În orele de după arestarea sa în legătură cu o anchetă privind traficul de persoane, TikTok și Twitter au fost inundate de postări care susțineau în mod fals că a fost eliberat și de teorii ale conspirației care spuneau că este victima unei înscenări.
Imran Ahmed, directorul executiv al Centrului pentru combaterea urii digitale, a declarat: “Faptul că proliferează teorii ale conspirației care ar putea pune în pericol integritatea unei anchete sau siguranța celor implicați este de neconceput”, relatează The Guardian.
Tate, în vârstă de 36 de ani, o celebritate online britanico-americană, cunoscut mai ales pentru opiniile sale misogine, a fost arestat împreună cu fratele său Tristan în România, pe 29 decembrie, în cadrul unei anchete privind traficul de persoane, violul și crima organizată.
O investigație realizată de Observer în luna august cu privire la fostul kickboxer și concurent la Big Brother a dezvăluit că TikTok îi promova agresiv conținutul către utilizatori, inclusiv băieți și tineri.
Membrii academiei online a lui Tate fuseseră instruiți să posteze clipuri deliberat controversate, în încercarea de a crește gradul de implicare și de a manipula algoritmul.
După arestarea sa de săptămâna trecută, o declarație a procurorilor a precizat că patru persoane, inclusiv doi britanici, sunt suspectate că fac parte dintr-un grup infracțional care exploata sexual femei după ce le ademeneau cu promisiunea unei relații amoroase.
Femeile ar fi fost supuse la “violență fizică și coerciție mentală prin intimidare, supraveghere constantă, control și invocarea unor presupuse datorii” și forțate să realizeze videoclipuri pornografice. Au fost identificate șase potențiale victime.
Mai multe detalii despre acuzațiile specifice împotriva lui Tate nu au fost făcute publice. Vineri, s-a confirmat că acesta își va petrece următoarele 30 de zile în detenție, în timp ce Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) își continuă cercetările.
Pe rețelele de socializare, mii de susținători au dat deja verdictul. Pe TikTok și Twitter, fanii lui Tate au susținut fără dovezi că totul este o înscenare, folosind hashtag-uri precum #freetopG și #tateinnocent.
“Oamenii mint pentru că îl urăsc pe Tate”, a scris unul dintre ei pe Twitter. “Sunt 100% sigur că Tate este nevinovat. FREE TATE”, a spus un altul.
Alții au acuzat “Matrix” că i-a întins o cursă. Acest lucru a fost alimentat de Tate însuși într-un tweet postat după aflarea veștii despre arestarea sa: “Matrix și-a trimis agenții”, a scris el vineri.
De la lansarea filmului SF din 1999 despre oameni care trăiesc într-o simulare, în care un bărbat are posibilitatea de a alege să ia pilula roșie și să se “trezească”, metafora a fost în mod repetat reprodusă într-o serie de teorii ale conspirației, precum și de grupuri online marginale care folosesc “pilula roșie” pentru a desemna bărbații care se trezesc la “realitatea” că feminismul îi subjugă.
Vineri, pe TikTok, cel mai apreciat videoclip recent despre Tate a fost unul care părea la început a fi o relatare a faptelor, dar care se încheia cu o întrebare adresată privitorilor: “Care credeți că este adevăratul motiv pentru care Tate a fost arestat? A fost din cauza Matrix sau Tate a comis de fapt o infracțiune gravă?”.
Pe Twitter, unde Tate are peste 4 milioane de urmăritori după ce contul său a fost restabilit în noiembrie, multe mesaje au făcut referire la #Pizzagate – o teorie demitizată care a precedat QAnon și care susținea că democrații de rang înalt se aflau în spatele unei rețele de abuzuri sexuale asupra copiilor – și au sugerat că Tate a fost folosit ca țap ispășitor de adevărate rețele de pedofilie.
Într-un videoclip realizat cu puțin timp înainte de arestarea sa, după o ceartă pe Twitter cu activista pentru climă Greta Thunberg, Tate a apărut în fața camerei cu o cutie de pizza în fața sa, în ceea ce unii au speculat că ar fi fost o referire la conspirație.
“Vor să mușamalizeze Pizzagate cu Andrew Tate”, a scris un utilizator Twitter, etichetându-l pe Elon Musk.
Alte conturi au postat videoclipuri vechi care sugerau că Tate a fost exonerat, în ciuda faptului că acesta a rămas în detenție. Un clip vizualizat de 780.000 de ori pe Twitter până sâmbătă susținea că îl arată pe acesta fiind eliberat din arest.
“Andrew Tate a fost eliberat Atacul Matrix a eșuat”, se susținea în descrierea clipului.
Apărarea acerbă a lui Tate și răspândirea de dezinformări de la arestarea sa se vor adăuga la preocupările legate de impactul asupra oricăror proceduri judiciare viitoare și vor ridica întrebări pentru platformele de socializare care au contribuit la propulsarea lui Tate în atenția publicului larg.
În săptămânile care au urmat investigației din august a publicației Observer, TikTok a interzis contul oficial al lui Tate și a declarat că adoptă o poziție dură față de conținutul plin de ură, inclusiv față de misoginism.
Sâmbătă seară, TikTok a declarat că a început o revizuire sistematică a conținutului semnalat cu acesta și că va elimina orice conținut care încalcă liniile sale directoare, care interzic “dezinformarea care cauzează prejudicii semnificative persoanelor, comunității noastre sau publicului larg”.
Twitter nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea publicației britanice.