News

Cristiano Bergodi, interviu EXCLUSIV pentru FANATIK. „Dacă Panduru și Renzo îl prindeau pe Gigi Becali pe scări, nu mai ajungea în vestiarul meu!”

19.04.2019 | 17:38
Cristiano Bergodi a vorbit pentru FANATIK în sala de conferințe a stadionului din Voluntari

Cristiano Bergodi a făcut minuni la Voluntari, o echipă pe care a preluat-o de pe ultima poziție a clasamentului, lumea fotbalului nedând ilfovenilor nici cea mai mică șansă în lupta pentru salvarea de la retrogradare. Italianul a luat-o pas cu pas, cu multă pasiune și pricepere, a construit ceva solid în pauza de iarnă, aproape cu aceiași fotbaliști, dar schimbându-le filozofia de joc și mentalitatea, și a urcat Voluntariul deasupra liniei roșii. Timp de o oră, Bergodi, 54 de ani, a explicat într-un interviu exclusiv pentru FANATIK ce plăcere imensă are și la această vârstă să antreneze, să fie zilnic în iarbă. Întrebat la un moment dat dacă s-ar mai întoarce la FCSB, de unde a fost demis pe 18 septembrie 2009, după ce l-a dat afară pe Gigi Becali din vestiar, Cristiano a răspuns cu modestie… Și nu ar fi deloc o variantă SF!

Cristiano Bergodi, interviu exclusiv pentru FANATIK: „Am văzut că Voluntariul era pe ultimul loc, dar nu am zis ‚Mamă, ce greu o să-mi fie!’”

Mister Bergodi, v-a fost teamă când ați ales să veniți la Voluntari, o echipă ca și retrogradată în acel moment?

– Echipa a crescut exponențial, poate peste așteptările noastre. Dar ca să răspund la întrebare, am ales Voluntariul pentru că îmi plac provocările, îmi place fotbalul și nici nu aveam contract când m-au căutat oamenii de aici. Am venit cu drag, cu suflet, iubesc meseria aceasta și nu m-am gândit neapărat la situația din clasament. Am văzut că echipa era pe ultimul loc, dar nu am stat să analizez „Mamă, ce greu o să-mi fie!”

Ce credeți acum când vă uitați în clasament?

– Este extraordinar pentru mine, dar mereu am avut încredere în munca mea și a celor din jurul meu. Acum arătăm ca o echipă adevărată, dar mai este mult până la îndeplinirea obiectivului, adică salvarea de la retrogradare fără baraj…

Cristiano Bergodi, interviu pentru Fanatik despre FCSB, Gigi Becali, Liga 1
Timp de o oră, italianul a explicat rețeta revenirii incredibile a Voluntariului și ce vrea să facă din vară

„Cheia? E important că jucătorii au înțeles filozofia și mesajul meu”

Cam câte puncte vă mai trebuie ca să vă salvați? Ați calculat?

– Am înțeles că anul trecut echipele s-au salvat cu 30 de puncte. Noi am făcut deja 10 puncte în primele 5 etape din play-out, avem acum 21, deci suntem bine cu această medie. Suntem pe un drum bun, mai sunt în joc 27 de puncte. (n.r. – discuția cu FANATIK a avut loc înainte de Hermannstadt – Voluntari) Am făcut lucruri extraordinare împreună cu băieții și cu staff-ul, dar încă nu suntem la ce vrem.

Ce ați schimbat în pauza de iarnă?

– Echipa este cam aceeași pe care am găsit-o, poate în plus l-am folosit mai mult pe Signorelli. Dar important este că am putut să ne cunoaștem, să le transmit jucătorilor ideile mele și cel mai important lucru este că ei au înțeles filozofia și mesajul.

„Am semnat cu Voluntariul doar până în vară. Eu sunt un tip cu picioarele pe pământ. De fapt, sub pământ?)”

Ați putea câștiga play-out-ul?

– Eu sunt un tip cu picioarele pe pământ, nu mă gândesc sincer la așa ceva. Am multă experiență ca antrenor și știu că fotbalul și Dumnezeu te pot pedepsi când ești cu nasul pe sus. De aceea stau, cum spuneam, cu picioarele pe pământ. De fapt, sub pământ?)

Rămâneți la Voluntari și din vară?

