News

Criza din Kosovo. Apel al liderului de la Belgrad: ”Sârbii și Serbia doresc doar pace”. NATO trimite sute de soldați

Criza din Kosovo este departe de final. Liderul sârb Aleksandar Vucic cere garanții de securitate, în timp ce NATO anunță o suplimentare a forțelor.
31.05.2023 | 10:11
Criza din Kosovo Apel al liderului de la Belgrad Sarbii si Serbia doresc doar pace NATO trimite sute de soldati
Criza din Kosovo. Apel al liderului de la Belgrad, Aleksandar Vucic: ”Sârbii și Serbia doresc doar pace”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Criza din Kosovo, izbucnită după ce sârbii kosovari au boicotat alegerile locale, câștigate de etnici albanezi, este departe de a se încheia. De la Belgrad, președintele Aleksandar Vucic cere garanții de securitate vestului și spune că ”sârbii și Serbia doresc doar pace”.

Criza din Kosovo. Apel al liderului de la Belgrad, Aleksandar Vucic: ”Sârbii și Serbia doresc doar pace”

În ultimele trei zile, zeci de protestatari de etnie sârbă au fost răniți în violențele din Zvecan. De asemenea, în confruntări au fost răniţi și 30 de militari KFOR. E vorba de 11 soldaţi italieni şi 19 maghiari din KFOR.

ADVERTISEMENT

Etnicii sârbi au protestat violent și în localităţile kosovare Leposavici, Zubin Potok şi Mitroviţa. Aici, comunitatea kosovară de etnie sârbă a boicotat alegerile locale. Etnicii sârbi sunt nemulţumiţi că au fost aleşi în funcţii primari de etnie albaneză.

Dată fiind această situație gravă, forţa NATO din Kosovo (KFOR) a fost mobilizată pentru menţinerea ordinii în localităţile cu populaţie majoritară de etnie sârbă. Au rezultat confruntări violente.

ADVERTISEMENT

Din cauza situație grave, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a decis să plaseze armata în cel mai înalt nivel de alertă de luptă. El a cerut trupelor sârbe să se poziţioneze la graniţa cu Kosovo.

Marți, Vucic a cerut SUA, Franței, Italiei, Germaniei și Marii Britanii ”să-și potolească copilul“, făcând referire la Kosovo. ”Cerem țărilor din grupul QUINT să-și potolească copilul. Să-și potolească copilul, deoarece acel copil poate provoca un miracol precum nimeni altcineva până acum.

ADVERTISEMENT

De aceea, îi rog în mod continuu să facă acest lucru, deoarece sârbii și Serbia doresc pacea. Sârbii și Serbia doresc doar pace și nu cerem nimic altceva”, notează Anadolu.

În această săptămână, liderul de la Belgrad are în program întâlniri cu ambasadorii american, italian, francez, german, britanic, rus, chinez, dar si cu şeful biroului UE din Priştina.

ADVERTISEMENT

NATO trimite sute de soldați în Kosovo

O reacție fermă a venit de la Bruxelles. NATO a anunțat că va desfăşura un contingent suplimentar în Kosovo. O grupare de aproximativ 700 de soldaţi va fi trimis în Kosovo.

La ora actuală, în Kosovo sunt staţionaţi 3.800 de militari în cadrul KFOR, forţă aflată sub comandament NATO. Decizia este ”o măsură preventivă pentru a asigura că KFOR are capabilităţile necesare pentru a menţine securitatea’‘, a declarat comandantul Forţei comune aliate a NATO de la Napoli, amiralul Stuart B. Munsch.

Violenţele trebuie să înceteze, toate părţile trebuie să dea dovadă de reţinere de la acţiuni care subminează pacea în toate comunităţile din Kosovo”, a mai punctat Munsch.

ADVERTISEMENT
Tags: