Sport

Cristina Neagu a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice! Vis spulberat la Tokyo

24.04.2021 | 21:08
Cristina Neagu a participat la doua editii ale Jocurilor Olimpice Vis spulberat la Tokyo
ADVERTISEMENT

Cristina Neagu este cea mai bună handbalistă a României din ultimul deceniu. Interul stânga a decis să ia o pauză după ce “tricolorele” au ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Cristina a promis că revine la prima reprezentativă în 2022 cu obiectivul de a obține calificarea la Jocurile Olimpice din Franța.

Episodul 58 al seriei “Olimpicii României” o are în prim plan pe cea mai bună handbalistă a României, Cristina Neagu. Interul stânga a participat alături de echipa națională la două ediții ale Jocurilor Olimpice: Beijing 2008 și Rio de Janeiro 2016.

ADVERTISEMENT

Cristina Neagu, descoperită la 12 ani! Primul transfer pentru… 2 mingi și jumătate de handbal

Cristina Neagu s-a născut pe 26 august 1988 în București. A început handbalul la vârsta de 12 ani, fiind descoperită de Maria Covaci. Junioratul l-a făcut la CSȘ București și a fost transferată alături de alte trei junioare în 2006 pentru 10 mingi de handbal de clubul Activ Ploiești, care la acea vreme activa la Plopeni. Practic, Neagu a costat două mingi și jumătate.

După un sezon foarte bun la Activ Ploiești, Cristina Neagu a fost remarcată de Mariana Târcă, cea care a insistat la patronat pentru transferul tinerei jucătoare. Patronul celor de la Rulmentul Brașov a dat 50.000 de euro pentru Neagu, iar cei de la Activ au făcut un profit uriaș în doar un an cu interul stânga.

ADVERTISEMENT

Tadici a luat-o în ultimul moment la Campionatul Mondial din Franța!

De acolo, handbalista și-a pavat drumul spre top. În 2007, Neagu a debutat la un turneu final cu echipa națională. Gheorghe Tadici a luat-o în lot în ultimul moment pentru Mondialul din Franța, unde aruncările handbalistei au început să rupe plasele.

În 2009 a ajuns la Oltchim alături de care a obținut cinci titluri de campioană a României, o Cupă și o Supercupă. Alături de vâlcence a jucat finala Ligii Campionilor în 2010, pierdută în fața danezelor de la Viborg. A mai ajuns în trei rânduri în semifinale cu Oltchim: 2009, 2012 și 2013.

ADVERTISEMENT

A câștigat Liga Campionilor cu Buducnost în 2015!

La finele stagiunii 2013 a plecat în Muntenegru, la Buducnost, alături de care a câștigat patru campionate și patru Cupe. Cel mai mare succes la nivel de club pentru Cristina Neagu avea să fie obținut alături de echipa din Podgorica, câștigarea Ligii Campionilor, în 2015.

În 2017 a revenit în țară la CSM București alături de care a câștigat un titlu, în 2018, două Cupe ale României: 2018, 2019 și două Supercupe: 2017, 2019. A jucat alături de “tigroaice” în Final Four în 2018, echipa reușind să obțină bronzul.

ADVERTISEMENT

Cristina Neagu evoluat 14 ani fără întrerupere la echipa națională! A obținut două medalii de bronz

La echipa națională a evoluat timp de 14 ani până la retragerea temporară din 2021. A câștigat două medalii alături de prima reprezentativă: bronzul la Campionatul European din 2010 și bronzul la Campionatul Mondial din 2015.

Alături de prima reprezentativă, Cristina Neagu a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice. Obiectivul naționalei României era de fiecare dată intrarea în lupta pentru medalii, însă au fost două ediții care s-au încheiat dezamăgitor.

Dezamăgire la Jocurile Olimpice! Parcurs încheiat brusc de fiecare dată

În 2008, România a încheiat pe locul doi o grupă cu Norvegia, Franța, China, Kazahstan și Angola și intra cu mari speranțe în lupta pentru medalii. Doar că parcursul echipei antrenate de Gheorghe Tadici avea să se oprească brusc, în sferturi de finală, după înfrângerea cu Ungaria: 30-34. În final, doar locul 7 pentru naționala noastră.

8 ani mai târziu, Cristina Neagu a condus naționala României la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. De această dată, dezamăgirea a fost și mai mare. În ciuda unei forme foarte bune arătate de Neagu. “tricolorele” nu au ieșit din grupe deși se calificau 4 din cele 6.

Am ratat calificarea la Tokyo pentru două goluri!

România a încheiat pe locul 5 cu patru puncte, fiind depășită de Angola. Chiar și așa, Cristina Neagu a încheiat pe locul 3 în topul golgheterelor din competiție cu 44 de reușite. La final, “tricolorele” au încheiat pe locul 9 din 12.

În 2021, Cristina Neagu avea mari speranțe pentru turneul preolimpic de la Podgorica. România juca pentru calificarea la Tokyo cu Muntenegru și Norvegia. “Tricolorele” au cedat cu 24-29 împotriva nordicelor și aveau nevoie de o victorie la 5 goluri cu Muntenegru.

România a învins cu 28-25 și mai avea nevoie de două goluri pentru calificarea la Jocurile Olimpice. Atât de aproape, dar totuși, atât de departe. La doar o lună distanță, după câștigarea barajului pentru Campionatul Mondial împotriva Macedoniei de Nord, Cristina Neagu și-a anunțat retragerea temporară din echipa națională.

Cristina Neagu a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice! Vis spulberat la Tokyo
Cristina Neagu a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice! Vis spulberat la Tokyo. Sursa: sportpictures.eu

Cristina Neagu și-a anunțat retragerea temporară cu obiectivul de a mai ataca o dată Jocurile Olimpice: “Îmi doresc să mă mai calific o dată”

“Urmează o pauză pentru mine, cel mai probabil nu o să mai joc pentru echipa națională în 2021, însă sper ca de la anul să mă întorc cu mai multă energie și cu siguranță motivată pentru ce urmează.

În primul rând am acumulat destul de multă oboseală și fizică și psihică, am avut parte de câteva accidentări în ultimii ani și cred că este un moment bun să mă odihnesc câteva luni după care să revin cu dorințe noi. Dacă voi continua să joc handbal, voi veni și la echipa națională pentru că îmi doresc să mă calific încă o dată la o ediție a Jocurilor Olimpice”, a explicat Neagu.

Cristina Neagu va reveni în 2022 la echipa națională cu obiectivul de a mai juca o dată la Jocurile Olimpice. Într-un interviu acordat anul trecut pentru FANATIK, Neagu a spus că medalia olimpică este singura care îi lipsește din palmares.

Cristina Neagu a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice! Vis spulberat la Tokyo
Cristina Neagu a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice! Vis spulberat la Tokyo. Sursa: sportpictures.eu
  • 32 de ani are Cristina Neagu 
  • 4 titluri de cea mai bună handbalistă a lumii are Cristina Neagu

 

 

ADVERTISEMENT