News

Cristian Popescu Piedone, mișcare-surpriză. Fostul edil vrea anularea ordinului de încetare a mandatului de primar, semnat de Toni Greblă

Cristian Popescu Piedone a cerut în instanță anularea ordinului administrativ semnat de Toni Greblă, Prefectul Capitalei, prin care încetează mandatul de primar al Sectorului 5.
20.06.2022 | 15:31
Cristian Popescu Piedone miscaresurpriza Fostul edil vrea anularea ordinului de incetare a mandatului de primar semnat de Toni Grebla
Cristian Popescu Piedone a cerut anularea ordinului semnat de Toni Greblă, prin care se constată încetarea mandatului de primar al Sectorului 5 / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta, Facebook
ADVERTISEMENT

Mișcare surprinzătoare a lui Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului 5, condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul Colectiv. Fostul edil cere anularea ordinului semnat de Toni Greblă, prefectul Capitalei, prin care se constată încetarea mandatului de primar.

Avocatul lui Piedone, despre anularea ordinului prin care Piedone a fost destituit: ”Sunt chestiuni de legalitate”

Acțiunea a fost înaintată la Tribunalul București pe data de 14 iunie, iar primul termen a fost stabilit pentru 12 iulie 2022, atunci când magistrații vor analiza solicitarea lui Piedone. Teoretic, în cazul în care va fi admisă, am putea asista la o premieră: un primar în funcție, deși se află în spatele gratiilor.

ADVERTISEMENT

Avocatul Adelin David, care îl reprezintă pe Cristian Popescu Piedone, spune că acțiunea în instanță este una de natură administrativă, care se referă în mod direct la situația actuală a fostului primar. ”Sunt chestiuni de legalitate, care țin de situația de fapt. Momentan, nu aș vrea să fac public motivul pentru care a fost înaintată această acțiune”, a declarat Adelin David pentru FANATIK.

Toni Greblă a semnat ordinul pe 9 iunie, la aproape o lună după condamnarea lui Piedone

Toni Greblă, prefectul Municipiului București a semnat, la data de 9 iunie, un ordin prin care se constată că la data de 12 mai 2022, mandatul de primar al sectorului 5 al lui Cristian Popescu Piedone a încetat ca urmare a condamnării definitive la o pedeapsă privativă de libertate.

ADVERTISEMENT

Conform dispozițiilor legale, ordinul a fost comunicat autorităților competente și lui Cristian Popescu Piedone, personal. Poziția vacantă a fost ocupată de PSD-istul Constantin-Ion Melnic, până la organizarea de noi alegeri.

Piedone va apela la căile extraordinare de atac pentru anularea condamnării

Piedone mai are o acțiune pe rol, în care solicită lămuriri suplimentare legate de decizia de condamnare. Acțiunea nu reprezintă, în sine, o contestație la executare ci vizează o omisiune vădită din decizie, care are legătură cu măsurile asiguratorii aplicate lui Cristain Popescu Piedone, în dosarul Colectiv.

ADVERTISEMENT

Cristian Popescu Piedone nu va plăti despăgubiri civile, conform deciziei definitive a Curții de Apel, după ce instanța i-a schimbat încadrarea, înlăturând ”consecințele deosebit de grave”, din acuzația de abuz în serviciu.

Pe de altă parte, avocatul lui Cristian Popescu Piedone a admis că fostul primar va apela la formele extraordinare de atac pe care le are la dispoziție pentru a anula sentința penală din dosarul Colectiv: contestația în anulare și recursul în casație.

ADVERTISEMENT

”Da, s-a formulat o astfel de cale de atac”, a explicat avocatul Adelin David, pentru FANATIK.

Când se poate invoca măsura contestației în anulare

Contestația în anulare se poate solicita atunci când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părți sau când partea citată a fost în imposibilitatea de a se prezenta și de a înștiința instanța despre această situație.

De asemenea, acest tip de acțiune mai poate fi admisă atunci când instanța constată că inculpatul a fost condamnat, deși existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal.

Piedone primește zeci de scrisori în închisoare

În cazul în care căile extraordinare de atac nu îi sunt admise, Cristian Popescu Piedone ar putea solicita eliberarea condiționată la jumătatea perioadei de detenție, adică în 2024.

El ar putea beneficia de prevederile legale care prevăd măsura eliberării condiționate pentru persoanele trecute de 60 de ani, deși va împlini această vârstă abia în februarie 2023.

Cristian Popescu Piedone este deținut la penitenciarul Rahova, acolo unde a început să primească zeci de scrisori de la admiratorii lui. O parte din acestea au ajuns pe contul de socializare al fostului edil, care și-a făcut un obicei în a coresponda cu oamenii, după ce a ajuns în spatele gratiilor. Piedone a rămas extrem de activ în mediul online chiar și după ce a fost condamnat la închisoare.

ADVERTISEMENT