News

Criză de injecții letale în SUA. Ce se va întâmpla cu condamnații la moarte

04.03.2021 | 16:38
Criza de injectii letale in SUA Ce se va intampla cu condamnatii la moarte
ADVERTISEMENT

Senatorii din Carolina de Sud au propus marți spre aprobare un proiect de lege care prevede ca condamnații la moarte să fie executați cu plutonul de execuție și prin electrocutare, în cazul în care lipsesc injecțiile letale.

Carolina de Nord, un stat în care ultimii zece ani nu a fost executat niciun condamnat la moarte, a venit cu propunerea surprinzătoare de a găsi o metodă pentru execuția persoanelor care au fost condamnate la moarte, în cazul în care nu se găsește serul pentru injecția letală, conform unui proiect legislativ.

ADVERTISEMENT

Scaun electric sau execuția de către un pluton de execuție

Acest proiect de lege ar obliga persoanele care sunt condamnate la moarte să fie nevoite să aleagă între scaunul electric și plutonul de execuție, atâta timp cât injecția letală nu este disponibilă, informează CBS News.

În prezent, în Statul Carolina de Nord are 37 de persoane condamnate la pedeapsa capitală.

Senatorii acestui stat au aprobat marți proiectul de lege cu 32 de voturi pentru și 11 împotrivă. Proiectul de lege urmează să fie adoptat în Senat în perioada următoare.

ADVERTISEMENT

Inițial proiectul avea doar varianta morții prin electrocutare

Un purtător de cuvânt al al guvernatorului Henry McMaster a spus că „semnat cu mândrie” acest document, într-o declarație dată pentru CBS News.

Inițial, proiectul de lege depus de parlamentarii republicani prevedea ca condamnații să aibă doar varianta scaunului electric, în cazul în care injecția letală nu este disponibilă, însă senatorul Dick Harpootlian a depus un amendament prin care deținuții pot avea posibilitatea de a opta pentru plutonul de execuție, această variantă fiind considerată „mai umană” decât scaunul electric.

ADVERTISEMENT

Execuția de către un pluton de execuție este și o moarte rapidă, a atras atenția judecătoarea Sonia Sotomayor de la Curtea supremă, în 2017. Cu toate că este o moarte învechită, acest fel de a muri nu produce multă suferință.

„Pe lângă faptul că este aproape instantanee, moartea prin împușcare poate fi, de asemenea, relativ nedureroasă”, a transmis judecătoarea , la acea vreme.

ADVERTISEMENT
Tags: