Sport

Cristian Tudor Popescu exultă după victoria Simonei Halep cu Cori Gauff: „Am îmbătrânit așteptând! Este un moment istoric!” Exclusiv

Cristian Tudor Popescu a analizat pe larg, în exclusivitate pentru FANATIK, victoria entuziasmantă a Simonei Halep împotriva lui Cori Gauff, care o duce în sferturile de finală ale turneului de la Madrid.
02.05.2022 | 21:12
Cristian Tudor Popescu exulta dupa victoria Simonei Halep cu Cori Gauff Am imbatranit asteptand Este un moment istoric Exclusiv
Simona Halep s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de la Madrid, după ce a învins-o pe Cori Gauff în două seturi: 6-4. 6-4. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Simona Halep a reușit o victorie impresionantă împotriva noii Serena Williams din tenis, Cori Gauff, iar Cristian Tudor Popescu a analizat în exclusivitate pentru FANATIK acest meci extrem de reușit al numărului 21 WTA.

Cristian Tudor Popescu vorbește despre noua mașinărie de tenis a Simonei Halep: „Poate să meargă departe”

Victoria en fanfare a Simonei Halep împotriva lui Coco Gauff l-a convins pe reputatul ziarist că meciul extraordinar în fața Paulei Badosa nu a fost doar o întâmplare: Fiecare meci este important pentru Simona, iar meciul cu Gauff era unul extrem de important în așteptările mele ca să văd dacă filosofia cu care a intrat pe teren împotriva Paulei Badosa se va menține.

ADVERTISEMENT

În setul doi, americanca a avut 4-1, a avut 4-2 și 40-0. A avut o periodă de aproximativ 25 de minute în care a dominat-o net pe Simona, asumându-și lovituri tari și riscante. În astfel de momente, există un pericol mare atunci când joci altceva decât ai câștigat în marea majoritate a meciurilor tale de-a lungul vieții. 

Simona a jucat altfel față de cum joacă acum la Madrid. Știm jocul acela al ei de anduranță de pe fundul terenului și defensiv, prin care obliga adversarul la greșeli mai mult sau mai puțin forțate. Eh, acum Simona joacă altceva: agresiv, ia inițiativa, face greșeli aproape tot timpul active, adică încearcă să facă punct. E important ca cele mai multe greșeli să fie active”.

ADVERTISEMENT

Simona Halep a câștigat primul set și a profitat de singura șansă de break: „A jucat excelent din punct de vedere tactic!”

Simona Halep a câștigat primul set cu 6-4 și a fost extrem de pragmatică, profitând la maximum de singura minge de break pe care a avut-o: „Simona are atâția ani de tenis în spate, în timp ce Cori Gauff are 18 ani. S-a văzut foarte limpede în primul set la punctul în care i-a umflat mingile, i-a dat mingi liftate, cu efect, nu puternice, dar care să sară înalt și Gauff este o jucătoare foarte avântată, agresoare, care simte nevoie să lovească tare și intimidant în toate mingile.

Simona a trimis cu răbdare aceste baloane, cum se numesc ele în jargonul tenisului, până când Gauff a greșit! A ales momentul clasic al defensivei, al jocului ei vechi, atunci când chiar se impunea. A avut o singură minge pentru a face setul și pe-aia a făcut-o excelent din punct de vedere tactic”.

ADVERTISEMENT

CTP și momentul care l-a făcut să se ridice de pe scaun în setul doi al meciului dintre Halep și Gauff: „Ăsta a fost un lucru extraordinar!”

Cristian Tudor Popescu a fost extrem de surprins de modul în care Simona Halep a reușit să revină în setul doi, într-un moment în care era dominată clar de americancă: „Gauff avea șanse mari să câștige setul și să vă spun de ce m-am temut. E aproape un reflex inconștient în astfel de moment să revii la ce știi mai bine, să te întorci în zona ta de confort a jocului, pentru că îți spui: ‘Bă, nu merge! Mă rupe asta! Trebuie să revin!’. Sau poate nici nu gândești. Corpul, mintea, se așează în astfel de vechi poziții și atitudini din pricina scorului.

Simona nu a revenit la vechiul joc nicio secundă! Ăsta a fost lucrul cel mai important în acest meci! Deși era condusă net, deși era în pericol de a pierde setul doi a jucat în continuare cu inițiativă. Putea cu acel joc vechi să aștepte să greșească: ‘Nu o să o țină p-asta nivelul ăsta de joc o oră! O să greșească până la urmă!’.

ADVERTISEMENT

Ei, bine, nu! Simona a continuat cu sistemul acesta cu care a venit de la cabine și pus la punct împreună cu Mouratoglou, este foarte clar lucrul ăsta. A continuat cu acest al doilea joc al ei, cum l-am numit, jocul agresiv, de inițiativă, în care încearcă să facă ea punctele și vrea să câștige pe mâna ei, nu a adversarei!

Ăsta a fost un lucru extraordinar și de aici ați văzut că soarta îi ajută pe cei îndrăzneți! Tânara Gauff de 18 ani a făcut la 40-0 o greșeală și s-a aiurit la un minge la fileu. A venit ca la nuntă! Nu foarte bine pregătită, a blufat și a greșit voleul. Apoi a făcut o dublă greșeală penibilă, servind cu al doilea serviciu în burta fileului, foarte moale, iar Simona a riscat”.

Simona Halep, o altă față cu Patrick Mouratoglou: „A venit ca un iepure! S-a dus la fileu și a izbit acea minge cu dreapta inversă, dar din aer!”

CTP a rămas pe retină cu momentul în care Simona a reușit din nou să preia frâiele partidei, reușind o revenire de mare clasă: „La 40-30 s-a petrecut un moment pentru mine istoric, să-i spun așa. S-a întâmplat exact așa: Gauff servește bine, îi intră primul serviciu și Simona returnează și ea bine, adânc. Gauff e ușor dată pe spate și atunci înalță mingea de lângă linia de fund și vine țopăită și destul de moale, undeva un pic în spatele liniei de serviciu.

Simona se întoarce, se așează cu dreapta pe rever și lovește tare, cât poate, inside-in, adică în lungul liniei! Gauff se duce, agață mingea greu, face un semi-slice de recuperare, mingea se înalță din nou, plutește cum e și normal. De nenumărate ori într-o astfel de secvență, Simona Halep rămânea acolo de unde lovise și aștepta ca mingea plutitoare defensivă să mai cadă o dată pe pământ și apoi să o lovească încă o dată cu dreapta inversă, inside-out ca să facă punct în partea de teren descoperită.

Acum însă, Simona, fără niciun pic de ezitare după ce a plesnit dreapta aia în lung de linie, a țâșnit la fileu! Nici nu am văzut-0 când a venit! A venit ca un iepure! S-a dus la fileu și a izbit acea minge cu dreapta inversă, dar din aer! De la un metru deasupra fileului a izbit-o cu drive-vole! Asta este lovitura și situația emblematică pentru schimbarea fundamentală în jocul Simonei în momentul de față”.

Cristian Tudor Popescu a discutat și cu Simona Halep acest lucru: „I-am spus și Simonei ca să fiu cinstit”

Cristian Tudor Popescu aștepta de foarte mult ca Simona Halep să adopte acest stil de joc și chiar a vorbit cu ea despre acest lucru: „Ea nu a mai așteptat să mai cadă mingea o dată! Am îmbătrânit domnule Ciutacu așteptând acest moment în care îmi spuneam de atâtea ori și i-am spus și Simonei ca să fiu cinstit: ‘Domne nu se poate când ai lovituri tari, cu care poți să îți pui în dificultate adversara’.

E păcat ca astfel de mingi să mai fie lovite o dată. Trebuie executate din aer acele mingi plutitoare. Nu cu vole clasic, pentru că Simona nu e adepta acestei lovituri în condiții de meci și tensiune. Nu e recomandabil să facă vole clasic, dar drive-voleul îl stăpănește foarte bine. Și atunci de ce să nu vii în față să faci drive-vole, ca să îi iei posibilitatea să mai trimită o dată mingea în teren.

Ăsta a fost momentul în care efectiv m-am ridicat de pe scaun! Da, Simona și-a asumat și asimilat jocul acesta agresiv, de inițiativă, în care scurtează punctele, vine în față și termină mai repede punctul. Repet, mingea nu mai cade o dată în plus! E clar că acest joc este exersat la antrenament, este gândit, discutat cu Patrick Mouratoglou, e limpede și iată că el se repetă după meciul cu Paula Badosa și asta este foarte important.

Înseamnă că Simona a pus la punct o mașină de producție! Nu e vorba de ceva cu care să câștigi doar un meci! Cu jocul ăsta ea poate să câștige multe meciuri. Este o mașinărie productivă pe care ea a pus-o la punct împreună cu Mouratoglou”. 

Ce merit are Patrick Mouratoglou în noul stil de joc al Simonei Halep: „După părerea mea e esențial!”

„Este indiscutabil faptul că Patrick Mouratoglou a reușit să o facă pe Simona să simtă acest joc și să fie convinsă că așa trebuie să joace. Ce joacă Simona acum și articolele scrise în ultimele 3-4 patru luni îmi stau mărturie, dacă luați ce joacă Simona acum, eu spun de 3-4 luni! Simona trebuie să aibă agresivitate, să ia minge din aer cu drive-vole fără să cadă, să aibă inițiativă și să regăsească jocul din 2018 de la Australian Open și Roland Garros, perioada ei de maximă dominare mondială. Iar Simona în sfârșit a reușit asta! 

Asta era analiza mea, însă poți să spui toate aceste lucruri jucătoarei, însă ea să nu asimileze aceste lucruri! Nu e totul să îi spui corect ce trebuie să facă, cine să o convingi să accepte ceea ce îi spui și să devină al ei acest joc, nu al antrenorului care il cere: ‘Domne, așa zice antrenorul, așa joc!’ Nu, ea trebuie să înțeleagă că jocul ăsta nu este al antrenorului, ci al ei! Aici este realizarea extraordinară al lui Patrick Mouratoglou. Excepțională realizare că a reușit să o convingă pe Simona că jocul acesta diferit față de ce juca ea în majoritatea cazurilor, e al ei și i se potrivește. 

Este o surpriză foarte plăcută pentru mine, pentru că m-am temutat că nu va fi o chimie și Simona nu va reuși joncțiunea cu stilul lui Mouratoglou, care este foarte matematizat, foarte organizat cu computerul, știe toți parametrii jocului Simonei și ai adversarei. Dar iată că lucrul ăsta s-a produs și după părerea mea e esențial că s-a pus la punct o mașinărie care poate să meargă departe”, a declarat Cristian Tudor Popescu în exclusivitate pentru FANATIK.

  • 169.650 de euro a primit Simona Halep pentru calificarea în sferturile de finală la turneul de la Madrid
ADVERTISEMENT