News

Criză de antivirale pentru copii în farmaciile din România. Lista medicamentelor care nu se mai găsesc

România e lovită din nou de o veritabilă criză de antivirale, antibiotice și siropuri pentru copii, chiar acum în plin val de viroze.
15.12.2022 | 22:20
Criza de antivirale pentru copii in farmaciile din Romania Lista medicamentelor care nu se mai gasesc
Medicamente de negăsit în farmacii. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Mai mult, nu se găsesc nici soluții pentru aerosoli în farmacii, iar părinții ajung la medic să schimbe rețeta pentru că nu găsesc în nicio farmacie medicamentul dorit.

România e lovită din nou de o veritabilă criză

Situația e cauzată, printre altele, de valul de infecții respiratorii care afectează 30% dintre copiii care ajung la medic în această perioadă.

ADVERTISEMENT

Lavinia e una dintre mămicile disperate care au copilul răcit, dar nu găsesc tratament pentru el. ”Am umblat destul de mult, nu le-am găsit la mine în cartier, am venit să întreb, nu se mai găsesc. Analgezice, de tuse, Biorinilul pentru nas. Am fost la patru, cinci, câte am în zonă”, a explicat Lavinia Marin pentru Observatornews.ro.

Farmaciștii subliniază că situația e dramatică mai ales că nu există substitut pentru anumite medicamente, care pur și simplu nu se mai găsesc.

ADVERTISEMENT

”Cum este Nurofenul, Panadolul care este cu paracetamol. Criza adevărată este unde nu avem echivalent, vorbim de siropuri de tuse, vorbim de penicilina clasică, Ospen, sirop, forme de Augmentin, de Zinat suspensie, de Xifia suspensie pentru copii… Spray-urile care lipsesc pentru copii cu bronşiolite acute, cele cu cortizon”, a explicat farmacistul Beatrice Speteanu.

Medicii de familie nu au ce face și se văd nevoiți să se adapteze și să schimbe tratamentul în funcție de ce se găsește în farmacii. ”Alegem formele terapeutice, formele de administrare. Ne limităm. Necesită altă reţetă, schimbăm medicaţia.

ADVERTISEMENT

În loc de o pastiluţă să ia două, în funcţie de concentraţie şi de doză”, transmite medicul pediatru Doina Martian, semn că situația nu este ușor de gestionat.

Același scenariu îl prezintă și medicul de familie Sandra Alexiu: ”Şi le dăm ce ştim că există. Personal, mi se întâmplă să mă mai duc prin farmacia care e cel mai aproape de cabinetul meu şi de unde îşi iau majoritatea ca să văd ce este, să nu prescriu ceva să-i plimb prin tot oraşul pentru o reţetă. E ideal pentru toţi să plece de la cabinet cu una sau două soluţii de înlocuire”.

ADVERTISEMENT

În România, doar în ultima săptămână, au fost înregistrate 95.000 de cazuri de infecții respiratorii, o cifră considerată alarmantă de către specialiști.

ADVERTISEMENT
Tags: