News

Cristian Tudor Popescu despre Cîțu: “Sper să fie un premier cum au avut Cehia, Ungaria și Polonia în 1990”

19.02.2021 | 21:03
ADVERTISEMENT

Cristian Tudor Popescu, a comentat vineri în timpul emisiunii “Cap Limpede” de la Digi24 prestația politică a prim-ministrului Florin Cîțu, declarând că: “sper să fie un premier cum au avut Cehia, Ungaria și Polonia imediat după revoluție, avem o șansă unică”.

Prim-ministrul a declarat ieri că dorește să facă o analiză a companiilor de stat și să le păstreze doar pe cele care sunt profitabile.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în această săptămână, Cîțu a declarat că veniturile bugetarilor vor rămâne la fel în 2021 și că urmează o nouă lege a salarizării unice.

CTP despre Cîțu: “Sper să fie un premier cum au avut Ungaria, Cehia și Polonia în 1990”

“Domnul Cîțu mă contrazice acum prin două lucruri: prin faptul că ar putea candida la șefia PNL și prin declarația că deciziile care trebuie ascultate sunt ale premierului, ceea ce este foarte important de urmărit.

ADVERTISEMENT

Publicul crede că la guvern e ca la Parlament, se votează, adică zice cutare și zice cutare și apoi se votează.

Nu, acolo este un organ executiv, fiecare zice ce are de zis și, indiferent de domeniul despre care se discută, decizia aparține premierului, nu e cu vot acolo, iar domnul Cîțu a ținut să spună acest lucru.

ADVERTISEMENT

Pe mine nu mă interesează viitorul politic al domnului Cîțu, mă interesează viitorul executiv, guvernamental, al domnului Cîțu, ce va face în postura de prim-ministru.

Mă interesează dacă va fi așa cum a spus că ‘sunt dispus să îmi asum orice risc politic’, deci să nu mai fie vice-președinte, să nu îl aleagă distinșii peneliști, dintre care mulți sunt reformiști economic cum sunt eu mitropolit.

ADVERTISEMENT

Principala problemă a lui Cîțu este cu PNL, frânele cele mai puternice în materie de restructurare reală sunt în propriul partid. Eu sper să se țină de ce a spus. El poate fi cel mai important premier din istoria României post-decembriste, dacă face tot ce s-a angajat.

Domnul Văcăroiu a venit în 1992, a urmat îndemnul mineresc ‘Petre Roman nu fi prost, lasă prețul cum a fost’ falsificând grosolan economia, în timp ce în Ungaria, Cehia, Polonia veneau premieri cum sper să fie domnul Cîțu, domnul Văcăroiu nu închidea nicio fabrică, nu exista noțiunea de faliment.

Chiar dacă muncitorii intrau cu o hârtie de 100 de lei dimineața la muncă, o ardeau, după care ieșeau fericiți din schimb și își luau salarii. Principala producție a acelor întreprinderi au fost pierderile și Cîțu se lovește acum de aceeași problemă.

AUR își face un titlu de glorie din faptul că vor să renaționalizeze Petrom care a fost privatizat. Domnul Cîțu a zis că nu îl interesează dacă întreprinderea e românească, verde sau galbenă, ci dacă este rentabilă”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Gazetarul despre regimul ceaușist: “Ei au introdus noțiunea de autogestiune pe care astăzi o folosește și domnul Cîțu”

“Problema a fost formulată pe vremea lui Ceaușescu, pe la sfârșitul anilor ’60, începutul anilor ’70. Se numea autofinanțare, autogestionare a întreprinderilor.

Principiul comunist este cel al oalei bugetare: se ia de la toate unitățile de producție, servicii, turism, tot ce face PIB-ul și se alcătuiește bugetul de stat comun.

Apoi se face distribuirea resurselor obținute din taxele de la cetățeni, din banii produși, din exporturi, din vânzări de marfă, toate acestea merg la oală în principiul comunist.

O întreprindere care produce continuu pierderi, dacă decizia politică în comunism este ca salariile să nu se reducă în niciun fel, sporurile la fel, să nu fie dați oameni afară, pentru că noi nu avem șomaj în comunism, așa se face. Luai din buzunarele celor care făceau ceva profitabil.

Până și comuniștii și-au dat seama după 20 de ani de comunism că nu merge în felul acesta, că e profund inechitabil și că împinge economia spre degradare și au încercat atunci această autofinanțare: au zis că unitatea de producție trebuie să se susțină. Dar puteau să o desființeze?

Capitalismul are legi inflexibile, când vorbești de rentabilitate, vorbești de faliment, asta nu putea să fie pronunțat în comunism.

Autogestiunea a fost o fațadă fără corespondent în plan real, dar ea a fost după aceea, culmea, acea masacaradă de restructurare anunțată de Ceaușescu, a fost folosită ca pretext să nu facă perestroika.

Ceaușescu a zis că noi am făcut perestroika încă din anii ’60, nu că ar fi făcut Gorbaciov ceva cu perestroika.

Iată cât de vechi sunt originile a ceea ce încearcă Cîțu să facă acum. A început, a făcut un pas în direcția asta domnul Petre Roman. Atunci s-au făcut primii pași în direcția de eficientizare a economiei românești”, a adăugat CTP.

ADVERTISEMENT