Eu am semnat doar până în vară, pentru șapte-opt luni, și nu stau sincer să mă gândesc acum la altceva decât să salvez echipa. Visul meu e să ne salvăm fără baraj. Mă gândesc mereu unde eram și unde am ajuns acum… Și asta le spun mereu băieților pentru a înțelege ce s-a întâmplat. Cum stăteam noi pe ultimul loc și toți ne spuneau că suntem retrogradați. De aceea nu accept să-i văd aroganți în niciun moment!

„La FCSB este un antrenor, Mihai Teja, care mi-a fost secund și este meritul lui că a ajuns la acest nivel”

Deci nu sunteți convins să continuați la Voluntari?

– Nu mă pot gândi acum la așa ceva, dar sunt convins că voi avea oferte și de la Voluntari, și din altă parte dacă reușesc ce mi-am propus aici. Putem discuta doar când obiectivul e îndeplinit.

S-a auzit inclusiv de un posibil interes al celor de la FCSB…

– Eu nu știu, sincer, dacă acest interes ar fi adevărat. Apoi, acolo este un antrenor, Mihai Teja, pe care eu îl apreciez foarte mult. A fost și secundul meu la Steaua, acum antrenează el această echipă. A ajuns la un nivel foarte ridicat, este meritul lui că antrenează Steaua și vedem cum se va descurca pe acest final de sezon. Eu am numai lucruri bune de spus despre Mihai.

Cristiano Bergodi, interviu pentru Fanatik despre FCSB, Gigi Becali, Liga 1
Mihai Teja și Renzo Rossi, secunzii lui Cristiano Bergodi la Steaua lui Gigi Becali

Cristino Bergodi, interviu exclusiv pentru FANATIK: „A fost ceva negativ în vestiar cu domnul Becali, dar nimic necivilizat. Prea multe orgolii!”

În ce relații ați rămas cu Gigi Becali după ce l-ați dat afară din vestiar?

– Eu am avut o relație bună cu domnul Becali, dar s-a întâmplat acel episod despre care s-a vorbit foarte mult. E atât de departe acel episod încât nu mai contează. A fost vorba de orgoliu atunci, al domnului Becali, al nostru… Fiecare are orgoliul lui. A fost ceva negativ atunci, dar nimic necivilizat. Asta vreau să spun.

Ați mai vorbit cu Gigi Becali de atunci?

– Nu am mai discutat deloc de atunci. Credeam că poate ne întâlnim la meciul de la Voluntari cu FCSB, cel din februarie, dar nu a venit la partidă. Timpul trece repede, nici nu-mi vine să cred că au trecut atâția ani de atunci. Am 54 de ani și nici nu-mi mai permit să stau supărat pentru o chestie minoră până la urmă.

„Eu sunt de principiul că un antrenor trebuie să aibă o relație deschisă cu patronul, să-i explice cine joacă și cine nu”

În toamnă se fac 10 de ani de la acel episod cu Gigi Becali care a dus la despărțire. Credeți că putea fi evitat?

– Eu cred că se putea ca Gigi Becali să nu ajungă în vestiar în pauza meciului cu Șerif Tiraspol și îți explic și de ce. Nu aveam încă un om de legătură între Gigi Becali și staff-ul nostru. Țin minte că Panduru abia venise în săptămâna dinaintea meciului, nu era încă bine intrat în atribuțiuni. Și Pandi, și Renzo au alergat pe scări ca să-l oprească pe domnul Becali să vină în vestiar, dar nu au putut. Dacă-l opreau pe scări, Gigi Becali nu mai ajungea în vestiar. E simplu.

Adică Gigi putea să-i spună lui Panduru ce dorea și el v-ar fi spus dumnevoastră?

– Da, pentru că eu nu am nicio problemă să discut. Eu sunt de principiul că un antrenor trebuie să aibă o relație deschisă cu patronul, să-i explice cine joacă și cine nu, ce argumente sunt. Dacă Renzo și Panduru discutau cu Gigi înainte, el nu mai venea la vestiar și evitam acel episod plin de orgolii de ambele părți.

Mesaj pentru Gigi Becali: „Cred că sunt în cel mai bun moment din cariera mea”

Vă pare rău că s-a terminat în felul acela mandatul dumneavoastră la echipa lui Gigi Becali?

– Foarte rău! Acea buclă, ca să-i spun așa, nu trebuia să se încheie în acel mod. Eu sunt convins că aș fi făcut lucruri importante la Steaua, chiar dacă nu aveam jucătorii care sunt acum la echipă, când domnul Gigi Becali cumpără tot ce e tânăr și valoros. Eu aveam mulți copii la echipă, poate lumea a uitat… Andrei Ionescu, Onicaș, Ochiroșii, Ninu… Atunci domnul Becali nu făcea investițiile de acum!

Cristiano Bergodi, interviu pentru Fanatik despre FCSB, Gigi Becali, Liga 1
La onomastica lui Gigi Becali din 25 iunie 2009, Cristiano Bergodi a fost prezentat ca noul antrenor al roș-albaștrilor

Ați fi surprins dacă v-ar oferta Gigi Becali acum?

– Nu știu ce să zic? Sunt o persoană foarte umilă și nu mă gândesc la ce s-a întâmplat cu ani în urmă. Îmi place prea mult meseria asta, îmi place să fiu mereu în iarbă și încerc să nu mă gândesc la ce poate fi, ci doar la ce e acum… Am entuziasm, am o poftă incredibilă de a antrena! Cred că sunt în cel mai bun moment din cariera mea!

Ar putea fi Laidouni înlocuitorul lui Pintilii la FCSB? „E un foarte bun inter, dar are nevoie de un mijlocaș defensiv lângă el”

Vă place mult sistemul 4-3-3…

– Da, așa e. L-am studiat mult la Coverciano și l-am avut și pe Zdenek Zeman antrenor, care era profesor de 4-3-3. Este unul dintre cele mai spectaculoase sisteme. Încerc să obțin un echilibru cât mai bun în acest sistem între faza ofensivă și cea defensivă. Am fost fundaș ca jucător, dar îmi place mai mult atacul.

Apropo de sistemul pe care-l jucați la Voluntari. Ce joacă de fapt Laidouni?

– El este un foarte bun inter stânga pentru mine. Adică jucăm cu trei mijlocași în fața apărării, care de obicei sunt Signorelli, Răuță și Laidouni. Mai e și Căpățână acolo. Laidouni este un foarte bun mijlocaș inter.

Ar putea fi Laidouni înlocuitorul lui Pintilii la FCSB?

– Eu pot să vorbesc doar din punct de vedere tehnic. Lângă el trebuie să stea tot timpul un jucător mai defensiv, are nevoie să-l completeze cineva. Are viteză, are tehnică, dar pleacă des la atac.

Cristiano Bergodi, interviu pentru Fanatik despre FCSB, Gigi Becali, Liga 1
Aissa Laidouni (dreapta) și Dragoș Nedelcu ar putea fi coechipieri la următorul Voluntari – FCSB

„Cei de la CFR Cluj și-au asumat un mare risc cu aducerea lui Dan Petrescu”

Mihai Stoica spunea recent că-i place Laidouni, dar nu știe exact ce joacă…

– Laidouni este tânăr și are un potențial incredibil. Cred că în acest moment nici Laidouni nu-și dă seama ce potențial mare are?) E primul campionat important în care el joacă, pentru că trebuie să ne amintim că el vine din liga a treia franceză și mai are multe de învățat și de arătat. Și în primul rând are multe de progresat, pentru că beneficiază de calitate mare.

Cum vi s-a părut revenirea lui Dan Petrescu în fotbalul românesc?

– Ce să zic? Petrescu i-a luat locul lui Alin Minteuan, la care eu țin foarte mult de când am antrenat la CFR Cluj. Alin a avut cinci meciuri, cinci victorii și nu știu cum au gândit conducătorii de acolo această mutare. Chiar nu știu. Dar nu e deloc ușor pentru Dan Petrescu, pentru că dacă ratează titlul… Din punctul meu de vedere, cei de la CFR și-au asumat un mare risc.

„Nu a fost ușor pentru Mangia după ce i s-au vândut cei mai buni 3-4 jucători”

V-a surprins plecarea lui Devis Mangia de la Craiova?

– Eu nu-l cunosc personal pe Mangia. Nu m-am întâlnit deloc cu el nici ca jucător, nici ca antrenor până acum în România. Am jucat împotriva lui cu Voluntariul la Craiova și e un tip fair-play. A venit la finalul meciului și mi-a spus că a luat trei puncte, dar echipa lui nu merita să câștige! El a făcut treabă bună la Craiova, chiar dacă acum s-au despărțit. A venit în România, nu cunoștea nimic de aici și a luat Cupa din primul sezon, iar acum era pe locul trei.

Cristiano Bergodi, interviu pentru Fanatik despre FCSB, Gigi Becali, Liga 1
Cristiano Bergodi și Devis Mangia s-au întâlnit prima și ultima oară ca antrenori în Craiova – Voluntari 3-1 din 10 decembrie 2018

Doar Mangia e vinovat pentru criza de acum de la Craiova?

– Eu pot să spun doar că nu e ușor pentru un antrenor când ți se vând cei mai buni trei-patru jucători și nu se pune nimic de aceeași valoare în loc. Stilul de joc al echipei antrenate de Mangia îmi plăcea de multe ori. Dar va veni foarte curând și momentul când Craiova va câștiga titlul, pentru că este o echipă organizată foarte bine.

„La Coverciano ies acum antrenori în fiecare an, eu am așteptat 5 ani pentru licență!”

Ați vedea un antrenor român în Serie A?

– În momentul de față probabil că doar Răzvan Lucescu poate merge să antreneze în Italia. El a făcut rezultate extraordinare în Grecia, a adus titlul la PAOK Salonic după 35 de ani și e pe val. Mie mi-au plăcut foarte mult câțiva antrenori români cu care m-am duelat aici: Răzvan, Olăroiu, Dan Petrescu.

Cristiano Bergodi, interviu pentru Fanatik despre FCSB, Gigi Becali, Liga 1
La împlinirea a 50 de ani în februarie, FANATIK a realizat un interviu premium cu Răzvan Lucescu la Salonic. El a adus titlul la PAOK după 35 de ani

Dar Bergodi de ce nu are nicio ofertă din Serie A?

– În Italia e o problemă foarte mare pentru că sunt o grămadă de antrenori. Școala de la Coverciano scoate mulți tehnicieni an de an și locurile de muncă sunt puține față de numărul doritorilor. La Coverciano sunt două cursuri în fiecare an. Înainte, eu am așteptat să iau trei licențe și dura totul cam 5 ani cu masters cu tot. Acum anual ies antrenori care plătesc pentru curs și iau carnetul de antrenor mai repede. E foarte greu în Italia, nu e ușor deloc!

„M-am plimbat serile trecute prin Cotroceni și nu mi-a venit să cred cum arată baza Progresului. Sunt un tip așa, mai romantic și am devenit deprimat!”

Vă mai amintiți primul contact cu fotbalul românesc în 2005 când ați preluat Progresul?

– Daaa… Renzo Rossi mi-a spus că Gino Iorgulescu, actualul președinte al Ligii, atunci președinte la Progresul mă dorește la echipă. Știam că înaintea mea a fost acolo Walter Zenga. Ei doreau tot un antrenor italian, pentru că le plăcea stilul. Așa că am venit la un meci al Progresului cu Farul Constanța și am semnat imediat. Nici nu aveam cine știe ce cotă, pentru că înainte de Progresul am fost doar secund în Serie A la Lazio, la Lecce și antrenor principal în Serie C, la Sassuolo și Imolese. Mi-a plăcut din prima în Cotroceni. Mi-au plăcut terenul de joc, cartierul, tot ce era acolo…

Ce era, pentru că nu mai e nimic…

– Ce păcat! Apropo, chiar zilele trecute am trecut seara pe acolo, m-am plimbat prin Cotroceni și nu mi-a venit să cred ce am văzut. Eu sunt un tip romantic și am fost foarte deprimat de ce am văzut la baza de la Progresul…

  • 1 iulie 2000 este data la care Cristiano Bergodi s-a retras din cariera de jucător, de la maltezii de la Sliema Wanderers, el mai având în CV Nuova Albano, Pescara, Lazio și Padova
  • 12 echipe are Bergodi în palmares ca antrenor principal: Imolese, Sassuolo, FC Național, CFR Cluj, Rapid, Poli Iași, Steaua, Modena, Pescara, Brescia, ASA Tg. Mureș și FC Voluntari