News

Cristian Popescu Piedone ar putea ieși din închisoare după numai doi ani. “Va executa doar jumătate din pedeapsă”

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, condamnat la patru ani de pușcărie cu executare în dosarul Colectiv, ar putea ieși din închisoare după doar doi ani sau chiar mai puțin dacă prestează și muncă
12.05.2022 | 16:09
Cristian Popescu Piedone ar putea iesi din inchisoare dupa numai doi ani Va executa doar jumatate din pedeapsa
Primarul Cristian Popescu Piedone ar putea ieși după doar doi ani de închisoare. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cristian Popescu Piedone ar putea ieși din închisoare după executarea a jumătate din pedeapsa primită în urma condamnării pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv. În cazul în care acesta va avea și zile câștigate prin munca prestată, atunci ar putea cere liberarea condiționată după executarea doar a unei treimi din pedeapsa primită.

Piedone va executa doar jumătate din pedeapsă

Primarul Sectorului 5 al Capitalei a fost condamnat joi la patru ani de închisoare în dosarul Colectiv. Legea le permite condamnaților ca după executarea a două treimi din pedeapsă să ceară liberarea condiționată. În cazul lui Piedone însă se aplică o altă prevedere a Codului penal.

ADVERTISEMENT

Alineatul 2 al art. 100 din Noul Cod penal prevede că, în cazul condamnaților cu vârsta de peste 60 de ani, se poate dispune liberarea condiționată după executarea efectivă a jumătate din pedeapsa dispusă de către instanță.

„În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani”, prevede textul de lege, care stipulează că este necesară îndeplinirea a trei condiții: condamnatul să execute pedeapsa în regim semideschis sau deschis, să-și fi îndeplinit integral obligațiile civile stabilite de instanță, „afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească”, și dacă instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

ADVERTISEMENT

În cazul primarului Piedone este oarecum ambiguu. Acesta are în prezent 59 de ani, și va atinge vârsta de 60 de ani în data de 15 februarie a anului viitor, deci peste șapte luni.

Experții în drept sunt de părere că cel mai probabil primarul Sectorului 5 va putea cere liberarea condiționată după executarea a doar doi ani din cei patru primiți în dosarul Colectiv.

ADVERTISEMENT

„Va executa doar jumătate din pedeapsă. În momentul în care va cere liberarea condiționată, va fi luată în considerare vârsta sa din acel moment”, a declarat, pentru FANATIK, avocatul Adrian Cuculis.

„Calculul perioadei de executare a pedepselor este cea mai dificilă parte și una de care nu se ocupă de regulă avocații sau juriștii. În cazul primarului Piedone, care împlinește 60 de ani în perioada de detenție, este posibil ca judecătorii să țină cont de principiul aplicării legii mai favorabile, adică în momentul în care depune cererea de liberare condiționată să se țină cont de vârsta la acel moment, și nu de vârsta de la momentul condamnării definitive”, a declarat, pentru FANATIK, și Sergiu Bogdan, conferențiar universitar la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai. Acesta însă a subliniat că judecătorii pot ține cont de gravitatea faptelor pentru care un inculpat a fost condamnat și perioada pe care a executat-o și astfel să refuze liberarea condiționată.

ADVERTISEMENT

În plus, în cazul în care Cristian Piedone va avea zile câștigate în baza muncii prestate atunci acesta va putea cere liberarea condiționată după executarea a doar unei treimi din pedeapsa primită.

„În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (2) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin jumătate, când pedeapsa este mai mare de 10 ani”, se arată la alin. 4 al Art.100 din Codul penal.

Piedone se consideră nevinovat

Primarul Sectorului 5 a declarat joi, după aflarea deciziei Curții de Apel București, că este nevinovat, dar că se va duce la închisoare cu „demnitate, onoare și respect”.

„Dacă acei părinți (n.r. ai victimelor incendiului de la Colectiv) cred că eu, Piedone, le-am omorât copiii, așa să le ajute Dumnezeu. Mă duc cu demnitate, onoare și respect. Dacă Justiția a considerat asta, mai devreme sau mai târziu, multe alte lucruri vor ieși la iveală. Voi continua să lupt. Sunt vinovați și nu spun eu cine. Familia e cea care îmi dă putere”, a declarat Cristian Piedone la câteva minute după aflarea sentinței instanței.

Apoi, acesta a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care își anunță nevinovăția încă o dată, susținând că timp de șase ani a fost chinuit „ca pe un câine”.

„Zilnic mi-au picurat amar și boală în trup și în familie! M-au vânat pe unde m-au prins. Că i-am deranjat, că le-am stricat pușculițele…Rămâneți cu bine, oameni buni! Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați rămas alături în toți anii aceștia grei! Eu merg acum unde mă azvârle statul meu cel românesc!”, a scris Piedone pe pagina sa de Facebook.

Curtea de Apel București a pronunțat joi sentințele definitive în dosarul Colectiv, Cristian Piedone fiind condamnat la patru ani de închisoare cu executare, și i-a fost interzis să ocupe o funcție publică timp de cinci ani.

ADVERTISEMENT