News

Criza containerelor schimbă economia: Asia nu va mai fi ”manufactura” lumii. Anunțul marilor branduri de haine și încălțăminte

Criza containerelor la nivel global aduce modificări importante din punct de vedere economic. Mari branduri de haine și încălțăminte se pregătesc să părăsească Asia, în prezent ”manufactura” lumii.
13.11.2021 | 16:20
Criza containerelor schimba economia Asia nu va mai fi manufactura lumii Anuntul marilor branduri de haine si incaltaminte
ADVERTISEMENT

Criza sanitară globală a provocat blocaje ale navelor de transport, întârzieri ale livrărilor de mărfuri şi în final o creștere puternică a preturilor percepute pentru transport.

Specialiștii sunt de părere că această criză a containerelor va schimba economia la nivel global în următorii ani.

ADVERTISEMENT

Astfel, Asia ar putea să-și piardă actuala poziție de ”manufactură” a planetei. Marile branduri de haine și încălțăminte au în plan măsuri radicale în acest sens.

Criza containerelor, impact asupra economiei mondială. Mari companii de îmbrăcăminte și încălțăminte se mută din Asia

Mărci importante din industria modei își regândesc modelele de afaceri pe termen mediu și scurt. Asia, cel mai important centru de producție până acum, își pierde treptat din atractivitate din cauza problemelor privind lanțul de aprovizionare, iar producătorii se îndreaptă spre țările din Balcani și America Latină.

ADVERTISEMENT

Recent, fabricile din Vietnam și China și-au redus sau și-au oprit producția timp de mai multe săptămâni, după creșterea cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

Acestei situații i se adaugă și blocajul din transportul maritim, care a dus la creșterea costurilor și a obligat companiile să-și regândească lanțurile globale de aprovizionare și chiar să renunțe la centrele de producție cu costuri reduse din Asia, transmite Reuters.

ADVERTISEMENT

O serie de firme cunoscute la nivel global au început procesul de mutare a activității de producție din Asia. Grupul iberic Mango a anunțat că și-a accelerat procesul de creștere a producției în țări precum Turcia, Maroc și Portugalia.

Înainte de criza sanitară cauzată de Covid-19, cea mai mare parte a articolelor de îmbrăcăminte ale companiei erau fabricate în China și Vietnam. Oficialii companiei spun că numărul produselor fabricate în Europa va crește considerabil anul viitor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, producătorul american de încălțăminte Steve Madden a decis retragerea producției din Vietnam, iar jumătate din producția de încălțăminte din China a fost mutată în Brazilia și Mexic.

Totodată, compania Crocs a anunțat că și-a mutat producția de saboți din cauciuc în Indonezia și Bosnia.

România, posibilă destinație pentru unele companii care pleacă din Asia

Sursa citată notează că Bulgaria, Ucraina, România, Cehia, Maroc și Turcia au fost unele dintre țările care au atras un nou interes din partea producătorilor de îmbrăcăminte și încălțăminte, în ciuda faptului că China continuă să producă o mare parte a articolelor de îmbrăcăminte pentru lanțurile de îmbrăcăminte din SUA și Europa.

”Observăm o creștere importantă a activității de transport de marfă în fostele republici sovietice și o creștere mare în Ungaria și România”, a spus Barry Conlon, directorul executiv al Overhaul, o firmă de management al riscului în lanțul de aprovizionare.

ADVERTISEMENT
Tags:
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ –...
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a...
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a pierdut viaţa. Impactul cumplit a trezit localnicii din somn
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat,...
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat, la limită, o confruntare teribilă între cele două femei
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin...
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin poștă. Ce au de făcut
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar...
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar a avut parte de o moarte cumplită