News

Criteriile în funcție de care vor fi împușcați urșii agresivi. Ce prevede ordonanța de urgență

Luni intră în procedură de avizare proiectul de ordonanță de urgență care va reglementa această problemă.
04.07.2021 | 14:19
Criteriile in functie de care vor fi impuscati ursii agresivi Ce prevede ordonanta de urgenta
ADVERTISEMENT

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat că ordonanța va fi urmată de o hotărâre de guvern prin care legislația privind ISU și procedurile de 112 vor fi completate cu două elemente noi.

Criteriile în funcție de care vor fi împușcați urșii agresivi. Ce prevede ordonanța de urgență

Oficialul a precizat a explicat că acel tabel în care se descrie modalitatea de intervenție în cazurile de forță majoră, în situații de urgență, trebuie completat cu definirea a ceea ce înseamnă „atacul de carnivor mare”, pentru că în momentul de față în legislație nu există o descriere foarte exactă a acestor situații.

ADVERTISEMENT

„Vom propune ulterior ordonanței de urgență această modificare și vom defini ce înseamnă îndepărtarea sau imobilizarea carnivorelor mari și ce înseamnă uzul de armă asupra carnivorelor mari în situații de urgență, după care, vom defini riscurile.

Vom clasifica situațiile de forță majoră în funcție de risc – normal, redus, mediu sau mare. Acolo unde animalul se retrage imediat după întâlnirea cu omul sau provoacă pagube ocazional, a fost observat ocazional în apropierea zonei locuite, riscul este redus și acolo nu se intervine niciodată prin extragere sau prin relocare.

ADVERTISEMENT

Dar acolo unde nu se mai retrage la gonire, nu se mai retrage dacă este surprins de om și nu fuge, atacă, este agresiv, acolo cu siguranță este nevoie și de o astfel de intervenție”, a detaliat ministrul la Digi24.

Tanczos Barna a subliniat faptul că intervenția trebuie să fie graduală, iar ordonanța de urgență va propune exact acest lucru.

ADVERTISEMENT

Urșii care nu se sperie de om vor fi împușcați

Astfel, prima intervenție constă în gonirea, alungarea animalului sălbatic și de fiecare dată se începe cu acest lucru, următoarea etapă este tranchilizarea și relocarea, acolo unde acest lucru este posibil – pentru că trebuie să te apropii la 30 – 50 de metri de animalul sălbatic ca să poți să-l tranchilizezi, a precizat ministrul.

„În cazurile în care nu se poate, în cazurile în care – vă citesc, că am textul în față – se află prins într-o capcană autorizată sau intră în gospodării și nu se retrage în prezența omului, se hrănește cu gunoaie în prezența oamenilor și nu se sperie de om, nu se retrage când este gonit, atacă omul sau atacă gospodăria, chiar dacă încearcă omul să-l alunge – în aceste situații trebuie să creăm această posibilitate de intervenție de extragere prin împușcare”, a mai spus titularul protofoliului de la Mediu.

ADVERTISEMENT

Va fi interzis ca această extragere să se facă de către altcineva decât personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului de fond cinegetic.

„Niciun străin, nimeni din afara țării, niciun vânător de trofee nu poate să facă parte din această echipă de intervenție rapidă”, a dat asigurări Tanczos Barna.

„Ceea ce propunem noi este o soluție de moment pentru zona locuită. Pentru zonele adiacente, trebuie să interzicem hrănirea urșilor în zonele apropiate de localități, indiferent dacă această hrănire se face cu scop turistic, dacă se face din iresponsabilitatea turiștilor sau a celor care vin cu mașina și se opresc la marginea drumului și hrănesc ursul.

Este inadmisibil să creadă cineva că aceste animale sălbatice trebuiesc urbanizate sau domesticite. Ele reprezintă un pericol real.

Nu se pot compara cu cățelul sau alte animale domestice. Rămân animale sălbatice. Sunt imprevizibile și pot ataca din diverse motive”, a avertizat ministrul mediului.

ADVERTISEMENT