în care a fost înfiinţată noua echipă de fotbal a Armatei

  • (P) Cota BETANO pentru FC Voluntari – FCSB: 2,10 este cota pentru „x2 și sub 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: