News

Cristian Tudor Popescu, atac dur la Guvernul Orban: „Mă simt umilit, e o situație umilitoare pentru români. Nu e normal”

14.05.2020 | 23:24
Cristian Tudor Popescu atac dur la Guvernul Orban Ma simt umilit e o situatie umilitoare pentru romani Nu e normal
Cristian Tudor Popescu, extrem de supărat pe protestatarii anti-Covid. Foto: Inquam - Bogdan Ioan Buda
ADVERTISEMENT

Cristian Tudor Popescu crede că Guvernul Orban își bate joc de cetățeni, pentru că cei care conduc România nu au anunțat cu 45 de minute înainte de a expira starea de urgență care sunt noile reglementări ale stării de alertă.

Cristian Tudor Popescu, atac dur la Guvernul Orban: „Mă simt umilit”

Gazetarul nu înțelege cum Guvernul Orban nu a fost în stare să anunțe din timp care vor fi noile măsuri gândite la finalul stării de urgență, umilind populația și obligâd-o să stea cu ochii pe televizoare la „11 noaptea”.

ADVERTISEMENT

Acum este ora 11:00 (23:00), bănuiesc că mulți, foarte mulți se simt așa cum mă simt și eu. Mă simt umilit și desconsiderat pentru că nu poate fi normal ca să stăm la ora 11, când la 12 se închide starea de urgență, să stăm cu urechile ciulite o țară întreagă ca să aflăm ce ni se va întâmpla peste o oră. E o situație umilitoare, grotescă pentru cetățeni.

Mai ales că președintele țării, domnul Iohannis, a anunțat fără să-l oblige nimeni, cu aproape o lună în urmă, că încetează starea de urgență. Guvernul a avut tot timpul de atunci pentru a pune la punct acest proiect și a nu avea această tarantellă între Curtea Constituțională, Parlament și Guvern, care ar fi o iluzie să își închipuie că oamenii sunt interesați de toate aceste cîrciorării avocățești.

ADVERTISEMENT

Parlamentul a scos și a băgat, Guvernul s-a strâns și o să ne dea lumină. Oamenii vor să știe ce fac mâine, mâine nu știe nimeni un element fizic important în toată povestea asta este masca. Masca nu a avut putere de lege până acum, o purtai sau nu o purtai.

Acum, masca este obligatorie prin lege, știe cineva dacă mâine dimineață trebuie să mergem la magazin, luăm cazul practic, ce facem în acest caz? Găsim la farmacie măști? Găsim la farmacie măști cu 10 bani bucata și nu cu 10 lei bucata?

ADVERTISEMENT

În ultima vreme prețurile măștilor au fost, s-au dus spre 10 lei bucata. Nu știe nimeni nimic. Știm că vom primi măști și mănuși la intrarea în supermarket? În autobuz, cineva vine, se urcă și n-are mască. Să zicem că-i facem observație șoferul.

N-aveți mască, n-am găsit sau n-am bani că-s prea scumpe. Ar trebui să existe la șofer un pachet, un stoc de măști din care să i se dea respectivului o mască. Toate astea sunt în aer total, nu știe nimeni ce se va întâmpla. Auzim doar texte de lege și scandal prin parlament. Apoi, în legătură cu tot așa, ce se va întâmpla mâine”, a declarat CTP la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Cristian Tudor Popescu nu are încredere în români

De asemenea, jurnalistul a mărturisit că nu are încredere în români, că aceștia vor respecta cu strictețe regulile de protecție.

„S-a spus, am auzit această cifră, această socoteală, românii au respectat restricțiile în perioada de pandemie. Au fost 300.000 de amenzi, dar 18.700.000 de români au respectat. E fals logic crunt. Pe lângă cei 300.000 care au fost amendați sunt și cei care n-au fost prinși. Organele de ordine au o anumită capacitate limitată, logistică.

Să zicem că 5 milioane au încălcat regulile, ar fi putut poliția să amendeze 5 milioane? Nici vorbă, nu au capacitatea logistică, maximum 2-3 milioane, mai mult nu merge. Așa că cifra aia de 18 milioane de oameni cinstiți este o vorbă de clacă politică.

Cei care n-au respectat regulile nu le vor respecta mai abitir acum când a fost discreditată ideea de sancțiune. Avem o Monarhie de drept divin, CCR. Ei nu pot greși și nu răspunde în niciun fel pentru deciziile pe care le ia. Nu știu cum se poate funcționa cu așa ceva într-o democrație în care fiecare instituție trebuie să fie controlată într-o oarecare măsură.

Oamenilor nu le mai este atât de teamă de moarte, la începutul pandemiei evident că a fost o stare emoțională, oamenii s-au temut, era ceva necunoscut, abstract, nu știam cum ne lovește. Acum, după două luni de sufocare economică starea de spirit a oamenilor s-a schimbat.

Acum le e mult mai teamă de faptul că nu mai au bani, că nu mai au slujbe, că nu mai au ce pune pe masă. Asta e temerea care îi va face să nu mai țină seama de niște restricții în dorința de a câștiga din nou niște bani. Vor fi mari probleme.

Vă întreb, scuipatul pe stradă era sancționat? În clipa de față aceste obiceiuri care umplu asfaltul orașelor noastre de scuipați și flegme și muci la tot pasul, e foarte greu să pășești fără să calci în ele. Sunt un mecanism de răspândire al virusului, iei pe talpa încălțării ce scot pe gură și pe nas diverși indivizi. Domnul Vela se temea că strănută unul în metrou, caz de excepție. Dar cu aceștia ce faci? Ai amendă? Nu aveai nici înainte. Pandemia va duce la civilizarea cetățenilor.

Mârlanii, mitocanii, gherțoii din jurul nostru care oricum nu respectau regulile de conviețuire, oricum își disprețuiau concitadinii, cei cu care trăiesc, vă imaginați că acum vor respecta aceste reguli? Nu pun mari speranțe în comportamentul cetățenilor”, a explicat CTP la Digi 24.

ADVERTISEMENT