Sport

Cristian Tudor Popescu, explicațiile eliminării Simonei Halep de către Daria Snigur: „N-a avut pic de respect pentru ea! Nu a citit meciul deloc”. Exclusiv

Cristian Tudor Popescu a analizat pentru FANATIK înfrângerea surprinzătoare în primul tur la US Open a Simonei Halep, în fața necunoscutei din Ucraina, Daria Snigur.
30.08.2022 | 10:32
Cristian Tudor Popescu explicatiile eliminarii Simonei Halep de catre Daria Snigur Na avut pic de respect pentru ea Nu a citit meciul deloc Exclusiv
30 de erori neforțate a avut Simona Halep în meciul cu Daria Snigur. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Numărul șapte mondial a avut parte de un „duș rece” în primul tur la turneul de Grand Slam de la US Open. Trădată de serviciu, Simona Halep a părut neputincioasă în fața stilului de joc al Dariei Snigur, pe care l-a numit „ciudățel”. Cristian Tudor Popescu o contrazice însă pe Simona și analizează pe larg în FANATIK ce nu a funcționat în acest meci.

Cristian Tudor Popescu analizează eliminarea Simonei Halep de la US Open: „E neplăcut să vezi un astfel de meci”

Reputatul ziarist e de părere că Simona Halep putea contracara ușor jocul ucrainiencei și nu crede că Daria Snigur va face mulți „purici” în continuare la US Open: „E neplăcut să vezi un astfel de meci când e vorba de Simona. Însă adversara ei joacă un tenis foarte interesant. Simona l-a numit ciudățel. Nu e deloc ciudățel! E foarte logic ce face Daria Snigur. Nu e o jucătoare de forță, nu are niște parametri fizici deosebiți și atunci reușește să imprime lungime și chiar viteză și accelarație mingii, folosind greutatea rachetei”.

ADVERTISEMENT

CTP o compară pe Daria Snigur cu o altă jucătoare incomodă care i-au pus mari probleme Simonei Halep: „Pentru asta e nevoie de o tehnică specială, pe care am văzut-o doar la taiwaneza Su-wei Hsieh, care a bătut-o pe Simona la Wimbledon. O jucătoare tot slăbuță, fără forță. Aici secretul e să lansezi racheta, să munceacă ea mai mult decât brațele și corpul. Asta a reușit foarte bine Daria Snigur.

De asemenea, foarte controlată, calmă și îndrăzneață! Tot timpul curajoasă! N-a avut pic de respect pentru Simona! Acel respect al outsider-ului în fața favoritei și a lovit fără să evite. Simona nu a știut să facă față acestei situații, care nu era deloc insolubilă. Sigur, mie mi-a plăcut ce a jucat ucrainianca, frumos de privit, foarte tehnic”.

ADVERTISEMENT

Ce trebuia să facă Simona Halep pentru a o învinge pe Daria Snigur: „Lucrul cel mai simplu era să o preseze, să o toace pe dreapta-cross”

CTP știe ce ar fi trebuit să facă Simona pentru a câștiga acest meci în fața unui adversar atipic: „Lucrul cel mai simplu pentru Simona era să o preseze, să o toace pe dreapta-cross. Pentru că dreapta aceea a ucrainiencei este eficientă doar când are destul timp. Avea o deschidere enormă, de albatros! Foarte lent, larg. O astfel de lovitură, dacă iuțești jocul și dai ceva mai adânc, adică nu îi mai lași timp la dispoziție și spațiu să deschidă acea largă lovitură, greșelile s-ar fi înmulțit. O să vedeți că o să îi fie greu să mai returneze cu dreapta în fața unui alt adversar. 

Ori Simona, pur și simplu, n-a văzut lucrul ăsta! Deși era destul de la îndemână. Putea să recurgă chiar și la jocul ei vechi. Și asta ar fi fost eficient. Să o plimbe stânga-dreapta, să țină mingea în teren și să aștepte greșeala. Daria nu avea lovituri din tun sau winnere (n.r. – direct câştigătoare). Avea doar lovituri dificile. Un timp ar fi rezistat ucrainianca, însă greșelile forțate s-ar fi înmulțit, forțate cumva de jocul Simonei. 

ADVERTISEMENT

De-asta nu a fost Simona în stare să își facă jocul, din cauza greșelilor ei neforțate, care nu aveau nicio legătură cu ucrainianca. Plus serviciul, care e problema ei de o lună încoace! Și la Toronto a câștigat practic fără serviciu. Un pic exagerat, dar a avut zeci de duble greșeli! Asta a avut mult mai puțină legătură cu ce face adversara. Foarte slabe procentele și pe primul, și pe al doilea serviciu”.

CTP, despre momentul decisiv al meciului dintre Simona Halep și Daria Snigur: „Dacă făcea 5-5, eu cred că ar fi câștigat”

Cristian Tudor Popescu sancționează și pasivitatea Simonei: „Ba mai mult, ucrainianca avea un serviciu doi foarte slab! Era atacabil. Simona a rămas, ca de obicei, pe linia de fund. În tot meciul, un singur retur decisiv a dat. În rest, retururi în teren, de control. Nu poți în condițiile astea să câștigi. Nu a fost nicidecum unplayble, cum se spune de o adversară care prinde o zi de grație. Nu a fost cazul Dariei Snigur”.

ADVERTISEMENT

Simona Halep a avut parte de o revenire spectaculoasă de la 5-1 și a fost la un pas să egaleze situația în setul al treilea: „Simona acolo a avut ghinion. Se întâmplă. Dar ghinionul apare atunci când ajungi să depinzi de o minge. Simona nu trebuia să ajungă în acea situație. A avut 30-0 pe serviciul adversarei la 5-4. Acolo a trimis o dreaptă tare în cross, așa cum trebuia să o facă de multe ori în tot meciul. A scos-o din teren și nu a mai lăsat-o să deschidă acea lovitură largă cu dreapta. 

Ucrainianca a decurs atunci la o lovitură tăiată de recuperare și mingea s-a dus pe tușă în dreapta. Acela a fost punctul decisiv. Dacă mingea era cu 2-3 centimentri mai lungă și ieșea afară, atunci se făcea 0-40. Dacă Simona făcea 5-5, eu cred că ar fi câștigat. 

La Simona, nu a fost vorba de oboseală. Poate doar de oboseală psihică. Fizic, nu a fost obosită după Toronto și Cincinnatti. A fost un meci cu schimburi scurte și nu a durat mult, cu toate că a fost un meci în trei seturi. Problema a fost una de natură psihică: lipsa de luciditate. Nu a citit meciul! Nu a făcut fotografia meciului! Ceea ce mă miră sincer”.

Cum putea Patrick Mouratoglou să schimbe soarta meciului: „A fost destul de tăcut. Era nevoie de o intervenție mai hotărâtă a antrenorului”

Cristian Tudor Popescu e de părere că Mouratoglou ar fi putut să o scoată pe Simona din această situație: „Nu o cunoști, nu o cunoști… Dar asta era treaba lui Mouratoglou, care e un profiler. E un foarte bun cunoscător al adversarelor și ar fi trebuit să îi spună că o să aibă probleme. Poate chiar și în timpul meciului putea interveni să îi spună câte ceva din ce v-am spus eu. Mouratoglou a fost destul de tăcut. O dată cred că s-a ridicat și i-a spus ceva. O intervenție mai hotărâtă a antrenorului ar fi putut să schimbe soarta meciului. 

Sigur, nu putea Mouratoglou să o împiedice să facă acea căruță de greșeli neforțate. Foarte multe! Putea să îi spună măcar să îi dea cross tare pe dreapta și oblig-o pe ea să schimbe direcția de joc! Nu cred că a făcut asta Mouratoglou. A fost un meci pierdut din cauza lipsei de luciditate a Simonei.

Pe mine m-a bucurat, dincolo de tristețea înfrângerii Simonei, victoria acestei tinere din Ucraina. A oferit acestui popor o mare bucurie. A învins un fost număr unu mondial. O mare bucurie pentru ucrainieni și era și foarte marcată de importanța meciului. A și dedicat-o Ucrainei.

A fost foarte curajoasă, dar cu acest joc, în clipa în care va da de o adversară care știe ce să-i facă, nu îi mai merge. E un joc pe sârmă. E foarte frumos să o privești, dar e suficient să vină cineva care știe să-i dea un brânci, două și atunci se va striga jocul. E un joc fragil, nu e unul compact sau complex, care să reziste în timp. Ea poate fi destabilizată foarte ușor de o jucătoare cu experiență, care știe ce să-i facă”, a declarat Cristian Tudor Popescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT