Sport

Cristian Ţopescu a murit! Fostul comentator sportiv a decedat la 81 de ani

15.05.2018 | 16:39
Cristian Topescu a murit Fostul comentator sportiv a decedat la 81 de ani

Cristian Ţopescu a murit la vârsta de 81 de ani. Fostul comentator sportiv a fost internat de urgență la Spitalul Elias. Jurnalistul suferea de mai multe afecţiuni cronice, printre care şi diabet.

Între anii 1964-2004, la TVR, a lucrat ca reporter sportiv, realizator de emisiuni, comentator sportiv, redactor şef sport şi director general adjunct al Televiziunii Române.

Cristian Ţopescu a murit! A fost decorat de Iohannis

În luna martie a anului 2017, preşedintele Klaus Iohannis i-a acordat lui Cristian Ţopescu Ordinul „Steaua României”. De asemenea, a mai primit Ordinul Meritul Sportiv, Ordinul Olimpic Colanul de Aur şi Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

Interzis de comunişti la finalul anilor 1980, el a comentat cele două victorii mondiale ale naţionalei masculine de handbal, ”noaptea magică” din 1976 a Nadiei Comăneci de la Montreal şi momentul în care trei românce au urcat pe podium la Sydney.

Pe 9 iunie 1983, i-a fost interzis să mai comenteze pentru Televiziunea Română, fiind suspendat pe termen nelimitat pentru afirmaţiile făcute în timpul meciului de fotbal Suedia – România, încheiat cu victoria naţionalei nostre. Ţopescu a spus atunci că fotbaliştii ILie Balaci, Silviu Lung, Ladislau Boloni şi Rodion Cămătaru au primit oferte de transfer de la echipe din străinătate şi ar fi în interesul lor, al cluburilor şi al ţării ca ei să fie lăsaţi să se transfere în afară. Şeful guvernului de atunci, Constantin Dăscălescu, a informat la Cabinetul 2 că ”Ţopescu a îndemnat tinerii din România să plece din ţară”.

Cristian Țopescu a publicat cărţile ”Evenimente, succese, sancţiuni la microfonul TV” (2002), în colaborare cu Alexandru Răducanu, ”Steaua – performanţă şi prestigiu” (1988), în colaborare cu Octavian Vintilă, şi ”Fair Play”, în colaborare cu Virgil Ludu (1980). În 2002, a apărut biografia ”Cristian Ţopescu – Evenimente, succese, sancţiuni la microfonul TV”, scrisă de Alexandru Răducanu.

Ţopescu a avut şi un mandat de senator de Bucureşti, pe lista PNL, în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008.