Fotbal international

A fost sau nu Colțescu rasist? CTP, asaltat de mesaje: „Am primit un val de replici pe net”

11.12.2020 | 21:24
A fost sau nu Coltescu rasist CTP asaltat de mesaje Am primit un val de replici pe net
ADVERTISEMENT

Așa cum era de așteptat, reputatul ziarist Cristian Tudor Popescu nu a ratat ocazia de a-l ataca pe arbitrul Sebastian Colțescu pentru scandalul de rasism provocat la meciul PSG – Bașakșehir din ultima etapă a grupelor Ligii Campionilor.

Partida a fost întreruptă definitiv în minutul 13, dar din informațiile puse cap la cap de FANATIK a reieșit că vinovat ar fi asistentul Octavian Șovre, acesta rostind primul cuvintele ofensatoare „ăla negru”, care au dus la declanșarea scandalului.

ADVERTISEMENT

Președintele turc Ercep Erdogan, miniștrii sportului din România și din Franța, oficiali ai Federației Române de Fotbal și ai Federației Turce de Fotbal, diverși oameni implicați în fenomen au condamnat gestul comis de arbitrii români, dar au fost și destui cei care le-au luat apărarea, considerând că nu a fost vorba decât de o interpretare greșită a sensului cuvintelor folosite.

Cristian Tudor Popescu, asaltat de mesaje: „De parcă am zis eu că e rasism”

UPDATE, 11 decembrie, ora 21:30 / Cristian Tudor Popescu s-a repoziționat, după ce a intervenit în scandalul de rasism de la PSG – Istanbul Bașakșehir. Într-o intervenție avută la televiziunea DIGI 24, celebrul gazetar a ținut să precizeze că nu l-a făcut rasist pe Sebastian Colțescu, dar că arbitrul craiovean merită aspru pedepsit.

ADVERTISEMENT

„E prea mult să spunem că e rasist Colțescu și totuși, primesc un val de replici pe net. ‘Nu rasism, domne, ce, negru nu e în cuvânt rău în România, că e culoare, etc.’. De parcă eu am zis că e rasism. Nu, am zis din prima că e prea mult să îl facem rasist. Rasismul e un mod de a gândi, o atitudine mentală. Nu știu dacă e sau nu rasist Colțescu. Câtă vreme rămâne în mintea lui nu e nicio problemă. Gândurile sunt libere.

Poate să gândească orice dorește domnul Colțescu. Important și rău e ceea ce a spus domnul Colțescu. A spus ‘ăla negru’. În România, dacă juca Academica Clinceni cu Chindia Târgoviște, așa ceva nu avea o conotație rasistă. Poate să fie spus și în glumă așa ceva. Nu e rasism obligatoriu. Dar tu ești arbitru FIFA! E de presupus că știi regulile impuse de UEFA. În Europa sunt acum jucători de pe toate continentele. E un amestec de etnii, de rase, de naționalități și de culturi, care trebuie ținute sub control.

ADVERTISEMENT

Atunci, acești arbitri și domnul Colțescu primesc instrucțiuni cu ce trebuie făcut în astfel de situații, oprit meciul, ș.a.m.d. În aceste condiții, rațiunea lui Colțescu a fost zero când a pronunțat ‘ăla negru’. Când ești într-un loc în care nu se vorbește limba ta ești atent la cultura de acolo, unde ești plătit să arbitrezi până la urmă. Domnul Colțescu s-a dovedit a fi incompetent, inconștient și irațional prin această replică și merită să fie pedepsit pentru asta. Nu pentru rasism! Dar merită să fie pedepsit, iar România va primi o pată de culoare din pricina comportamentului acestui domn.

E plin internetul de români patrioți și care sunt cu al nostru, cu Colțescu, că trebuie să fim cu ai noștri, că așa a zis și Marica și nu știu care, să fim cu al nostru… Poate să nu fie rasist, dar problema e că a fost incompetent. Nu avea voie să rostească acea frază. Poate să fie și rasist, poate, dar nu îl acuz”, a declarat Cristian Tudor Popescu, la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Sebastian Colțescu, distrus de Cristian Tudor Popescu: „Nu e rasism, e ghiolbănie ce a făcut!”

Printre cei care l-au atacat pe Sebastian Colțescu, deși se pare că nu ar fi el principalul vinovat, se numără și reputatul jurnalist Cristian Tudor Popescu, care l-a desființat pur și simplu pe arbitrul craiovean.

„Nu aș vrea să mai vorbesc despre fotbal. Am făcut-o recent despre Diego Maradona și mi-a ajuns… Dar pentru că nu e vorba doar despre sport, o să explic ce s-a întâmplat aici.

A-l acuza de rasism pe acest domn Colțescu e prea mult și prea nobil pentru persoana lui. E vorba de meltenism, de ghiolbănie! El este un cetățean al Românichii, nu al României.

Ceea ce numesc oficialii occidentali sau politicienii rasism este pură ghiolbănie a acestui personaj. Pe deasupra, este nedumerit, ca și destui alți cetățeni ai Românichii, de ce se întâmplă aceste lucruri acum, de ce se face atâta zarvă, de ce tot tapajul acesta…

Înțeleg că există o scuză că nu ar fi putut să identifice jucătorul altfel… Cum să nu poată identifica un arbitru un membru al unei echipe? Cum să nu-l poată identifica altfel decât folosind expresia «ăla negru»?”, a declarat Cristian Tudor Popescu pentru Prosport.

Cristian Tudor Popescu: „A vrut să se ascundă, de aia a vorbit românește”

Ziaristul a continuat apoi cu acuzele, considerându-l vinovat pe Colțescu de faptul că a vorbt în limba română și nu în engleză, așa cum se procedează în Liga Campionilor.

„Este inacceptabil să nu ai cultura, indiferent de convingerile tale și indiferent dacă ești un ghiolban în Românica, nu în România, de adresare și de identificare! Vorbim totuși despre un arbitru de Champions League! Ești obligat să ai această minimă cultură.

Să vă mai spun ceva. Ați observat că el a vorbit românește, nu a vorbit în engleză sau franceză? De ce? Turca nu îi puteam cere să o cunoască, dar engleza e o limba oficială și e limba utilizată în UEFA Champions League. Chiar și cei de la Bașakșehirspor i s-au adresat lui în engleză.

De ce a vorbit românește? Pentru că s-a gândit că nu va înțelege nimeni. În subconștient a crezut că vorbind în limba lui și a lui Hațegan nu îl va auzi nimeni și nu îl va înțelege. A vrut să se ascundă. Asta este povestea acestui episod”, și-a încheiat Cristian Tudor Popescu tirul acuzațiilor la adresa lui Sebastian Colțescu.

ADVERTISEMENT