Sport

Cristiano Ronaldo, șanse uriașe să fie golgheterul Euro 2020! Criteriul care îl defavorizează pe Schick

Lupta pentru titlul de golgheter la Euro 2020 a ajuns într-un moment inedit, Cristiano Ronaldo fiind favorit, deși este la egalitate cu Patrick Schick.
06.07.2021 | 13:57
Cristiano Ronaldo sanse uriase sa fie golgheterul Euro 2020 Criteriul care il defavorizeaza pe Schick
ADVERTISEMENT

Turneul final a ajuns la marea finală și până în acest moment avem o competiție extraordinară, în cele 50 de meciuri marcându-se 140 de goluri, ceea ce înseamnă o medie de vis: 2,80 de goluri pe meci.

Și dacă ținem cont că ediția din 2016 a avut o medie de 2,16 goluri pe meci, ne dăm seama de apetitul ofensiv al formațiilor ce au participat la acest turneu.

ADVERTISEMENT

De ce e Cristiano Ronaldo favorit să iasă golgheterul Euro 2020

Vorbind despre titlul de golgheter la Euro 2020, un trofeu râvnit de mulți atacanți, situația este oarecum inedită, deoarece Cristiano Ronaldo este în continuare marele favorit, în ciuda faptului că Portugalia a fost eliminată încă din optimi.

Portughezul a punctat de cinci ori în cele trei partide din faza grupelor și s-a instalat confortabil în fruntea ierarhiei, dar a fost egalat de un jucător mai puțin așteptat în această aprigă bătălie: Patrik Schick.

ADVERTISEMENT

Atacantul Cehiei a înscris în partida pierdută în fața Danemarcei în sferturile de finală și a ajuns și el la cota 5, dar statisticile arată că nu are nicio șansă să mai câștige Gheata de Aur la Euro 2020.

Assist-urile fac diferența

Deși este la egalitate de goluri cu superstarul Cristiano Ronaldo, cehul este dezavantajat de următorul criteriu de departajare. Pentru ierarhia finală, UEFA ia în considerare numărul de pase decisive din turneu, și, dacă e cazul, minutele jucate, fiind avantajat jucătorul care a evoluat mai puțin.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, fotbalistul portughez este avantajat de faptul că pe lângă cele cinci reușite are și o pasă decisivă pentru colegul său Diogo Jota în eșecul în fața Germaniei, în timp ce Patrik Schick nu a punctat la acest capitol.

Scăpat de amenințarea care o reprezenta vârful Cehiei, acum Ronaldo mai are doar doi jucători cu șanse reale care-i pot sufla coroana mult dorită. Este vorba de englezii Raheem Sterling și Harry Kane. Vârful lui Tottenham a punctat de patru ori, în timp ce starul de la Manchester City este la cota 3 goluri marcate.

ADVERTISEMENT

S-a egalat un record vechi de 21 de ani

Anglia și Danemarca se vor întâlni în semifinale la Euro 2020 și am putea asista la o luptă directă între cei trei atacanți și pentru egalarea lui Ronaldo. În cealaltă semifinală se vor întâlni Italia și Spania, echipele care au marcat cel ami mult la acest turneu final, dar care au făcut-o prin mai mulți jucători.

Reușita lui Patrik Schick din partida cu Danemarca a dus la egalarea recordului stabilit la Euro 2020, acela ca doi jucători să înscrie cinci goluri la aceeași ediție. Performanța de acum 21 de ani le aparținea olandezului Patrick Kluivert și sârbului Savo Milosevic.

Câte cinci goluri la un turneu final de Euro au mai reușit olandezul Marco van Basten (1988), englezul Alan Shearer (1996) și cehul Milan Baros (2004). Lider autoritar este francezul Michel Platini, care a punctat de 9 ori la ediția din 1984, urmat de conaționalul său Antoine Griezmann, care în 2016 și-a trecut de 6 ori numele pe lista marcatorilor.

ADVERTISEMENT