News

Criză de locuri în cimitire, din cauza deceselor de Covid. Primăria din Botoșani a închiriat un excavator care să sape gropi

Situație disperată în Botoșani. Groparii nu mai fac față valului de decese. Drept urmare, primăria locală a închiriat un excavator.
14.10.2021 | 11:45
Criză de locuri în cimitire, din cauza deceselor de Covid. Primăria din Botoșani a închiriat un excavator care să sape gropi
Situatie disperată în cimitirele din Botoșani. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Dacă până de curând, în Botoșani erau cel mult cinci/şase înhumări pe zi, în ultimele zile numărul acestora a ajuns să treacă de zece. Fapt care i-a adus în prag de epuizare pe gropari.

Așadar, situația a început să devină îngrijorătoare nu doar în spitale, ci şi în cimitire. Pentru a veni în sprijinul groparilor, conducerea Serviciului Public de Administrare Pieţe, Obor şi Cimitire (SPAPOC) a închiriat un excavator care să sape morminte pentru cei răpuși de SARS-COV2.

14 înhumări, într-o singură zi, într-un cimitir din Botoșani

”Pe 12 octombrie au fost 14 înhumări. Am închiriat un excavator. A fost o situaţie de forţă majoră deoarece trebuiau săpate şapte gropi.

ADVERTISEMENT

Celelalte familii aveau deja locuri concesionate”, sunt spusele Marinelei Vieru, directorul SPAPOC, citat de publicația locală Monitorul de Botoșani.

Licitație pentru extinderea Cimititului Eternitatea din Botoșani

La nivelul municipiului Botoşani, până ca valul patru să apară, în fiecare lună, erau aproximativ 50 de decese. Din septembrie, autoritățile locale spun că numărul morților s-a dublat. Zece gropari are SPAPOC, împărțiți pe două cimtire, dar aceștia se simt depășiți de situație

ADVERTISEMENT

Din cauza valului de înhumări, nu doar groparii manifestă îngrijorare, ci și edilii, care sunt nevoiți să indentifice metode suplimentare a locurilor de veci. Deja în Botoșani s-a dat startul unei licitații pentru extinderea Cimitirului Eternitatea.

România a ajuns la fel ca Lombardia

România este noua Lombardie a Italiei, de anul trecut, din primăvară, spunea zilele trecute medicul Valeriu Gheorghiță. Asta din cauza numărului mare de infectări și decese care se înregistrează de aproape două luni, de când a dat năvală valul patru.

ADVERTISEMENT

”Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu, este cât se poate de evident că spitalele, unităţile de primiri urgenţe sunt asaltate, sunt copleşite în momentul de faţă de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, lăsând la o parte celelalte categorii de boli – urgenţele, accidentele rutiere, arsurile, care vedem că se întâmplă în fiecare zi şi care generează victime care au nevoie de asistenţă medical.

Este o situaţie extrem de complicată. Valul 4 este agresiv şi este agresiv din cauza variantei Delta, care se răspândeşte mult mai uşor, care generează într-un timp scurt un număr foarte mare de cazuri şi evident că pentru acest lucru, pentru a limita numărul de cazuri noi avem nevoie să respectăm regulile igienico-sanitare, să ne vaccinăm”, a declarat Valeriu Gheorghiță în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT

România a primit ajutor din partea Lombardiei

Marți au sosit în România, din Lombardia, 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, utili în tratarea de Covid.

”Zborul a fost efectuat la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19, iar misiunea s-a executat prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceștia se fixează de proteina virală de suprafață (Spike) și blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane”, au transmis reprezentanți ai MApN.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 854. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri