News

Criză de vaccinuri împotriva tuberculozei și a hepatitei B, incluse în schema obligatorie pentru copii. Reacția Ministerului Sănătății

Vaccinurile împotriva tuberculozei și a hepatitei B, incluse în schema obligatorie pentru copii, nu se mai găsesc pe piața din România. Ministerul Sănătății a transmis o reacție cu privire la acest fenomen.
07.07.2021 | 22:07
Criza de vaccinuri impotriva tuberculozei si a hepatitei B incluse in schema obligatorie pentru copii Reactia Ministerului Sanatatii
ADVERTISEMENT

Criza vaccinurilor s-a extins la nivel național, după ce cu câteva săptămâni în urmă mai existau doze doar în Capitală, scrie Digi24. Ambele vaccinuri trebuie administrate micuților imediat după naștere.

În replică, Ministerul Sănătății a explicat că serurile sunt în curs de achiziționare. În plus, a negat informațiile concorm cărora nu ar mai exista în țară.

ADVERTISEMENT

Criză de vaccinuri împotriva tuberculozei și a hepatitei B, incluse în schema obligatorie pentru copii. Reacția Ministerului Sănătății

Medicii de familie din Iași au primit o adresă de la DSP prin care instituția anunță că mai are în stoc numai doar 155 de doze de vaccin contra hepatitei B și nicio informație cu privire la repartiția altor doze de către Ministerul Sănătății.

Prin urmare, doctorii au fost sfătuiți de către instituție să aibă în vedere situația în care acest vaccin nu va mai fi disponibil în maternități și să practice o schemă de vaccinare temporară. În plus, în momentul în care serurile vor fi disponibile vor fi administrate, chiar dacă este cu întârziere.

ADVERTISEMENT

Reacția Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății a distribuit o informare cu privire la aceste informații. Instituția a transmis că vor fi achiziționate un total de mai bine de 550.000 de vaccinuri.

„Ministerul Sănătăţii a încheiat toate procedurile necesare achiziţionării centralizate a unui număr de 406.000 de doze de vaccin BCG, care vor fi livrate mâine către Unifarm, și ulterior către direcțiile de sănătate publică, precum și a 160.000 de doze de vaccin hepatitic B care, de asemenea, urmează să fie livrate în perioada următoare,” a transmis MS.

ADVERTISEMENT

În plus, reprezentanții Ministerului au precizat că informațiile nu sunt adevărate. Aceștia au afirmat că, la începutul lunii trecute, stocurile existente puteau să acopere cererile pentru cel puțin două luni.

„La nivel național, la începutul lunii iunie a.c., existau stocuri de 48.781 de doze vaccin hepatitic B și 65.900 de doze de vaccin BCG. Consumul lunar de vaccin este, în medie, de 12.500 de doze/lună pentru vaccinul hepatitic B și 27.000 de doze/lună pentru vaccinul BCG. Ministerul Sănătății a efectuat mai multe redistribuiri de vaccin între județe, în funcție de necesitățile locale, în vederea asigurării continuității în derularea Programului național de vaccinare,” a subliniat MS.

ADVERTISEMENT

Cum îi afectează pe beleluși întârzierea schemei de vaccinare

Efectele lipsei acestor vaccinuri îi pot afecta grav pe micuți. Mai mult. România se află printre țările în care cele două boli sunt răspândite.

„Ar trebui să renunțăm la această expresie în curs de achiziționare. În România sunt aproximativ 180.000 de nou-născuți anual, trebuie să avem o prognoză”, a explicat, pentru sursa citată anterior, medicul de familie Valeria Herdea.

Potrivit acesteia, lipsa acestor seruri fragilizează și mai mult bebeluși, atât pe cei cu mame care suferă de hepatita B, dar și pe cei ale căror mame care nu prezintă această afecțiune. Totodată, o schemă temporară de vaccinare duce la scăderea acoperii vaccinării și la lipsa de protecție a micuților în fața acestor boli.

ADVERTISEMENT