News

Criza din Ucraina. Ministrul apărării, după ședința CSAT: ”Credem că există resurse diplomatice ca să nu se ajungă la un conflict armat”

Ministrul apărării a făcut declarații după ședința CSAT, care a avut loc miercuri, în contextul crizei din Ucraina. Vasile Dîncu a spus cât de pregătită este România să facă față unui posibil conflict armat.
27.01.2022 | 07:52
Criza din Ucraina Ministrul apararii dupa sedinta CSAT Credem ca exista resurse diplomatice ca sa nu se ajunga la un conflict armat
ADVERTISEMENT

În cadrul ședinței CSAT, de miercuri după-amiază, s-au discutat mai multe măsuri, pe fondul tensiunilor Rusia-Ucraina. Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a declarat că România este pregătită pentru orice scenariu.

”Deci suntem pregătiţi de multă vreme, dar acum ne-am întâlnit cu toții şi am reușit să punem în faţa preşedintelui României, cap la cap o analiza complexă a situaţiei în care ne aflăm acum.

ADVERTISEMENT

Există în acest moment o îngrijorare legată de o posibilă degradare a situaţiei legată de masarea de trupe la granița Ucrainei”, a declarat Vasile Dîncu la Antena 3.

Vasile Dîncu face apel la calm: ”Cetățenii români nu au motive să intre în panică”

De asemenea, ministrul apărării dă asigurări că românii nu trebuie să se teamă de ceea ce se întâmplă la granița Ucrainei cu Rusia. Totodată, în cazul unei invazii a Rusiei în țara noastră vecină, Vasile Dîncu a declarat că ”vom avea și fluxuri migraționale”.

ADVERTISEMENT

El crede că sunt șanse ca toată situația de la granița Ucrainei să se rezolve pe cale diplomatică, încât să se evite un conflict armat.

”Situaţia este incertă şi nu putem să estimăm că va fi neapărat un conflict. Așteptăm şi ne pregătim pentru orice scenariu.

ADVERTISEMENT

Cetățenii români nu au motive să intre în panică, nu au motive  sa se îngrijoreze sau să se simtă amenințați. Sigur că este o situație care ar putea avea consecințe economice, strategice. În cazul unei intervenții a Federaţiei Ruse vom avea şi fluxuri migraţionale. Suntem pregătiţi pentru aceste situaţii. 

Credem că încă mai există şanse că există resurse diplomatice ca să nu se ajungă la un conflict armat, la un ‘război cald’, cum spunem noi”, a mai precizat Vasile Dîncu.

ADVERTISEMENT

Ar putea România primi refugiați din Ucraina?

Cum există posibilitatea ca mulți ucraineni să vină în România, în cazul unui atac al Rusiei, Vasile Dîncu a mai dat asigurări că țara noastră are capacitatea de a primi mii sau chiar zeci de mii de refugiați din Ucraina.

”Există în momentul acesta un stoc, să spunem aşa, destul de important de locuri în care am putea să cazăm mii de posibili refugiaţi. Evident că avem şi o zonă de rezervă în care am putea să multiplicăm sau să aducem de trei, patru ori mai multe locuri, chiar până la zeci de mii, să spunem, în această zonă.

Deocamdată, rezerva strategică pe care o avem este gândită pentru câteva mii de posibili refugiaţi, pentru hrănire, pentru condiţii bune de viaţă şi evident că putem să aducem şi lucruri suplimentare.

Vom putea demonstra, dacă se va întâmpla asta, nu ne dorim să se întâmple, dar dacă s-ar întâmpla să fie nevoie, o să putem arăta şi noi partenerilor din NATO că suntem pregătiţi, cel puţin dacă nu avem o înzestrare aşa cum ne-am dori, la ultimul nivel, avem un foarte bun management al capacităţilor noastre din domeniile acestea, ale pregătirii defensive pentru conflict”, a mai spus Vasile Dîncu.

ADVERTISEMENT