News

Cristiano Ronaldo a împlinit 34 de ani! 20 de lucruri pe care nu le ştiai despre starul lui Juventus

Cristiano Ronaldo a împlinit 34 de ani

Cristiano Ronaldo a împlinit marţi, 5 februarie, 34 de ani. Starul lui Juventus a ajuns la al 17-lea sezon în fotbalul profesionist şi reuşeşte să bată recorduri pe bandă rulantă. Atacantul portughez a evoluat de-a lungul carierei la Sporting Lisabona, Manchester United, Real Madrid şi Juventus, iar palmaresul său este unul de invidiat.

Născut pe 5 februarie 1985, la Funchal, Cristiano Ronaldo a făcut primii paşi în fotbal la CF Andorinha, unde a evoluat între 1992 şi 1995. Timp de doi ani a jucat pentru Nacional, iar în 1997 a fost transferat de Sporting Lisabona. FANATIK îţi prezintă 20 de lucruri pe care nu le ştiai despre Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo a împlinit 34 de ani. De ce era poreclit “Plângăciosul” şi de unde îi vine numele

1. Cristiano Ronaldo s-a născut pe 5 februarie 1985, la ora 10:20, la Spitalul “Cruz de Carvalho”. Viitorul mare fotbalist cântărea la naştere aproape patru kilograme şi avea 52 cm. A fost al patrulea copil al Mariei Dolores dos Santos şi al lui Jose Dinis Aveiro, fiind fratele mai mic al lui Hugo, al Elmei şi al Katiei.

2. Mama fotbalistului a povestit cum i-a ales numele. Sora Mariei Dolores i-a sugerat să-l numească Cristiano. De unde vine Ronaldo? Explicaţia este dată chiar de mama vedetei lui Juventus. “Mie şi soţului meu ne plăcea numele Ronaldo, după Ronald Reagan (n.r. al 40-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii). Sora mea a ales Cristiano şi noi Ronaldo”, a povestit Maria Dolores.

Cristiano Ronaldo şi părinţii lui
Cristiano Ronaldo şi părinţii lui

3. Tatăl lui Cristiano Ronaldo lucra în timpul liber în vestiarul clubului local CF Andorinha, unde viitorul mare fotbalist şi-a început junioratul. Naşul de botez al jucătorului portughez a fost Fernao Barros Sousa, căpitanul micuţei echipe din Funchal. Ceremonia a fost programată pentru ora 18:00, motivul fiind acela că Andorinha avea meci cu Ribeiras Bravas. Dinis era grădinarul primăriei, iar Dolores lucra ca bucătar.

4. În 1992, Cristiano Ronaldo începea să joace la juniorii lui Andorinha, iar puştiul era competitiv de mic şi îşi dorea mereu să câştige. După fiecare meci pierdut, portughezul se retrăgea în vestiar şi începea să plângă. “Ronaldo era atât de frustrat încât plângea în hohote, ca un copil căruia i se confiscase jucăria preferată. Era clar că nu-i plăcea să piardă. Din acest motiv colegii lui au început sa-l strige ‘Plângăciosul’. Plângea şi se enerva foarte uşor”, a povestit Rui Santos, preşedintele clubului, în cartea scrisă de Luca Caioli.

Cristiano Ronaldo în tricoul lui Nacional
Cristiano Ronaldo în tricoul lui Nacional

Primul trofeu câştigat şi transferul la Sporting Lisabona

5. În 1996, Cristiano Ronaldo a câştigat primul său trofeu ca junior. Pe când evolua la Nacional, portughezul a triumfat în liga regională destinată echipelor care aveau jucători de 10-12 ani. A fost momentul în care marile cluburi din Portugalia au început să se intereseze de el.

6. La un an distanţă de când a câştigat liga regională cu Nacional, Cristiano Ronaldo s-a transferat la Sporting Lisabona. În momentul mutării, Nacional datora 22.500 de dolari pentru un jucător cumpărat de la formaţia din Lisabona. Echipa din Madeira şi-a dat seama că putea să scape de suma datorată în acest mod. Singura problemă era că Sporting nu dorea să plătească o sumă atât de mare pentru un copil de 12 ani. După lungi discuţii, Aurelio Pereira, unul dintre antrenorii echipelor de juniori, i-a convins pe oficialii clubului să plătească 22.500 de dolari pentru Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo în tricoul lui Nacional
Cristiano Ronaldo în tricoul lui Nacional

7. Azi, Cristiano Ronaldo este unul dintre cei mai bine plătiţi fotbalişti din lume. După ce a semnat contractul cu Sporting Lisabona, portughezul a început să câştige 50 de dolari pe lună, banii care îi erau suficienţi pentru a-şi cumpăra manualele şi caietele pentru şcoală.

8. La 15 ani, Cristiano Ronaldo a fost la un pas să se retragă după ce medicii i-au descoperit o problemă la inimă. “Avea tahicardie. Clubul ne-a informat că ritmul său cardiac în repaus era prea mare. Am fost nevoită să completez un munte de hârtii pentru ca doctorii să-l poată supune unor teste mai complexe. În cele din urmă au decis să-l opereze. Au folosit laserul pentru a-i repara porţiunea afectată a inimii şi, după câteva zile de recuperare, a fost externat. Am fost foarte îngrijorată, m-am temut că va trebui să renunţe la fotbal”, a declarat mama lui Cristiano Ronaldo într-un interviu pentru The Sun.

9. Primul record bătut de Cristiano Ronaldo a venit pe când avea 17 ani. În sezonul 2002-03, portughezul a reuşit să joace pentru echipele U16, U17, U18, la formaţia secundă şi la prima echipă, antrenată de pe atunci de Ladislau Boloni. Nimeni nu a mai reuşit această performanţă până în prezent.

