News

Cristian Ghinea: “Banii pentru PNRR trebuie ceruți deja”. Ce spune despre o posibilă renegociere

Cristian Ghinea, fostul Ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, a vorbit marți, la Digi24, despre PNRR, declarând: "banii trebuie ceruți deja".
23.11.2021 | 22:16
Cristian Ghinea Banii pentru PNRR trebuie ceruti deja Ce spune despre o posibila renegociere
ADVERTISEMENT

PNRR-ul a fost aprobat la finalul lunii septembrie, când Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a fost prezentă la București.

Liderul PSD a declarat recent că dorește o renegociere a Planului Național de Redresare și Reziliență, nefiind de acord cu ce a negociat fostul Guvern.

ADVERTISEMENT

Cristian Ghinea: “Banii pentru PNRR trebuie ceruți deja”. Ce spune despre o posibilă renegociere

“Banii trebuie ceruți, suntem eligibili să luăm 3.8 miliarde de Euro. Ministerul Economiei și Ministerul Investițiilor Euro. Pentru a îi putea folosi trebuie dat o ordonanță de urgență prin care să arate circuitul financiar. 

Ministrul Transporturilor trebuie să aibă un mecanism prin care să ceară Ministerului de Finanțe banii pentru a declanșa, de exemplu, licitația pentru o autostradă.

ADVERTISEMENT

Domnul Câciu, care este Ministru de Finanțe, aș vrea să vă dau un citat din dânsul: ‘știu că se vând gogoși că PNRR va fi aprobat la nivelul lunii septembrie.

Dincolo de eșecul personal al lui Cristian Ghinea, cel mai mare eșec este că banii nu intră în România până la finalul anului 2021.’

ADVERTISEMENT

Domnul Câciu trebuie să facă cererea către Comisia Europeană. Dacă nu este în stare să facă cererea, nu vom primi banii. Acum depinde de pixul domniei sale, este foarte amuzant.

PNRR poate fi negociat, în regulament spune că un stat membru trebuie să ceară, dar trebuie să fie un argument bun, eu nu am auzit până acum.

ADVERTISEMENT

În 2023 se renegociază oricum, dacă un proiect nu a avansat cum trebuie, îl scoatem pentru a nu pierde banii.

Comisia Europeană a răspuns și a explicat ce se întâmplă pentru renegociere și ce înseamnă condiție, dând exemplu o calamitate naturală, la acest nivel se discută.

Domnul Ciolacu spune că nu vrea să implementeze ceva ce a negociat Ghinea, de parcă eu am negociat la mine în debara, nu ca Ministru al României. Se vor calma, PSD este într-o etapă în care i s-a umflat puțin capul, vine la butoane, se vor calma.

Creșterea vârstei obligatorii de pensionare nu este în PNRR. A fost o cerință a Comisiei Europene care este îngrozită de impactul bugetar a ceea ce înseamnă pensii referitor la bugetul României.

După ce s-au lăudat că cresc pensiile cu 30% zicea Ciolacu, 22% zicea domnul Câciu, s-au calmat și le vor crește cu 10%, ceea ce era și în programul de guvernare al coaliției cu USR.

Pensiile românilor trebuie să crească de două ori pe an la data fixă cu un indice legat de creșterea economică. Comisia a spus că trebuie să terminăm cu creșterile politice negociate din pix. 

Nu ai voie să creezi noi categorii de pensionari speciali. Am tăiat pensiile parlamentare, tot noi am condiționat trecerea bugetului pe anul acesta de prorogarea pensiilor primarilor, introduse de doamna Dăncilă prin Codul Administrativ.

De ce doar prorogare? Noi avem și proiect în Parlament, dar au zis partenerii de coaliție că doar le prorogăm. Vă întreb, ce facem acum? De la 1 ianuarie 2022 vor avea pensii foștii primari? Sau le vor proroga din nou?”, a declarat Cristian Ghinea la Digi24.

ADVERTISEMENT
Tags: