News

Critici dure în Parlament după votul acordat Guvernului. Ludovic Orban, Dacian Cioloș, Dan Barna și George Simion, vocile opoziției

Votarea și învestirea Cabinetului Ciucă a fost și prilejul unor critici ample la adresa noii Coaliții PNL-PSD-UDMR. Ludovic Orban și Dacian Cioloș și Dan Barna
25.11.2021 | 16:22
Critici dure in Parlament dupa votul acordat Guvernului Ludovic Orban Dacian Ciolos Dan Barna si George Simion vocile opozitiei
ADVERTISEMENT

Joi s-au făcut auzite noi critici din partea fostului președinte PNL, care a demisionat zilele trecute. Ludovic Orban a declarat la începutul discursului său că a considerat necesară retragerea din grupul liberal, dar și din partid, pentru a nu fi complice la noua coaliție ”monstruoasă”.

Critici dure în Parlament după votul acordat Guvernului

De altfel, fostul liberal susține că investirea acestui Guvern care este realizat prin ”înșelăciune”, după cum afirmă, le-a trădat încrederea cetățenilor față de a PSD și PNL.

ADVERTISEMENT

„Am considerat că este onorabil și demn să nu fim complici la această monstruoasă Coaliție. Am votat împotriva acestui Guvern al trădării. Un Guvern realizat prin înșelăciune. Un Guvern care a luat decizia de a-și trăda alegătorii care le-au acordat votul. În campania electorală PSD la cerea votul românilor luptându-se cu Iohannis și cu PNL, iar PNL le cerea votul românilor spunându-le că o să-i scape de PSD. Astăzi, atât conducerea PNL, cât și conducerea PSD și-a arătat disprețul față de oamenii cărora le-au cerut votul și au pus de un guvern care seamănă cu o întovărășire și cu o încropeală făcută fără noimă împotriva oricărei logici politice și împotriva față de oamenii care le-au acordat votul”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban: „Acest Guvern va fi incapabil să facă reforme”

El a declarat după votul din Parlament că noul guvern nu va fi în stare să adopte sau să implementeze noi reforme. De altfel, acesta critică în mod direct noua coaliție dintre PNL-PSD și UDMR, spunând că nu va face altceva decât să-și împartă între ei resursele țării. Orban susține că alături de colegii demisionari din PNL va face o opoziție ”dură” contra noului Cabinet Ciucă, dar și contra formațiunilor care fac parte din acest executiv.

ADVERTISEMENT

„Acest Guvern va fi incapabil să facă reforme. Acest Guvern nu va face altceva decât să distribuie resursele în mod subiectiv, discriminatoriu în față de clientelismul politic pentru satisfacerea clientelei lacome, atât a PSD, cât și a clientelei lacome care s-a format în jurul conducerii actuale a PNL. Vom face opoziție dură, o opoziție în același timp rațională și o opoziție cu soluții. Acest Guvern este o sfidare la adresa românilor cinstiți, românilor de bună credință, a românilor care și-au pus încrederea și speranțele la Alegerile Parlamentare în formațiuni politice care i-au înșelat și care astăzi fac cu totul altceva decât ceea ce le-a promis”, a declarat Orban.

Fostul membru PNL spune că acest vot din Parlament pentru investirea Guvernului reprezintă ”o palmă pe obrazul” românilor care au protestat contra OUG13 în 2017, adăugând că respectiva colaborare a fostului său partid cu PSD reprezintă o ”trădare” a liberalismului.

ADVERTISEMENT

„Să le fie rușine foștilor mei colegi care sunt în Parlament și care au votat readucerea PSD la putere, care l-au votat pe Sorin Grindeanu în funcția de vice-premier și care au votat ca Marcel Ciolacu să conducă Camera Deputaților. Acest vot reprezintă o palmă pe obrazul fiecăruia dintre milioanele de români care au ieșit în stradă după OUG13 și care au fost bătuți de 10 august și care au venit în 6 decembrie să își pună încrederea în PNL. Acest guvern reprezintă o trădare a modelului liberal”, a ținut să declare Ludovic Orban imediat după votul de investire al Guvernului.

Critici și din partea conducerii USR

Cele 126 de voturi împotriva investirii noului Cabinet Ciucă au venit din partea noii opoziții formate din USR, AUR și a grupului de parlamentari demisionari din PNL, conduși de fostul președinte al liberalilor Ludovic Orban. Liderul PSD și noul președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a ținut un discurs dur la adresa liberalilor. De asemenea, Ciolacu afirmă că social-democrații au fost nevoiți să se hotărască clar pentru intrarea la guvernare ”după doi ani pierduți”. Imediat după liderul PSD, a venit la declarații Dan Barna, care a declarat că Marcel Ciolacu a reușit ceea ce Ion Iliescu nu a putut realiza, anume să ”scoată PNL din istorie”.

ADVERTISEMENT

„Aţi reușit, domnule Ciolacu, ceea ce nici Ion Iliescu nu a reuşit, aţi scos PNL din istorie şi l-aţi pus la buzunarul de la piept al PSD”, a afirmat vicepreședintele USR Dan Barna, care a și criticat faptul că s-a înființat un minister special pentru fostul primar al Bucureștiului Gabriela Firea.

„De ce nu l-aţi chemat pe Liviu Dragnea să-i daţi Ministerul Justiţiei?”, a întrebat mai adăugat acesta.

Au apărut critici și din partea liderului USR Dacian Cioloș, care a precizat că PNL  a încălcat valorile liberale și că nu face ceea ce le-a promis alegătorilor.

„USR este un partid care s-a maturizat și se maturizează încontinuu. USR este cel mai mare partid din opoziție și e singurul care îmbrățișează adevăratele valori liberale. PNL una spune alta face (…) O să ținem aprinsă speranța românilor. Vom munci în continuare pentru aceleași obiective, «printre care este» anticorupția”, a susținut Cioloș.

George Simion: „Pe unde se ascunde? Unde s-a ascuns Florin Cîţu?”

Liderul AUR George Simion, l-a întrebat pe președintele de ședință, Marcel Ciolacu, ”unde se ascunde” șeful PNL Florin Cîțu, care lipsea din sală.

„Pe procedură, domnule președinte, nu l-am văzut pe președintele Senatului, pe domnul Florin Cîţu. Pe unde se ascunde? Unde s-a ascuns Florin Cîţu? Îi este frică, este jenat, poate intră în depresie, unde este micuțul, unde a plecat Florin Cîţu? Probabil este cu domnul Klaus Iohannis, (…) l-a trimis la câștigat președinția PNL, ce s-a întâmplat? Domnii de la PNL, ce s-a întâmplat? Dacă aveţi demnitate, un singur lucru: bila neagră în urna albă şi bila albă în urna albă, asta ar fi”, a declarat George Simion în ședința plenului reunit al Parlamentului”, a spus Simion.

ADVERTISEMENT