Life

Cristian Mungiu, selectat pentru Festivalul de Film de la Cannes. Cu ce film concurează

Cristian Mungiu şi Alexandru Belc se numără printre regizorii selectați pentru Festivalul de Film de la Cannes 2022, care se desfășoară în luna mai, pe parcursul a două săptămâni.
14.04.2022 | 15:27
Cristian Mungiu selectat pentru Festivalul de Film de la Cannes Cu ce film concureaza
ADVERTISEMENT

Ediția cu numărul 75 aduce în atenția publicului foarte mulți regizori, printre care și doi români și peliculele lor. Este vorba de filmele R.M.N., care concurează pentru La Palme d’Or, în timp ce Metronom va concura în principala secţiune paralelă, Un Certain Regard.

Cristian Mungiu, printre regizorii aleși la Festivalul de Film de la Cannes. Ce producție are artistul

Cristian Mungiu este recunoscut pentru producțiile sale cinematografice pentru care a mai fost premiat și în alți ani la Festivalul de Film de la Cannes. A fost laureat cu La Palme d’or în 2007 pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile.

ADVERTISEMENT

De asemenea, regizorul originar din Iaşi are în palmares și Premiul pentru cel mai bun scenariu, în 2012, pentru producția După dealuri. Totodată, în anul 2016 primea Premiul pentru regie pentru pelicula Bacalaureat.

Anul acesta Cristian Mungiu a fost selecţionat cu filmul R.M.N., o coproducţie franco-româno-belgiană. Pelicula a primit un credit de 3 milioane de lei, cea mai mare finanţare la secţiunea Ficţiune – lungmetraj a concursului de proiecte cinematografice organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

ADVERTISEMENT

Care este povestea filmului regizat de Cristian Mungiu

Cel mai nou film al lui Cristian Mungiu spune povestea lui Matthias, care se întoarce de la muncă din Germania în preajma Crăciunului. El revine într-un sat din Transilvania, fiind preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de femeia pe care o iubește în taină (Csilla) și de tatăl rămas singur (Otto).

Personajul principal încearcă să se implice mai mult în educația băiatului rămas o perioadă lungă de timp numai în grija mamei sale, Ana. În plus, vrea să-l facă să scape de spaimele nedeslușite care l-au cuprins.

ADVERTISEMENT

Punctul culminant începe odată cu anunțul de la o mică fabrică de care se îngrijește Csilla, acolo unde sunt angajați câțiva muncitori noi. În acest moment pacea din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările și conflictele ies la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.

Alexandru Belc, al doilea regizor de la Festivalul de la Cannes 2022

Cristian Munciu nu este singurul care va ajunge la evenimentul dedicat filmelor, ci și Alexandru Belc, un braşovean în vârstă de 41 de ani. Regizorul a fost selecţionat cu primul său lungmetraj, care se intitulează Metronom.

ADVERTISEMENT

Este vorba de o coproducţie româno-franceză, în care bărbatul semnează inclusiv scenariul. Asta înseamnă că filmul va fi prezentat în principala secţiune paralelă a Festivalului de film de la Cannes, Un Certain Regard, secţiune în care concurează 15 pelicule anul acesta.

ADVERTISEMENT