News

Cristian Tudor Popescu, șocat de ”dictatura antiavort” din SUA: ”Mândru că sunt român”

Cristian Tudor Popescu recunoaște că este șocat după ce, în SUA, a fost eliminat dreptul constituțional al femeilor de a avorta, sugerând că americanii se aseamănă cu România anilor `80.
25.06.2022 | 21:47
Cristian Tudor Popescu socat de dictatura antiavort din SUA Mandru ca sunt roman
Cristian Tudor Popescu recunoaște că este șocat după ce, în SUA, a fost eliminat dreptul constituțional al femeilor de a avorta, sugerând că americanii se aseamănă cu România anilor `80 / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul caracteristic, decizia Curții Supreme din SUA de a elimina dreptul nemijlocit al femeilor de a face avort și a comparat situația din America cu cea din România din vremea lui Ceaușescu. Mai mult chiar, pentru a-și ilustra mai bine părerea, s-a folosit de o povestioară.

Cristian Tudor Popescu, șocat de ”dictatura antiavort din SUA”

Cristian Tudor Popescu a împărtășit, pe contul său de socializare o poveste – începută cu ”Mândru că sunt român”, prin care vorbește despre decizia Curții Supreme din SUA prin care este eliminat dreptul femeilor de a face avort.

ADVERTISEMENT

”Întâi am crezut că era un bătrân, deși fusese vorba de o femeie. Era totuși o bătrână, cu trăsături de mascul. Avea doi negi încălecați, păroși, cât cireșele în mijlocul frunții. Undeva prin Prelungirea Ghencea. O casă prăpădită, cu cișmea în curte, învelită în paie. După zăpada care o troienea, senzația de murdărie până-n albul ochilor, emanând din încăpere și din făptura trăitoare acolo era și mai izbitoare.

Inventarul operator se compunea dintr-un lighean ruginit pe margini, un furtun portocaliu, o sârmă și un prosop care părea curat, dar parcă ros de șoareci. `Ați mai făcut asta vreodată, doamnă?`. Pe doamnă l-am scos greu din gât.

ADVERTISEMENT

`Ehe, păi, cum, să fii tu sănătos, câte fete am rezolvat eu, și erau mai rău decât a ta…`.

”Mi se părea că mai jos decât românii nu putea coborî nimeni pe planetă”

Rezolvat… Intrau și alea băgate în pământ?  `Auzi, știi ce, eu cred că nu mai ieși vie din chestia asta. Hai să mergem și om vedea ce facem`. Ea nu m-a privit, se uita la sculele de pe măsuță. Au trecut niște secunde până când și-a scos pulovărul pe cap și mi-a spus, tot fără să mă privească: `Atunci, să-mi păstrezi o amintire frumoasă. Ieși afară`.

Avea vocea aceea rară a ei, care însemna că era de prisos orice vorbă aș mai fi scos. În negru-gălbuii ani `80, deși aș fi putut să las dracului totul și să plec în SUA prin căsătorie, stăteam și secretam, în pusee de imaginație distopică, infectat de România, tot soiul de ficțiuni speculative.

ADVERTISEMENT

N-am mers însă niciodată cu demențialul până la a-mi închipui o Americă sub dictatura antiavort. Mi se părea că mai jos decât românii nu putea coborî nimeni pe planetă. Acum, sunt mândru că se iau americanii după noi”, a scris Cristian Tudor Popescu pe contul său de socializare, comentând astfel controversata decizie din SUA.

Curtea Supremă din SUA, în mijlocul unui scandal epocal

Curtea Supremă din SUA a luat o decizie cât se poate de controversată cu privire la dreptul femeilor de a face avort. Mai exact, instanța supremă a americanilor a revocat decizia Roe v Wade din 1973, cea care garanta dreptul constituțional al femeilor de a face avort.

ADVERTISEMENT

Decizia Curții Supreme din SUA complică enorm de mult situația femeilor care doresc să facă avort în aproape jumătate din statele americane, multe dintre acestea având, deja, pregătite legislații dure antiavort.

Discuția din SUA este una cu atât mai controversată cu cât, acum câțiva ani, fostul președinte Donald Trump, cel care printre altele i-a susținut pe o parte dintre judecătorii de la Curtea Supremă, spunea, explicit, că femeile care avortează ar trebui pedepsite.

Actualul președinte al SUA, Joe Biden, a condamnat în termeni duri decizia Curții Supreme din SUA, la fel ca și majoritatea democraților, în frunte cu Barack și Michelle Obama. Mai mult, Franța, după decizia americană, prin partidul lui Emanuel Macron, se pregătește să introducă explicit în Constituție dreptul femeilor de a avorta.

ADVERTISEMENT
Tags: