100 ani de Romania

Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă din istoria României! Recordul pe care îl deţine pe plan mondial

12.10.2018 | 22:00
Cristina Neagu cea mai buna handbalista din istoria Romaniei Recordul pe care il detine pe plan mondial

Cristina Neagu este considerată de specialişti drept cea mai bună handbalistă din istoria României. Desemnată de trei ori cea mai bună jucătoare de handbal a lumii, vedeta lui CSM Bucureşti are un palmares de invidiat.

Născută pe 26 august 1988, în Bucureşti, Cristina Neagu a început să practice handbalul la 12 ani, când a fost selecţionată de antrenoarea Maria Covaci pentru Clubul Sportiv Şcolar Nr. 5. “Am zis că nu am nimic de pierdut dacă merg și eu. Handbalul mi-a intrat la suflet din primul moment”, a povestit sportiva despre prima întâlnire cu handbalul.

Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă din istoria României

În 2006, la 18 ani, Cristina Neagu a fost remarcată de Mariana Târcă, fosta mare handbalistă transferând-o pe Rulmentul Braşov. Devenită rapid o componentă de bază a echipei a fost declarată sportiva anului în Braşov. După un an de la transferul la Rulmentul, Cristina Neagu a fost selecţionată de Ghoerghe Tadici în lotul naţionalei României pentru Campionatul Mondial din Franţa, unde româncele s-au clasat pe locul patru.

Prestaţiile de excepţie în tricoul Rulmentului au făcut ca Hypo Viena sau Viborg să se intereseze de posibilitatea unui transfer. Cu toate acestea, handbalista a semnat în 2009 un contract cu Oltchim Râmnicu Vâlcea, iar în primul sezon şi-a ajutat echipa să ajungă până în finala Ligii Campionilor, pierdută în faţa danezelor de la Viborg. În 2010, sportiva a primit premiul de cea mai bună handbalistă a lumii.

Cristina Neagu, câştigătoare a Ligii Campionilor cu Buducnost

În cel mai bun moment al carierei, Cristina Neagu a suferit două accidentări grave. În iuni 2011, handbalista a trebuit să se opereze la umărul drept şi a stat pe tuşă un an şi şapte luni. Revenită pe teren în toamna anului 2012, sportiva a suferit o ruptură a ligamentelor de la genunchiul stâng, fiind nevoită să ia o pauză de şase luni. În 2013, Cristina Neagu s-a transferat la Buducnost, echipă alături de care a câştigat Liga Campionilor în 2015. Prestaţiile bune i-au adus trofeul de cea mai bună handbalistă a lumii în 2015 şi 2016, devenind prima sportivă care cucereşte trofeul de trei ori.

În martie 2017, Cristina Neagu a fost prezentată oficial la CSM Bucureşti. “La Buducnost, am avut o perioadă senzaţională, dar simţeam că am nevoie de o schimbare. Iar noi ca echipă intrasem în impas. Ajungeam în Final Four, dar nu mai reuşeam să trecem obstacolul semifinalei. Aşa că, am simţit că am nevoie de o schimbare. Bineînţeles, cea mai bună schimbare nu putea fi decât să mă întorc acasă. Mi-era dor de casă şi îmi doresc foarte mult să câştig Liga Campionilor cu o echipă din România”, a declarat Cristina Neagu într-un interviu acordat la un an după ce a semnat cu CSM Bucureşti.

Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă din istoria României
Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă din istoria României