Cristiano Ronaldo şi Ladislau Boloni
Cristiano Ronaldo şi Ladislau Boloni

10. În august 2001, Cristiano Ronaldo a semnat primul său contract ca fotabalist profesionist. La 16 ani, portughezul câştiga 200 de euro pe lună şi avea o clauză de reziliere de 20 de milioane de euro.

Cu cine s-a bătut Manchester United pentru transferul lui Ronaldo şi de ce nu a vrut tricoul cu numărul 7

11. După un sezon bun la Sporting Lisabona, Cristiano Ronaldo a devenit o ţintă pentru marile cluburi ale Europei. Liverpool, Arsenal, Manchester United, Juventus, Atletico Madrid sau Valencia erau echipele care pregăteau ofertele pentru tânărul atacant. “Cormoranii” pregătiseră 7,5 milioane de lire sterline pentru realizarea transferului, iar presa din Portugalia anunţa că mutarea pe “Anfield” era iminentă. După un meci amical jucat cu Manchester United, Sir Alex Ferguson s-a hotărât să plătească 12,24 milioane de lire sterline, iar Sporting Lisabona a acceptat oferta “diavolilor”.

12. După realizarea transferului, Sir Alex Ferguson i-a transmis că vrea să-i dea tricoul cu numărul 7, însă Cristiano Ronaldo îşi dorea să aibă numărul 28. “Am întrebat dacă numărul 28, pe care l-am avut şi Sporting, este disponibil. Alex Ferguson mi-a transmis că trebuie să port numărul 7. Nu puteam să-i spun nu, aşa că am devenit şeptar”, a spus Cristiano Ronaldo într-un interviu pentru The Sun.

Cristiano Ronaldo în ziua prezentării oficiale
Cristiano Ronaldo în ziua prezentării oficiale

13. Cristiano Ronaldo era foarte ataşat de tatăl lui, iar vestea că acesta a murit a fost un adevărat şoc pentru starul portughez. Pe 6 septembrie 2005, când se pregătea de meciul Rusia – Portugalia din preliminariile Campionatului Mondial din Germania, fotbalistul a aflat de la Luis Felipe Scolari, selecţionerul lusitanilor, că Dinis s-a stins din viaţă. Tatăl lui Cristiano Ronaldo avea probleme cu băutura, iar acest lucru i-a grăbit decesul. Am văzut un bărbat de 22 de ani sfâşiat de durere. Deşi se aşteptau oarecum la asta, nimeni nu se gândea că se va întâmpla atât de repede”, a susţinut Gilberto Madail, preşedintele Federaţiei Portugheze de Fotbal.

14. Pe 20 octombrie 2005, Cristiano Ronaldo a fost arestat şi acuzat de viol. O franţuzoaică a pretins că a fost agresată de vedeta lui Manchester United pe 2 octombrie. După o lună, cazul a fost oficial închis şi acuzaţiile au fost retrase. “Violul a fost o acuzaţie falsă. Toate ziarele şi-au murdărit primele pagini cu acuzaţii împotriva mea. Când adevărul a ieşit la iveală au scris vestea, foarte mic, în ultimele pagini”, a spus Cristiano Ronaldo.

15. Pe 2 decembrie 2008, Cristiano Ronaldo a câştigat primul Balon de Aur după o luptă cu Lionel Messi. A fost primul an în care a început hegemonia, iar până în 2018, trofeul a fost câştigat doar de cei doi mari fotbalişti.

Cristiano Ronaldo are propriul lui muzeu. De ce nu se tatuează

16. Din 2013, Cristiano Ronaldo are propriul muzeu, în Funchal, unde sunt expuse mai multe trofee câştigate de starul portughez de-a lungul carierei. Muzeul a fost deschis pe 15 decembrie 2013, însă inaugurarea oficială a avut loc abia pe 1 iulie 2016.

Muzeul lui Cristiano Ronaldo
Muzeul lui Cristiano Ronaldo

17. Fotbaliştii au făcut o pasiune pentru tatuaje, însă Cristiano Ronaldo face excepţie. În 2012, fiul lui Carlos Martins, coleg la echipa naţională a Portugaliei, a fost diagnosticat cu leucemie. Cristiano Ronaldo s-a oferit să doneze sânge şi s-a înregistrat ca donator de măduvă. În acest timp, portughezul a aflat că o persoană care se tatuează nu are voie să doneze sânge timp de şase luni. A fost momentul în care Cristiano Ronaldo a decis să nu-şi facă niciun tatuaj.

18. În 2016, revista Forbes a anunţat că averea lui Cristiano Ronaldo este estimată la 375 de milioane de dolari. Anul trecut, vedeta lui Juventus a câştigat 108 milioane de dolari din salarii şi contractele de sponsorizare.

19. În noiembrie 2016, Cristiano Ronaldo a semnat un contract pe viaţă cu Nike, iar acest acord îi va aduce portughezului câştiguri de peste un miliard de dolari.

20. Cristiano Ronaldo va juca meciul cu numărul 800 din careră în acestă primăvară. Tot în curând, portughezul este aproape să bifeze borna de 600 de goluri în carieră, vedeta lui Juventus având în prezent 592 de reuşite.

  • 5 Baloane de Aur a câştigat Cristiano Ronaldo
  • 154 de meciuri a jucat Cristiano Ronaldo pentru echipa naţională a Portugaliei
  • 94.000.000 de euro a costat transferul lui Cristiano Ronaldo la Real Madrid