Sport

Cristiano Ronaldo nu a prins finala FIFA The Best. Cine sunt cei trei jucători care se luptă pentru marele trofeu

FIFA a anunțat cei trei nominalizați pentru finala The Best la categoria cel mai bun fotbalist al anului, iar de pe listă lipsește superstarul Cristiano Ronaldo.
07.01.2022 | 16:55
Cristiano Ronaldo nu a prins finala FIFA The Best Cine sunt cei trei jucatori care se lupta pentru marele trofeu
ADVERTISEMENT

În luna noiembrie, forul mondial prezenta o listă cu 11 jucători care se vor ”bate” pentru a intra în marea finală de 3, iar printre aceștia se număra și vedeta lui Manchester United.

Anul trecut,  trofeul i-a revenit polonezului Robert Lewandowski, care i-a învins în finală pe Leo Messi și Ronaldo.

ADVERTISEMENT

Finala FIFA The Best, fără Cristiano Ronaldo

Cu zece zile înainte de gala de decernare a premiilor, care se va desfășura online, la fel ca și anul trecut, FIFA a anunțat cei trei finaliști pentru trofeul The Best la categoria fotbalistul anului, iar marea surpriză o reprezintă absența lui Cristiano Ronaldo.

La fel ca și anul trecut, pentru marele trofeu se vor lupta polonezul Robert Lewandowski (Bayern Munchen) și argentinian Lionel Messi (PSG). Locul portughezului în finală a fost luat de egipteanul Mohamed Salah (Liverpool), dar acesta este considerat outsider.

ADVERTISEMENT

Ceilalți 7 fotbaliști care alături de Ronaldo au ratat șansa de a se lupta pentru trofeu sunt Karim Benzema (Franța / Real Madrid), Kevin De Bruyne (Belgia / Manchester City), Erling Haaland (Norvegia / Borussia Dortmund), Jorginho (Italia / Chelsea), N’Golo Kante (Franța / Chelsea), Kylian Mbappe (Franța / Paris Saint-Germain) și Neymar (Brazilia / Paris Saint-Germain).

Messi, marele favorit

Marele favorit în acest an pare Leo Messi, cel care la finalul lunii noiembrie și-a pus în vitrină cel de-al șaptelea trofeu Balonul de Aur. Argentinianul i-a devansat în ierarhia alcătuită de France Football pe Lewandowski și Jorginho.

ADVERTISEMENT

Succesul obținut starul sud-american nu a fost pe gustul tuturor și nu puține au fost vocile care au spus că polonezul ar fi trebuit să se impună deoarece a avut un sezon fantastic alături de Bayern Muncehn.

Messi a avut un 2020 în care a câștigat primul său mare trofeu cu echipa națională a Argentinei, Copa America, însă rezultatele sale la nivel de club au fost modeste. În prima parte a anului a jucat pentru o ”umbră” a celebrei formații a Barcelonei, iar din vară a venit la PSG, dar nu a rupt gura târgului.

ADVERTISEMENT

Finaliștii la celelalte categorii

FIFA a mai anunțat până acum finaliștii pentru cei mai buni antrenori. La masculin au fost nominalizați spaniolul Pep Guardiola (Manchester City), italianul Roberto Mancini (naţionala Italiei) şi germanul Thomas Tuchel (Chelsea), iar la feminin spaniolul Lluis Cortes (FC Barcelona), britanica Emma Hayes (Chelsea FC Women) şi olandeza Sarina Wiegman (naţionala Olandei / naţionala Angliei).

Pentru cel mai bun portar din fotbalul masculin se vor lupta Gianluigi Donnarumma (Italia/AC Milan/PSG), Edouard Mendy (Senegal/Chelsea) și Manuel Neuer (Germania/Bayern Munchen), iar la feminin au fost nominalizate Ann-Katrin Berger (Germania/Chelsea FC Women), Christiane Endler (Chile/PSG/Olympique Lyon) și Stephanie Lynn Marie Labbe (Canada/Rosengard/PSG).

La premiul Puskas pentru cel mai frumos gol participă Erik Lamela (Tottenham) – reuşita din meciul cu Arsenal, din campionatul Angliei, din 14 martie 2021, Patrik Schick (Cehia) – golul marcat de la 45 de metri în meciul cu Scoţia, de la Euro 2020, la 14 iunie 2021, și Mehdi Taremi (FC Porto) – reuşita ”din foarfecă” de la meciul cu Chelsea, din Liga Campionilor, de la 13 aprilie 2021.

Pentru premiul Fan Award au fost nominalizați fanii Danemarcei şi Finlandei (la meciul marcat de cazul Christian Eriksen, fanii finlandezi au scandat “Christian”, iar cei danezi au răspuns “Eriksen”); suporterii germani (după inundaţiile devastatoare care au ucis peste 170 de oameni, fanii echipelor s-au unit pentru a strânge bani, alimente şi alte resurse pentru cei afectaţi de dezastru); Imogen Papworth-Heidel (la 11 ani, ea a lansat o provocare de 7,1 milioane de jonglări cu mingea de fotbal în total în scopul strângerii de fonduri pentru lucrătorii britanici din domeniile esenţiale).

Nominalizările la The FIFA Fair Play Award sunt următoarele: naţionala Danemarcei, medicii şi staful tehnic; Claudio Ranieri; Scott Brown.

ADVERTISEMENT