Life

Cristina Bălan, mama gemenilor cu sindrom Down, revoltată de legea care interzice avortul în SUA: “O imbecilitate”

Mamă a doi copii cu sindromul Down, pe care i s-a cerut să îi avorteze, cântăreața Cristina Bălan a vorbit despre legislația care interzice procedura, considerând-o toxică pentru femei.
30.06.2022 | 18:59
Cristina Balan mama gemenilor cu sindrom Down revoltata de legea care interzice avortul in SUA O imbecilitate
Cristina Bălan este convinsă că legislația antiavort ne-ar întoarce în epoca decrețeilor și a chiuretajelor ilegale și periculoase pentru femei / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Cristina Bălan, una dintre cele mai cunoscute voci de la noi din țară, este mama a doi copii speciali. Copii pe care i-a născut, în ciuda faptului că a fost criticată că nu a avortat, gemenii fiind diagnosticați cu sindrom Down, pentru că și-a dorit și asumat acest lucru. ”A fost alegerea mea”, ne spune cântăreața, în contextul în care, acum, în SUA, dar și în alte țări, nu mai există dreptul constituțional al femeilor să avorteze.

Cristina Bălan nu susține avortul, dar nu concepe să fie interzis printr-o lege

Cristina Bălan, fostă Voce a României, (practic) imaginea trupei Impact, a adus pe lume doi copii, gemenii Toma și Matei, cu sindrom Down. La acea vreme a fost pusă la zid de unii pentru că nu a avortat. De parcă niște copii speciali nu ar fi avut voie să trăiască. Dar, chiar dacă ea a refuzat să facă un avort, artista se declară revoltată că această procedură medicală poate ajunge să fie interzisă printr-o lege.

ADVERTISEMENT

Pentru FANATIK, Cristina Bălan a vorbit despre legislația anti-avort, tot mai prezentă în țările considerate, până acum, liberale. Și, fără să ascundă faptul că, personal, este în favoarea curentului pro-viață, artista susține că, totuși, trebuie să fie dreptul fiecărei femei care poartă o sarcină să decidă ce să facă.

”Vorbim de o alegere foarte, foarte personală. Am doi băieți minunați, dar a fost alegerea mea să îi am, nu mi-a impus cineva să îi am. Eu, personal, sunt pro-viață, dacă m-ai întreba pe mine nu aș fi niciodată în favoarea avortului, dar… nu sunt și nu pot fi nici în favoarea obligativității impuse femeilor de a păstra sarcina.

ADVERTISEMENT

Și nu pentru că aș fi religioasă sunt pro-viață, dar, în primul rând, eu sunt în favoarea liberului arbitru. De aia am fost înzestrați cu conștiință, să alegem ceea ce vrem și ce nu vrem în viață”, ne-a spus, în exclusivitate, Cristina Bălan.

Cristina Bălan, despre interzicerea avorturilor: ”S-ar face pe ascuns și ar fi mult mai periculos. E o imbecilitate această lege”

Cristina Bălan susține că soluția nu este o legislație mai dură cu privire la femeile care vor să facă avort. Chiar dimpotrivă, explică artista care amintește de momente în care, în România, chiuretajele se făceau ”la secret”, iar multe femei mureau în vremea comunismului din acest motiv.

ADVERTISEMENT

”Sunt împotriva avortului, dar sunt categoric împotriva unei legi care ne-ar duce în perioada decrețeilor, astfel încât femeile să ajungă din nou să își facă chiuretaje pe sub mână, în locuri dezafectate, cu persoane neavizate. Mi se pare foarte aiurea, nu ar scădea rata avorturilor, ci doar s-ar face pe ascuns și ar fi mult mai periculos.

Dacă se vrea scăderea avorturilor să se lucreze la educarea femeilor încă din copilărie, educație sexuală, educație emoțională și să se facă în așa fel încât să scadă abuzurile la care sunt supuse. Sunt mult mai multe abuzuri decât ne putem închipui, dar nu se vorbește despre asta”, a mai spus, pentru FANATIK, cântăreața.

ADVERTISEMENT

Care este soluția ca să scadă avorturile?

Oamenii, consideră cântăreața, trebuie să fie educați. Dar, ne-a explicat Cristina Bălan, educația despre care vorbește este una legată de abuzurile emoționale la care sunt supuse femeile și despre care, de cele mai multe ori, nu vorbesc.

”La educație ar trebui să se lucreze, nu să îi spui unui adult care deja este, oricum, afectat de probleme emoționale anterioare, printr-o lege, ce decizie de viață și de moarte trebuie să ia. Asta este ceva ieșit din comun, este de o prostie crasă, e o imbecilitate această lege și forțarea femeilor în această direcție. Să se lucreze înainte la educarea oamenilor, din copilărie.

Să se pună accent pe dezvoltarea emoțională, pe cunoaștere, pe protecție, să învețe responsabilitatea unui act sexual neprotejat și așa mai departe. Acolo trebuie început, nu cu o lege…

Și nu mă refer doar la avort terapeutic sau la cazul în care apare o sarcină dintr-un viol. Sunt femei care sunt constrânse, sunt șantajate emoțional, sunt obligate față de un bărbat, nu au puterea să spună nu, și au răni emoționale. Și bărbații trebuie educați, fără discuție, nu doar femeile”, ne-a mai spus Cristina Bălan.

Cristina Bălan și-a asumat faptul că a refuzat avortul

În 2013, Cristina Bălan a aflat că va deveni mamă. Trecuse un an de la momentul în care se căsătorise cu Gabriel. Era în 24 de săptămâni în momentul în care medicul a văzut că osul nazal al unuia dintre gemeni nu este dezvoltat. Diagnosticul: clar, sindrom Down. O anomalie genetică în care cei afectați au 47 de cromozomi, nu 46, ca în cazul copiilor tipici.

Dar sindromul Down nu este un sindrom fatal. Îi face doar pe cei care au această anomalie genetică să fie speciali. Foarte empatici, foarte afectuoși, dar diferiți. Iar acest lucru a făcut-o pe Cristina Bălan să refuze un avort terapeutic, așa cum i s-a sugerat în repetate rânduri. Și așa cum, într-o totală lipsă de empatie, i s-a transmis după ce și-a făcut publică povestea.

Cu toate acestea, artista a luptat pentru copiii ei. Și asta în ciuda faptului că nu i-a fost deloc ușor. ”După ce se naște un copil, cam toți fug ca potârnichile, nimeni nu stă în preajma ta să te ajute. Vorbesc despre apropiați, despre prieteni, despre rude, cei care, cumva, când intervine o situație foarte dificilă cum este a noastră, puf!, dispar ca în desenele animate.

Dar nu văd cum cineva, oricine, ar putea să oblige o femeie să țină o sarcină pe care nu și-o dorește. Să nu uităm că avem femei care au crezut că și-au dorit acei copii, după care i-au abandonat sau i-au neglijat. (…) Nu e o rezolvare să pui o interdicție, fără să începi de unde trebuie. Nu poți doar să interzici, trebuie să educi, altfel nu este corect sau moral”, ne-a mai spus Cristina Bălan.

Accesul la avort, interzis, legiferat și contestat

Recent, Curtea Supremă din Statele Unite ale Americii a revocat dreptul constituțional al femeilor de a avorta, iar dezbaterea cu privire la legislația anti-avort s-a aprins în toată lumea. Franța a decis să modifice Constituția pentru a permite avortul, dar sunt țări care, încurajate de pasul făcut de SUA, vor să înăsprească și mai mult legislația anti-avort.

În Uniunea Europeană, majoritatea țărilor permit avortul la cerere în primul trimestru de sarcină. În teorie, cel puțin, pentru că și în țări în care, teoretic, este permis, mulți medici refuză să pună în practică această procedură medicală invocând motive precum rațiuni de conștiință sau lipsa asigurărilor de malpraxis în acest domeniu.

De asemenea, în multe țări, deși este permis, în teorie, avortul, clinicile de stat nu oferă asemenea servicii. Sunt, în UE, și țări care interzic avortul, precum Polonia sau Malta.

ADVERTISEMENT
Tags: