News

Criteriile de carantinare a unei localități, schimbate. Nu se mai ia în calcul doar rata de incidență

27.01.2021 | 17:22
Criteriile de carantinare a unei localitati schimbate Nu se mai ia in calcul doar rata de incidenta
ADVERTISEMENT

Simpla incidență a cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus nu va mai fi singurul factor luat în calcul pentru carantinarea unei localități. Potrivit medicului Călin Alexandru, director în cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţe, la nivelul Ministerului Sănătăţii este în lucru un algoritm privind evoluţia epidemiei care să țină seama și de alți parametri.

Anunțul vine la scurt timp după ce în București s-a decis relaxarea restricțiilor, având în vedere că rata de incidență s-a menținut pentru trei zile consecutive sub pragul de trei la mia de locuitori. Prin urmare, toate restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc și-au reluat activitatea, în limita a 30% din capacitate și, bineînțeles, cu respectarea normelor sanitare.

ADVERTISEMENT

De altfel, în ciuda criticilor venite inclusiv din partea ministrului Vlad Voiculescu, prefectul Capitalei a subliniat că operatorii din HORECA, cei licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, dar şi organizatorii de spectacole aveau mare nevoie de această măsură. În caz contrar, exista riscul să apeleze la instanța de judecată.

Incidența cazurilor de îmbolnăvire nu va mai fi singurul parametru pentru carantinarea unei localități

Din punctul nostru de vedere, o raportare strict la incidenţă poate să ne conducă la concluzii greşite. Ieri a avut loc o şedinţă a Comitetului tehnico-ştiinţific de pe lângă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, iar colegii de la Ministerul Sănătăţii ne-au informat că lucrează la un algoritm ceva mai complex.

ADVERTISEMENT

Argumentul pe care l-aş aduce aici este că, în pofida unei incidenţe care este în scădere evidentă, noi avem un platou sau o foarte uşoară scădere a numărului de cazuri care sunt internate în spitale şi a numărului de cazuri de terapie intensivă.

Acesta reprezintă, totuşi, un argument sau un indicator mult mai important din punct de vedere medical al efectului pandemiei la nivelul populaţiei din România.

ADVERTISEMENT

Deci, cu mare probabilitate, va exista o formulă care va lua în calcul şi alţi parametri decât strict simpla incidenţă a cazurilor la nivelul unui judeţ”, a explicat Călin Alexandru, director în cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţe.

Clujul rămâne în scenariul roșu. Bucureștiul a scăpat deja de restricții

Dacă în Capitală s-a renunțat, cel puțin pentru moment, la multe dintre restricții odată cu scăderea ratei de incidență, Clujul rămâne în scenariul roșu pentru încă 14 zile. Decizia a fost luată marți, 26 ianuarie, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

ADVERTISEMENT

La expirarea termenului, măsurile vor fi reevaluate și am putea vorbi despre o relaxare a restricțiilor, dacă se va constata o îmbunătățire a situației epidemiologice.

În unitățile administrativ-teritoriale de pe raza județului Cluj, prevăzute în Anexa nr. 3 la hotărâre, unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile a depășit pragul de 3/1000 de locuitori, se prelungește valabilitatea măsurilor dispuse prin Hotărârea CJSU Cluj nr . 2/13.01.2021, pe încă o perioadă de 14 zile, începând cu data de 27.01.2021 ora 00.00”, se arată în Hotărârea adoptată de CJSU Cluj.

ADVERTISEMENT