Sport

Cristiano Ronaldo = Mr. Euro. Ultimul dans la Campionatul European pentru puștiul din Madeira

Portugalia este una dintre marile favorite la Campionatul European din Germania. Cristiano Ronaldo speră să obțină un nou trofeu la națională.
13.06.2024 | 18:46
Cristiano Ronaldo  Mr Euro Ultimul dans la Campionatul European pentru pustiul din Madeira
Cristiano Ronaldo, simbolul naționalei Portugaliei. Cifre incredibile la EURO Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În vara anului 2024, fotbalul european va asista, cel mai probabil, la ultima participare a lui Cristiano Ronaldo la un Campionat European. Pentru milioane de fani din întreaga lume, acest turneu reprezintă nu doar o competiție, ci și un omagiu adus uneia dintre cele mai strălucitoare cariere din istoria fotbalului. În ultimele două decenii, Ronaldo a scris istorie, transformându-se dintr-un tânăr talent promițător într-un simbol mondial al excelenței și determinării.

Cristiano Ronaldo, un simbol pentru fotbalul portughez

Cu fiecare apariție pe teren, Ronaldo a redefinit limitele posibile în sport, stabilind recorduri și ridicând ștacheta pentru viitoarele generații. Fiecare gol, fiecare dribling și fiecare victorie au fost capitole dintr-o poveste extraordinară, care acum se apropie de un moment emoționant. EURO 2024 nu este doar o altă provocare pentru Ronaldo, ci un prilej de a sărbători moștenirea unui titan al fotbalului, care a inspirat și a bucurat fanii din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

La Campionatele Europene, Cristiano Ronaldo este o prezență impresionantă, stabilind numeroase recorduri și contribuind semnificativ la performanțele echipei naționale a Portugaliei. Până în prezent, Ronaldo a participat la 5 turnee finale de EURO (2004, 2008, 2012, 2016, 2020), stabilind un record de prezențe pentru Portugalia. În aceste competiții, el a înscris un total de 14 goluri, ceea ce îl face cel mai bun marcator din istoria Campionatelor Europene, depășindu-l pe Michel Platini. Ronaldo a oferit și 9 pase de gol în aceste turnee, demonstrând nu doar abilități de finalizare, ci și capacitatea de a fi un creator de joc.

Debutul pentru Portugalia la un turneu final

Cristiano Ronaldo și-a făcut debutul la un turneu final în cadrul Campionatului European din 2004. Competiția a fost găzduită chiar de țara sa natală. Avea doar 19 ani când a intrat pe teren în meciul de deschidere împotriva Greciei, purtând tricoul cu numărul 17. Deși Portugalia a pierdut acea partidă cu 2-1, Ronaldo a marcat primul său gol internațional la un turneu major, oferind o scânteie de speranță pentru fanii portughezi.

ADVERTISEMENT

Finala EURO 2004, disputată pe 4 iulie pe stadionul Estádio da Luz din Lisabona, a fost un moment de cotitură pentru tânărul Ronaldo și pentru întreaga echipă a Portugaliei. În fața unei mulțimi entuziasmate și pline de speranță, Portugalia a întâlnit din nou Grecia. Din păcate, povestea s-a repetat, iar Grecia a câștigat cu 1-0, într-un rezultat șocant care a lăsat întreaga națiune portugheză în lacrimi. Ronaldo a fost devastat după înfrângerea din finală. Atacantul a fost surprins de camerele de filmat plângând pe teren, însă nu avea de unde să știe pe atunci ce carieră uluitoare va urma să aibă.

Cristiano Ronaldo, EURO 2004
Cristiano Ronaldo, EURO 2004

Cristiano Ronaldo, un adevărat căpitan

La EURO 2008, desfășurat în Austria și Elveția, Cristiano Ronaldo a continuat să fie figura centrală a naționalei Portugaliei. Ronaldo a preluat responsabilitatea de a ghida echipa într-un turneu dificil. Portugalia a început turneul cu victorii convingătoare în faza grupelor. A învins Turcia și Cehia, dar a suferit o înfrângere surprinzătoare în fața Elveției.

ADVERTISEMENT

În sferturile de finală, Portugalia a întâlnit Germania, într-un meci intens în care Ronaldo a fost mereu periculos și activ pe teren. Cu toate acestea, Portugalia a pierdut cu 2-3, fiind eliminată din competiție. Deși deznodământul a fost dezamăgitor, EURO 2008 a demonstrat încă o dată clasa și influența lui Ronaldo, consolidându-i statutul de superstar mondial și lider al echipei naționale.

La EURO 2012, desfășurat în Polonia și Ucraina, Cristiano Ronaldo a demonstrat încă o dată de ce este considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști din lume. După un început ezitant în faza grupelor, în care Portugalia a pierdut în fața Germaniei, dar a învins Danemarca și Țările de Jos, Ronaldo a strălucit în meciurile eliminatorii. În sferturile de finală, el a marcat singurul gol al partidei împotriva Cehiei, asigurând calificarea Portugaliei în semifinale. Duelul s-a încheiat la egalitate. Cele două echipe au mers la loviturile de departajare, unde ibericii au ieșit învingători.

ADVERTISEMENT

EURO 2016: de la agonie la extaz

La EURO 2016, desfășurat în Franța, Cristiano Ronaldo a trăit unul dintre cele mai memorabile și emoționante momente ale carierei sale internaționale. Ajuns la apogeul maturității sale fotbalistice, Ronaldo a condus echipa națională a Portugaliei către un triumf istoric. Deși Portugalia nu a strălucit în faza grupelor, calificându-se cu dificultate după trei remize, echipa a crescut în formă în fazele eliminatorii.

Finala împotriva Franței a fost un amestec de suferință și bucurie pentru Ronaldo. După doar 25 de minute, a fost forțat să părăsească terenul din cauza unei accidentări grave. Momentul în care CR7 a fost scos cu targa de pe suprafața de joc a marcat turneul. În afara terenului, Ronaldo a continuat să inspire echipa, comportându-se ca un adevărat lider. În prelungiri, Portugalia a reușit să marcheze prin Eder, câștigând astfel primul său titlu major internațional.

Cristiano Ronaldo, EURO 2016
Cristiano Ronaldo, EURO 2016

 

La EURO 2020, desfășurat în 2021 din cauza pandemiei de COVID-19, echipa națională a Portugaliei a avut un ghinion teribil la tragerea la sorți. Lusitanii au picat într-o grupă cu Franța, Germania și Ungaria și au terminat pe locul 3, cu 4 puncte. În optimi, echipa lui Ronaldo a fost învinsă de naționala Belgiei cu 0-1.

EURO 2024, ultimul dans pentru Ronaldo?

La EURO 2024, Cristiano Ronaldo se pregătește pentru încă un turneu major, într-un moment plin de semnificație și emoție. La 39 de ani, Ronaldo evoluează în prezent pentru Al-Nassr în Arabia Saudită, dar se întoarce în Europa pentru a reprezenta Portugalia, într-o grupă dificilă cu Cehia, Turcia și Georgia. Lotul Portugaliei este unul extraordinar, plin de talente emergente și jucători experimentați, ceea ce îi plasează printre favoritele turneului. Fanii din întreaga lume așteaptă cu nerăbdare să vadă din nou măiestria și determinarea lui Ronaldo pe terenul de joc. Cu ambiția de a adăuga un alt trofeu la palmaresul său impresionant, Ronaldo și echipa sa sunt pregătiți să lupte pentru a aduce un nou titlu în Portugalia.

  • 17,00 este cota oferită de SUPERBET pentru ca „Ronaldo să fie desemnat cel mai bun jucător de la Euro 2024”

ADVERTISEMENT