Sport

Vinicius le răspunde celor care l-au criticat pentru dansul pe gazon: “Bucuria unui brazilian negru de succes în Europa deranjează mult”

Atacantul brazilian al lui Real Madrid, Vinicius, a fost criticat pentru felul în care se bucură după marcarea golurilor.
18.09.2022 | 12:18
Vinicius le raspunde celor care lau criticat pentru dansul pe gazon Bucuria unui brazilian negru de succes in Europa deranjeaza mult
Dansul prin care Vinicius Jr., 22 de ani, celebrează marcarea fiecărui gol a devenit subiect de controverse în Spania. sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Atacantul lui Real Madrid, Vinicius Junior, a răspuns criticilor venite din partea lui Pedro Bravo, președintele asociației agenților de fotbal spanioli, care declarase că “în Spania, trebuie să îți respecți adversarii și să nu dansezi ca o maimuță.”

Vinicius: “E un dans care celebrează diversitatea culturală din lume”

Această afirmație, făcută cu referire la felul în care brazilianul de 22 de ani celebrează marcarea fiecărui gol, a fost interpretată chiar ca rasistă înainte ca impresarul iberic să își ceară scuze în urma unei postări pe Twitter. Bravo a scris că a folosit greșit o metaforă, dar Vinicius a reacționat imediat.

ADVERTISEMENT

“Acceptă asta, respectă asta. În orice caz, eu nu mă voi opri”, a scris brazilianul pe contul lui de Instagram. Marcator a cinci goluri în primele opt meciuri ale sezonului, Vinicius a subliniat că nu este nici pe departe primul fotbalist care se bucură într-o asemenea manieră după ce înscrie.

“În urmă cu câteva săptămâni, oamenii au început să îmi critice dansul. Dar dansul acesta nu îmi aparține. Le aparține lui Ronaldinho, Neymar, Lucas Paqueta, Antoine Griezmann, Joao Felix, Matheus Cunha… Cântăreților brazilieni de funk, dansatorilor de samba, cântăreților de reggae latino, afro-americanilor. Sunt dansuri care celebrează diversitatea culturală a lumii”, a continuat starul lui Real Madrid în postarea lui din social media.

ADVERTISEMENT

Neymar: “Dansează, driblează și fii tu însuți!”

“Se spune că fericirea deranjează. Fericirea unui negru brazilian care are succes în Europa deranjează și mai mult. Dar dorința mea de a câștiga, zâmbetul meu și strălucirea din ochii mei sunt mai presus de așa ceva”, a încheiat Vinicius, care a adus al 14-lea trofeu Champions League în vitrina lui Real Madrid prin golul înscris în finala cu Liverpool de la sfârșitul lunii mai.

El a fost susținut de clubul de pe Santiago Bernabeu, de Federația Braziliană de Fotbal, de coechipieri, dar și de adversari, precum columbianul Radamel Falcao. Neymar a postat o fotografie în care dansează alături de Vinicius într-o partidă a Selecao, sub care vedeta lui PSG a scris: “Dansează, driblează și fii tu însuți! Mergi înainte, băiete, la următorul gol, dansăm împreună.”

ADVERTISEMENT

În același timp, legendarul Pele, triplu campion mondial, a scris că dansul lui Vincius rezumă spiritul și bucuria fotbalului: “Fotbalul este plăcere. Este bucurie. Este dans. Este o adevărată petrecere. Deși rasismul încă există, nu vom permite ca asta să ne oprească să mai zâmbim.”

Real Madrid a sărit imediat în apărarea lui Vinicius

Federația Braziliană de Fotbal a postat un mesaj de solidaritate cu Vinicius pe contul său de Twitter, însoțit de un mini-clip în care Vinicius dansează alături de Neymar și de Lucas Paqueta, precum și de textul: “Dans, dribling și, mai presus de toate, respect”

ADVERTISEMENT

În același timp, clubul Real Madrid a transmis un comunicat oficial prin care condamnă comentariile nefericite și regretabile făcute la adresa jucătorului său și își exprimă “afecțiunea și suportul pentru Vinicius Jr., un jucător care privește fotbalul ca pe o atitudine față de viață prin bucurie, respect și sportivitate.”

Brazilianul și-ar putea etala din nou dansul care celebrează marcarea unui nou gol chiar în derby-ul din deplasare cu Atletico Madrid, de duminică.

ADVERTISEMENT