News

Cristina Tarcea, semne de întrebare după anunțul Liei Savonea! „Pentru prima oară, un președinte CSM ar pune în discuție decizii irevocabile”

16.07.2019 | 09:51
Cristina Tarcea semne de intrebare dupa anuntul Liei Savonea Pentru prima oara un presedinte CSM ar pune in discutie decizii irevocabile

Președintele ICCJ, Cristina Tarcea ridică mai multe semne de întrebare după anunțul făcut de Lia Savonea! Șefa CSM a spus că va convoca Secția pentru judecători pentru a stabili responsabilitatea conducerii ÎCCJ. Tarcea afirmă că ar fi o premieră când un șef CSM ar pune în discuție hotărâri judecătorești irevocabile. “Pentru prima oară, un președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care este garantul independenței justiției, ar pune în discuție hotărâri judecătorești irevocabile, definitive.

Cristina Tarcea, semne de întrebare după anunțul Liei Savonea!

Și mai rău de atât, ar pune în discuție hotărâri pronunțate în recurs în interesul legii pentru că Înalta Curte s-a pronunțat încă din anul 2006 într-un recurs în interesul legii ni se explică în materie de organizarea completului sunt aplicabile dispozițiile din legea 304 modificată, și nu cele din legea 78 pe 2000. De altfel, legea 78 pe 2000 nici nu era aplicabilă Înaltei Curți, ea era aplicabilă doar instanțelor inferioare, pentru că articolul 29, alineatul 2 face referire la complete specializate alcătuite potrivit legii 92/92, iar legea 92/92 nu viza Înalta Curte pentru că, la acea dată, Înalta Curte avea o lege separată, o lege specială, dar toate acestea vor trebuie lămurite în decizia Curții Constituționale.

Președintele Secției Penale, care provine de la o curte de apel care avea obligația de a constitui complete specializate, a ridicat această problemă în cadrul Colegiului de conducere. Fiind o problemă inclusă pe ordinea de zi, a trebuit să se răspundă acestei probleme și s-a răspuns în sensul că toate completele sunt specializate”, a declarat Cristina Tarcea, la sediul CSM.

Cristina Tarcea, semne de întrebare după anunțul Liei Savonea! Cristina Tarcea
Cristina Tarcea spune că nu mai vrea un nou mandat la ICCJ! Sursa foto – facebook

Tarcea, totul despre completurile de 3

Tarcea spune că deocamdată așteaptă motivarea Curții Constituționale, pe completurile de 3. “Trebuie să așteptăm motivarea, să vedem și noi despre ce e vorba pentru că, se pare, așa cum sună comunicatul de presă și dispozitivul publicat, că s-a validat o hotărâre a Colegiului de conducere din ianuarie 2019 și acest lucru trebuie lămurit pentru că în acea hotărâre nu s-a făcut altceva decât să se aprobe funcționarea în continuare a tuturor completelor, ca și complete specializate. În această situație, normal, se pune întrebarea care este rostul și justificarea rejudecării cauzelor?

Dar om vedea, probabil ne vom lămuri din motivarea deciziei. Binențeles că erau toate specializate, există și un ordin al președintelui instanței supreme, de fapt, ordine din 2003, 2004, în care se precizează faptul că toate completele Secției Penale sunt specializate pe judecata faptelor de corupție. Toate astea au fost depuse la dosar, dar urmează să vedem de ce au fost înlăturate. Da, e posibil să avem surprize, pentru că urmează să explice de ce este valabilă hotărârea Colegiului de conducere de la începutul anului și, dacă este valabilă, de ce s-ar impune totuși rejudecarea. Nu știu cum or să facă, dar așteptăm motivarea”, a mai spus președintele ÎCCJ.